FOTO Săptămâna faptelor bune. Daruri pentru 60 de copii din Pătrăuți

În perioada 10-14 aprilie 2023, premergător Sfintelor Sărbători Pascale, polițiști și voluntari, împreună cu Asociația EUROACTIV au adus câteva momente de bucurie unor copii din medii defavorizate sau din familii cu posibilități financiare reduse.

Sărbătorile creștine trebuie să ne unească pe toți, instituții, autorități, societate civilă, să încercăm să promovăm valorile reale și să inducem conceptul educațional ca unică soluție în dezvoltarea optimă a generațiilor viitoare și a societății în general.

În cele peste 200 de pachete cadou oferite copiilor din sistemul de protecție dar și din familii cu posibilități financiare reduse, pe lângă dulciuri și jucării s-a mai regăsit ceva, poate chiar mult mai important decât valoarea financiară a produselor dăruite.

Fiecare cadou a conținut și o vorbă bună, o încurajare, sfaturi de la oameni cu suflet și un îndemn apăsat pentru a urma cursurile școlare și a nu abandona educația.


În cursul zilei de joi, 13 aprilie 2023, activitățile s-au desfășurat pe raza comunei Pătrăuți. Au fost oferite daruri celor peste 60 de copii din 14 familii cu posibilități financiare reduse. O familie ai căror copii frecventează cursurile școlii gimnaziale dar și liceale a primit și un sitem informatic computer complet, pentru a-și putea asigura dezvoltarea personală dar și școlară.

S-au purtat discuții și cu părinții tuturor copiilor fiind prezentate și prevederile art. 380 Cod penal - „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu”. Acestora li s-a atras atenția cu privire la faptul că părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu este pasibil de pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personal a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional.

De asemenea, segregarea școlară și fenomenul de bullying manifestat prin prisma unor diferențe contrastante în ceea ce privește posibilitățile financiare ale unor copii din familii fără posibilități materiale, duce la repulsie față de mediul școlar și ulterior la absenteism și abandon.

Pentru reducerea acestui fenomen polițiștii suceveni împreună cu asociații nonguvernamentale și alți factori activi din viața comunității desfășoară activități de responsabilizare și conștientizare, beneficiari fiind copiii din familii cu posibilități financiare reduse, iar pe termen lung, întreaga comunitate.

SĂRBĂTORI FERICITE ȘI ÎN SIGURANȚĂ PENTRU TOȚI COPIII!
Mai nouă Mai veche