Premieră la Spitalul Județean Suceava: histerectomie totala cu anexectomie bilaterala pe cale laparoscopică

O intervenție chirurgicală în premieră, în specialitatea obstetrica-ginecologie, a fost realizată recent la Spitalul Județean de Urgențe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 54 de ani, cu obezitate morbidă (125 kg), cu multiple comorbidități, diagnosticată cu Neoplasm (cancer) de endometru în stadiu incipient, la care s-a practicat Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala pe cale laparoscopica (îndepartarea uterului și a anexelor prin mici incizii de 1 cm). 

Interventia a durat 4,5 ore, fiind o provocare pentru întreaga echipa operatorie formată din medicii ginecologi dr. Luca Alina Madalina, dr. Naida Mariana, dr. Coca Laura; medicul anestezist dr. Titeni Denisa și asistentele Doroftei Emilia și Acusandrei Nicoleta, dar a fost realizata cu succes, cu o evolutie postoperatorie favorabila, pacienta fiind externata la 72 ore. 

Laparascopia este o interventie chirurgicala minim invaziva, cu multiple avantaje pentru pacient: dureri postoperatorii minime, reluarea activitatii prefesionale precoce, rezultat cosmetic mai bun, durata minima de spitalizare, risc de infectii mai scazut, puntadu-se aplica in majoritatea patologiilor ginecologice (fibroamele uterine, sarcina ectopica (extrauterina), endometrioza, chisturi de ovar, patologie tubara). 

Acest tip de interventie chirurgicala, minim inaziva, vine in sprijinul pacientilor suceveni si nu numai, care nu vor mai trebui sa se deplaseze in alte spitale din centre universitare.
Mai nouă Mai veche