Titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a fost conferit prof. univ. dr. ing. Mircea Pascovici

Joi, 9 iunie 2023, s-a desfășurat ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava domnului prof. univ. dr. ing. Mircea PASCOVICI, cadru didactic titular al Universității Politehnica din București, pentru meritele deosebite și contribuțiile aduse științei și învățământului universitar românesc, dar și sucevean.

Profesorul Pascovici s-a remarcat ca personalitatea autohtonă cu cea mai vastă experiență în domeniul lagărelor hidrodinamice, fiind implicat, pe plan național, în aproape toate activitățile de sistematizare, dezvoltare şi introducere în proiectare a unor metode moderne de calcul (asistate de calculator) pentru lagărele cu alunecare hidrodinamice. Pe parcursul întregii sale activități s-a implicat în proiectarea, expertizarea şi anchetarea avariilor multor lagăre radiale sau axiale importante din economia națională.

Pe plan național, profesorul PASCOVICI a participat la finalizarea a peste 40 de contracte de cercetare aplicativă sau fundamentală, toate în domeniul tribologiei; la peste 30 dintre acestea, și-a asumat și responsabilitatea de director de contract. Ca recunoaștere a contribuțiilor domniei sale pe plan științific, profesorul Pascovici a primit Premiul Traian Vuia al Academiei Române în anul 1998 și a fost ales membru al Consiliului Cercetării Științifice din Învățământul Superior din România (1997-2006). Pentru eforturile sale continue depuse pentru reorganizarea cercetării științifice fundamentale din România, a fost recompensat, în anul 2008, cu Diploma şi Medalia de Onoare a CNCSIS pentru merite deosebite în susținerea şi promovarea cercetării științifice din învățământul superior.

Recunoașterea anvergurii internaționale a activității profesorului PASCOVICI reiese și din acordarea, în anul 1999, a Premiului Diviziei de Tribologie a ASME INTERNATIONAL pentru contribuții în domeniu şi în activitățile de colaborare/coordonare în cadrul comunității tribologilor.

Imaginativ și altruist, profesorul PASCOVICI a fost un generator de idei pentru extrem de mulți tineri aflați în perioada doctoratului sau imediat după susținere; mulți din București, dar tot atât de mulți din principalele centre universitare ale României sau din universități din străinătate. Amprenta științifică a domniei sale se regăsește atestată prin articole co-autorate, prin pagina de debut a tezelor de doctorat sau de abilitare ale unor tineri doctori din Iași, Suceava, Galați, Brașov, Cluj-Napoca, Baia Mare.

De la începuturile școlii de tribologie sucevene, de la prima conferinţă VarEHD, profesorul PASCOVICI a fost un participant activ, membru permanent în comitetul ştiinţific, contribuind cu articole remarcabile, cu experimente simple, clare, sugestive şi deosebit de interesante. Implicându-se în înfiinţarea şi dezvoltarea şcolii doctorale la Suceava, prin acordarea de conducere de doctorat profesorului Emanuel DIACONESCU, profesorul Mircea PASCOVICI a fost mereu prezent în colectivul de la Suceava, atât la examene de admitere la doctorat, la susţinerea examenelor și referatelor în cadrul doctoratelor, cât şi în comisiile de susţinere a tezelor de doctorat sau în cele de concurs pe post.
Mai nouă Mai veche