Suceveanul Andrei Coubiș refuză România și alege să joace pentru naționala Italiei

România duce lipsă de jucători de valoare și tocmai a mai pierdut o mare speranță: Andrei Coubiș (19 ani), fundașul lui Milan Primavera. După mai multe meciuri la echipele U19, U20 și U21 ale României, stoperul s-a sucit și va evolua pentru Italia U20. Născut în Italia, Andrei Coubiș vine deseori în Suceava unde locuiesc bunicii lui și unde părinții au o casă în construcție. 

Coubiș și-a arătat caracterul după ce a lăsat România pentru Italia. Nu ar fi fost o problemă, că doar fiecare e liber să aleagă ce e mai bine pentru el, însă el îi promisese anul trecut lui Bogdan Lobonț că va juca pentru „tricolori”.

Fostul selecționer al reprezentativei sub 20 de ani a povestit cum a decurs discuția cu Andrei Coubiș, în toamna anului 2022, precum și promisiunea acestuia potrivit căreia va juca pentru România „până când își va încheia cariera".

„L-am sunat și am spus în felul următor - am vorbit prima dată în italiană, e născut aici, dar a plecat acolo. I-am zis: 'Andrei, în funcție de ceea îmi răspunzi la întrebare, continuăm sau nu discuția. N-are rost să pierd timpul cu tine și nici tu cu noi.

Important e ce vrei tu să faci: vrei să joci pentru echipa națională sau nu? În funcție de răspunsul tău, continuăm sau nu discuția. E simplu!'. A zis 'da, vreau să joc!'. Bine, dacă ai zis da, rămâne da, ți-l tatuezi pe piele. Joci la echipa națională până în momentul în care consideri sau până când îți închei cariera'"
, a povestit Bogdan Lobonț pentru sport.ro.

Convocat în același timp și de italieni, și de români

Acum, Carmine Nunziata, selecționerul naționalei U20 a Italiei, a anunțat, vineri seară, lotul convocat pentru meciurile cu Norvegia (23 martie) și Germania (27 martie), din competiția Elite League U20. Pe listă se află și Andrei Coubiș, care fusese convocat și de Emil Săndoi la România U21 pentru amicalele cu Portugalia (24 martie) și Germania (28 martie)!

Andrei Coubiș este născut în Italia, la Milano, din părinți suceveni. A crescut la grupele de juniori ale lui AC Milan, iar din toamna anului 2021 a început să fie convocat de România. Stoperul de 1,89 m a jucat inclusiv la Campionatul European U19 pentru tricolori, vara trecută, însă acum a decis să reprezinte Italia.

În octombrie se declara onorat că a fost convocat la naționala României

În octombrie 2021, Andrei Coubiș povestea pentru FRF TV cum a trăit emoțiile convocării și explica situația sa: „Mă simt foarte emoționat, bucuros că am fost chemat la naționala României și sper să mă distrez.

La început, când am fost convocat, nu am înțeles unde o să mă duc, dar sunt onorat. Părinții mei au mers în Milano înainte să mă nasc eu, apoi pe mine m-au trimis în Italia. Ei tot au lucrat, apoi m-am întors în Italia, m-am dus la școală acolo și merg înainte de fotbalul.

În România vin în fiecare an. Am bunici, unchi, verișori. Vin de Crăciun sau vara, când nu am antrenamente. Dacă pot, vin în Suceava. Acolo, mai mult stăm cu bunicii. Tata a făcut o casă, îl ajut cu treburile pe afară, cu iarba, cu lemnele, la subsol mai avem treabă"
, spunea Andrei Coubiș.
Mai nouă Mai veche