Buletin de presă, 17 martie 2023 - IPJ Suceava

Reținuți în Arestul IPJ Suceava pentru o altercație și tuburarea liniștii publice

Poliţiştii au atras în nenumărate rânduri atenţia că nu tolerează comportamente de tip antisocial cu componentă violentă de natură a induce sentimentul de insecuritate civică şi vor da dovadă de fermitate maximă în aplicarea legii, astfel încât cetăţenii să perceapă comunitatea suceveană ca fiind una sigură şi civilizată.
Toleranță Zero față de cei care încalcă și desconsideră legea prin acte de tulburare a ordinii și liniștii publice dar și prin săvârșirea de infracțiuni indiferent de natura acestora.
Polițiștii au acționat cu fermitate și în cazul unui scandal produs pe terasa unui restaurant din cartierul sucevean Burdujeni în data de 10 martie 2023, după efectuarea cercetărilor și adminstrarea materialului probator fiind dipusă măsura reținerii pentru 24 de și introducerea în arestul IPJ Suceava a celor doi agresori.

La data de 10.03.2023, ora 23:45, Secția Urbană de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe terasa unui restaurant s-a produs o altercație între mai multe persoane.
La fața locului s-au deplasat în regim de urgență polițiștii din cadrul Secției de Poliție Burdujeni care au constatat din verificările preliminare că pe fondul consumului de alcool un tânăr de 19 ani din orașul Liteni, l-a lovit cu un scaun pe un bărbat de 38 ani din municipiul Suceava, fiindu-i provocate suferințe fizice apoi, cu o sticlă l-a lovit pe un alt bărbat de 37 ani.
La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a acordat de îngrijiri bărbatului de 38 de ani fără a fi necesar transportul acestuia la unitate medicală și l-a preluat pentru investigații suplimentare pe celălalt bărbat agresat de 37 de ani.
Cauza a fost preluată ulterior de către polițiștii judiciariști din cadrul Biroului Investigații Criminale – Poliția Municipiului Suceava, fiind efectuate cercetări și administrat probatoriu privind săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, faptă prev. și ped. de art. 193 alin. 2 din Codul penal și tulburarea ordinii publice, faptă prev. și ped. de art. 371 din Codul Penal.
După efectuarea cercetărilor și administrarea materialului probator s-a dispus continuarea urmăririi penale față de agresorul de 19 ani dar și fașă de un alt bărbat de 35 de ani din orașul Liteni care s-a stabilit că a participat și el la săvârșirea faptelor.
Față de cei doi, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore și încarcerarea în arestul IPJ Suceava sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Cei doi urmează să fie prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Suceava cu propunerea măsurii de arestare preventivă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia celor care nesocotesc normele legale că vor acţiona în continuare cu fermitate maximă, comportamentele de tip antisocial de natură a afecta gradul de siguranţă al cetăţenilor nefiind tolerate.
Îi atenționăm încă o dată pe cei pretabili la săvârşirea de fapte antisociale că poliţiştii vor acţiona cu profesionalism şi fermitate maximă în orice situaţie de natură a aduce atingere ordinii şi liniştii publice, măsurile privative de liberate urmând a fi dispuse conform prevederilor legale.



Cooperare Poliție – Activiști de Mediu. Rezultatul: dosar penal întocmit, lemn și un camion confiscat pentru activități ilicite în domeniul silvic.

La data de 15.03.2023, ora 13.37, Secția 14 de Poliție Rurală Vama a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că pe raza comunei Frumosu a fost identificat un ansamblu de vehicule, iar remorca acestuia era încarcată cu material lemnos fără a avea un aviz valabil.
Au fost direcționați polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier care au identificat ansamblul de vehicule format din capul trăgător și semiremorca, aceasta din urmă fiind încărcată cu material lemnos pentru care nu există aviz valabil.
Împreună cu tehnicianul criminalist din cadrul Poliției mun. Câmpulung Moldovenesc, s-a procedat la sigilarea ansamblului auto, ulterior asigurandu-se paza prin lucrători de poliție și jandarmi până la data de 16.03.2023 când s-au deplasat pentru verificări reprezentanții Gărzii Forestiere și ai Ocolului Silvic Vama.
De asemenea, la fața locului au fost prezenți și activiști de mediu care au sesizat transportul ilegal.
La data de 16.03.2023, polițiștii din cadrul IPJ Suceava, Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol și Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc/Secția nr. 14 Poliție Rurală Vama, împreună cu reprezentanți din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, s-au deplasat la locul identificării ansamblului auto menționat mai sus, ocazie cu care i-au solicitat administratorului să însoțească organele de control, respectiv să transporte ansamblul auto încărcat cu material lemnos la Ocolul Silvic Vama – Depozitul Dragoșa, în vederea inventarierii materialului lemnos încarcat în semiremorcă.
În incinta depozitului Dragoșa, s-a procedat la descărcarea materialului lemnos, ocazie cu care reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava au procedat la inventarierea materialului lemnos, acesta fiind măsurat piesă cu piesă cu clupa forestieră si ruleta omolagate. În urma efectuării măsurătorilor a rezultat un volum total de 10.13 mc lemn rotund rășinoase.
În cauză, s-a dispus indisponibilizarea ansamblului auto, precum și a cantității de 10,13 mc lemn rotund rășinoase care a fost predat în custodia reprezentanților Ocolului Silvic Vama.
Ansamblul auto format din cap tractor și remorcă, a fost condus de către lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc la depozitul special amenajat al IPJ Suceava din loc. Stroiești, jud. Suceava, unde au procedat la sigilarea și predarea acestuia.
Cercetările in cauză, sunt continuate de către lucrătorii din cadrul IPJ Suceava – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol în cadrul dosarului penal, aflat sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, privind infractiunile de ,,tăiere ilegala de arbori,, și ,,furt de arbori,, fapte prev. si ped. de art. 107 si art. 109 din Lg. 46/2008 Cod Silvic și ,,transport cu orice mijloace de transport de al materialelor lemnoase in volum de peste 10 mc fără documente specifice,, faptă prev. si ped. de art. 68, alin. (2^1) din Legea 46/2008.


Se dovedește încă o dată că efortul comun plus în slujba apărării legalității de instituțiile publice și societatea civilă are ca efect un mod de lucru integrat și unitar cu rezultate benefice. Sprijinul reciproc și buna cooperare duc la o gestionare mai judicioasă a resurselor de intervenție dar și la rezultate mai eficiente în tot ceea ce înseamnă prevenirea și combaterea criminalității.
IPJ Suceava transmite încă o dată că a manifestat și manifestă în continuare disponibilitate totală pentru un efort comun integrat cu societatea civilă, activiștii de mediu și mass-media pentru gestionarea acestei problematici prioritare la nivel județean – problematica silvică.


Mandate puse în executare de polițiști

La data de 16.03.2023 orele 15:35 s-a primit la Poliția orașului Gura Humorului spre executare Mandatul de executare a pedepsei închisorii privind pe un bărbat condamnat la pedeapsa de un an și 3 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, art. 335 alin. 1 din Codul Penal.
În urma activităților desfășurate persoana condamnată a fost identificată și depusă în Penitenciarul Botoșani.


La data de 16.03.2023, orele 15:24, polițiștii Secției 12 Poliție Rurală Preutești au primit pentru a pune în aplicare Mandatul de executare al pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Constanța, pe numele unui bărbat în vârstă de 22 de ani, din satul Arghira, comuna Preutești, jud. Suceava, care este condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare, conform sentinței civile a Judecătoriei Constanța, rămasă definitivă la data de 16.03.2023.
În baza mandatului, polițiștii din cadrul Secției 12 Poliție Rurală Preutești, au procedat la efectuarea de verificări la domiciliul persoanei condamnate din satul Arghira, comuna Preutești, jud. Suceava, pentru identificarea acesteia și punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii.
Bărbatul a fost identificat la domiciliu, după care a fost arestat și depus la Penitenciarul Botoșani în vederea executării pedepsei.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 16.03.2023, orele 17:31 polițiștii din cadrul Serviciului Rurier în timp ce acţionau pe DN2E in localitatea Cacica, au surprins rulând cu viteza de 92km/h un autoturism care circula din direcţia Varfu Dealului către Cacica.
Totodată datorită faptului că șoferul emana halena alcoolica, acesta a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0.53 mg/l alcool pur in aerul expirat. Ulterior a fost condus la Spitalul Judetean Suceava unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge in vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducere unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante”, faptă prev. și ped. 336 alin. 1 din Codul Penal.


La 17.03.2023, orele 03:25 echipajul din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, I.P.J.Suceava, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza orașului Vicovu de Sus, județul Suceava, pe strada Calea Cernăuți, a observat un autoturism care circula pe str. Calea Cernăuți.
Polițiștii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, însă conducătorul auto nu a respectat semnalul continuându-și deplasarea, iar după aproximativ 1 km autoturismul a fost blocat.
I s-au solicitat conducătorului auto documentele personale și ale autoturismului, conducătorul auto menționând faptul că nu are documentele asupra sa și că este un bărbat de 26 ani, localnic.
Întrebat dacă acesta deține permis de conducere valabil, acesta a precizat verbal faptul că nu deține permis de conducere.
Fiind efectuate verificări în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit faptul că șoferul de 26 ani nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto.
În continuare, s-a procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest din dotarea Poliției Orașului Vicovu de Sus, ocazie cu care a rezultat 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1) din Codul penal.
Mai nouă Mai veche