Buletin de presă, 2 iunie 2023 - IPJ Suceava

Trei transporturi ilegale de material lemnos în valoare de peste 15.000 lei confiscate de polițiști

La data de 01.06.2023, orele 13.25, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni a oprit pentru control pe strada Cuza Vodă, o autoutilitară încărcată cu cherestea de esență rășinoase.
S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care am constatat faptul că la volanul acesteia se afla un bărbat de 63 ani, din sat/com. Frătăuții Noi, jud. Suceava. În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că șoferul transporta cantitatea de 6,89 mc cherestea de esență rășinoase pentru care nu deține documente specifice de tranport, conform legislației în vigoare privind circulația materialelor lemnoase.
Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „a” pct. 2 din Legea 171/2010, iar cantitatea de 6,89 mc cherestea rășinoase, în valoare de 6.373 lei a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.


La 01.06.2023, orele 17.35, patrula auto din cadrul Secției de poliție Burdujeni, a oprit pentru control pe strada Gheorghe Doja, o autoutilitară care transporta cherestea de esență rășinoase și la volanul căreia se afla un bărbat de 31 ani din orașul Gura Humorului, jud. Suceava.
În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că transportă cantitatea de 8,65 mc, având aviz de însoțire doar pentru cantitatea de 3,81 mc cherestea de esență rășinoase, rezultând astfel o diferență de 4.84 mc cherestea.
Conducătorul autoutilitarei, a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „b” pct. 2 din Legea 171/2010, cu amendă în valoare de 2.000 lei, iar cantitatea de 4,84 mc cherestea de esență rășinoase, în valoare de 4.477 lei, a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie inginerului silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.


La data de 02.06.2023, în jurul orei 03:00, polițiștii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe raza localității Slobozia Sucevei, comuna Grănicești, județul Suceava, au oprit pe DN 2H, o autoutilitară ce se deplasa dinspre mun. Rădăuți către mun. Suceava, la volanul acesteia fiind identificat un bărbat de 61 ani din sat Frătăuții Noi, comuna Frătăuții Noi, județul Suceava.
S-a constatat că autotutilitara era încărcată cu material lemons, iar conducătorul auto a prezentat pentru control avizul de însoțire, emis la data de 29.09.2021, ora 20:05, pentru cantitatea de 2,00 mc cherestea. Fiind întrebat despre un aviz actual, conducătorul auto, a declarat verbal faptul că nu deține documente de proveniență pentru cantitatea de material lemnos transportată. Au fost făcute verificări în aplicația Sumal Control, iar pentru autoutilitara în cauză nu a fost găsit niciun aviz.
Autoutilitarea a fost condusă la sediul Depozitului Zamostea-Lunca, unde materialul lemnos a fost inventariat de pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, constatându-se că transporta cantitatea de 5,40 mc cherestea rășinoase în valoare de 4.698 lei.
Având în vedere cele constatare, s-a luat măsura sancționării contravenționale a șoferului, conform art. 19 alin. 2 lit. a), pct. 2 din Legea 171/2010 cu amendă în vaoare de 2.000 lei și s-a dispus confiscarea cantității de 5,40 mc cherestea, în valoare de 4.698 lei.
Materialul lemnos a fost depozitat la sediul Depozitului Zamostea-Lunca.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 01.06.2023, ora 11:20, un bărbat de 20 ani din mun. C-lung Moldovenesc, jud. Suceava în timp ce conducea autoturismul pe DN 17 din localitatea Prisaca Dornei, având direcția de deplasare către com. Vama, a piedut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a intrat în coliziune cu parapetul de protecţie de tip lisă.
Evenimentul rutier a fost soliționat inițial de către lucrătorii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama ca accident de circulație cu pagube materiale, întrucât persoanele implicate nu au solicitat îngrijiri medicale.
Ulterior, în data de 02.06.2023, jurul orei 02:30, un bărbat de 35 ani, pasager dreapta față în autoturism, s-a prezentat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, fiind investigat medical, fără a rămâne internat.
A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul penal.


Dosar penal la regimul rutier

La data de 01.06.2023, în jurul orelor 20:47, patrula de siguranță publică din Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce efectua activităţi de supraveghere şi control al traficului rutier pe DJ 178 C de pe raza comunei Bilca, jud. Suceava a efectuat semnale regulamentare de oprire a autovehiculului ce se deplasa dinspre com. Bilca către com. Frătăuții Noi, jud. Suceava. Conducătorul auto s-a conformat și a oprit vehiculul pe partea dreaptă a părții carosabile.
Autoturismul era condus de către un bărbat de 36 ani din com. Bilca, jud. Suceava, care nu figurează ca fiind deținător de permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
Conducătorul auto a fost testat alcooltest, rezultatul fiind de 0.00 mg/l alcool pur în aer expirat.
Cu ocazia verificării documentelor autoturismului condus, s-a constatat faptul că autoturismul are polița de asigurare obligatorie RCA expirată, drept pentru care s-a luat măsura administrativă a reținerii certificatului de înmatriculare, reținerea numerelor de înmatriculare și sancționarea contravențională a conducătorului auto.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” faptă prev. şi ped. de art. 335, alin (1) din Codul Penal, iar cercetările vor fi continuate de către lucrătorii Postului de Poliție Bilca.
Mai nouă Mai veche