Racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou a fost așezată în baldachinul din curtea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, pomenit mâine, 2 iunie 2022, de Biserica Ortodoxă Română, este cinstit în chip deosebit în aceste zile la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, loc în care sunt așezate sfintele sale moaște încă din veacul al XVI-lea.

Evenimentele dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” au început în această dimineață, 1 iunie, cu scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Marelui Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor, într-un baldachin special pregătit și împodobit, sub teii din curtea așezământului monahal.

Ceremonia, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a avut loc în jurul orei 6:30, după oficierea slujbei Acatistului Sfântului. În sunet de toacă și în bătaia clopotelor, ierarhul a înălțat rugăciuni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, alături de pelerinii prezenți.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

După așezarea raclei în baldachin, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța dragostei celor care îl cinstesc pe Sfântul Ioan al Sucevei, aducând în atenție minunea săvârșită de acesta în anul 1622, când Suceava era amenințată de tătari.

„Cu slujba Acatistului și cu procesiunea cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou din această dimineață facem începutul prăznuirii celei dintâi a Sfântului Mare Mucenic Ioan, aici, în Cetatea Sucevei. Din tradiție, se spune că în data de 2 iunie a avut loc mucenicia sfântului, dar în același timp ziua aceasta ne aduce aminte de o minune pe care Sfântul Ioan a făcut-o aici, cândva, acum vreo 400 de ani. Atunci, Sfântul Mare Mucenic a păzit Cetatea Sucevei de năvălitorii din afară și printr-o minune a păzit cetatea și pe cei care erau înlăuntrul ei. Astăzi nu mai avem dușmani în afară, nu ne prigonește nimeni la porțile de intrare ale orașului. Astăzi, îl rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Ioan să păzească o altă cetate, care este mai importantă, într-un fel, decât conturul municipiului nostru, și este cetatea cea dinlăuntru. Această cetate este primejduită nu de puține ori, în vremi tulburi, precum cele pe care le trăim noi astăzi. De aceea, haideți să punem în gândul nostru, în rugăciunea noastră această cerere către Sfântul Ioan, să ne păzească fiecăruia dintre noi cetatea sufletului. Zidurile care trebuie să păzească puritatea cea dinlăuntru să rămână nedărâmate de vrăjmașii cei nevăzuți. Cu acest gând, venind la moaștele Sfântului Ioan și primind ajutorul din partea lui, să vă întoarceți fiecare la casele dumneavoastră, simțind puterea pe care ne-o dă Sfântul și protecția cu care de fiecare dată ne înconjoară. Primească Dumnezeu toată osteneala pe care au făcut-o părinții din mănăstire, ostenitorii Centrului Eparhial, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Primească Dumnezeu dragostea dumneavoastră, atât cea matinală de astăzi, cât și cea de diseară, cât și cea de mâine, când așteptăm mai mulți pelerini și fiecare dintre cei care vor săruta cu dragoste și cu credință moaștele Sfântului Ioan să primească în mod mai vădit și mai simțit ajutorul lui pentru că da, sfinții, mai ales în ziua lor de pomenire, revarsă mult și îmbelșugat har peste cei care vin să îi cinstească cu dragoste.”

După încheierea procesiunii a fost săvârșită Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu de către preoții slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, iar în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, a avut loc evenimentul intitulat „Panelul olimpicilor”, în cadrul căruia au fost premiați elevii olimpici.

Programul liturgic va continua cu slujba Privegherii, care va fi oficiată începând cu ora 20:00 de către un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Mâine, de ziua Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, și de către ierarhii locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

De la ora 12:15 va avea loc Vernisajul expoziției de fotografie „Ciprian Porumbescu”, iar ziua hramului se va încheia cu un moment deosebit, proiecția filmului „Ciprian Porumbescu”, la ora 18:00, în prezența actorului Vlad Rădescu.

Credincioșii sunt așteptați în număr mare pentru a se închina la racla cinstitelor moaște ale sfântului mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Sfintele sale moaște sunt adăpostite de peste 430 de ani în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Sfântul Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.

Irina Ursachi / Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Mai nouă Mai veche