Buletin de presă, 16 iulie 2023 - IPJ Suceava

Poliție rutieră, proces verbal
Atenție la conducerea bicicletelor pe drumurile publice!

La 15.07.2023, în jurul orei 07.55, un bărbat de 50 ani, din com. Cornu Luncii, în timp ce conducea o bicicletă pe str. Nicuță Boca din localitatea Cornu Luncii, la intersecția cu str. Școlii, nu a respectat semnificația indicatorului ”Oprire” și a pătruns în intersecție, fiind lovit de autoturismul condus de către o femeie de 55 ani, din com. Cornu Luncii, care circula pe str. Școlii, dinspre DN 2E.
În urma producerii accidentului a rezultat decesul biciclistului.
Conducătoarea auto au fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, urmând să i se recolteze probe biologice de sânge la Spitalul mun. Fălticeni.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „ucidere din culpă”.


La 15.07.2023, ora 08.10, un bărbat de 58 ani, în timp ce circula cu bicicleta pe DC sat Valea Bourei, com. Dolhești, întrucât se afla în stare de ebrietate, s-a dezechilibrat și a căzut pe drumul acoperit cu pietriș.
Acesta a fost găsit de un cetățean din localitate, care a sesizat evenimentul prin SNUAU 112, la fața locului venind un echipaj Smurd Dolhasca, după acordarea primelor îngrijiri medicale, biciclistul fiind transportat la Spitalul Municipal Fălticeni.
Conducătorul bicicletei nu a putut fost testat cu aparatul etilometru Drager, întrucât se afla în stare avansată de ebrietate. De asemenea, s-a constatat că bicicleta nu era echipată corespunzător conform prevederilor legale, fapt pentru care conducătorul a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.160 lei conform OUG 195/2002.


La 16.07.2023, în jurul orei 01.30, un minor de 17 ani, din com. Ipotești, în timp ce conducea o bicicletă ce avea montat un motor artizanal cu ardere internă, din direcţia str. Roma către str. Mitropolei, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, după care a intrat în coliziune cu trotuarul consolidat de pe marginea părţii carosabile.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a biciclistului.
Acesta a fost testat cu aparatul etiltoest, rezultatul fiind 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.

{inAds}

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

  • Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
  • Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
  • Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
  • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
  • Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Atenție!
Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Alege Viața! Respectați legea când conduceți bicicletele pe drumurile publice!

{inAds}

Cherestea și material lemnos confiscat de polițiști

La 15.07.2023, ora 13.30, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii dispuse de către IPJ Suceava, pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, au oprit pentru control pe DC Neclasificat raza comunei Marginea, autoutilitara condusă de către un tânăr 24 ani, din sat Voievodeasa comuna Sucevița, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale.
Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn foc specia foioase, iar cu această ocazie a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.
S-au efectuat verificări în aplicația Sumal Control, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase la 15.07.2023, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare Canton Silvic din cadrul OS Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase. Astfel, s-a constatat că în autoutilitara se afla cantitatea totală de 2,65 m.c. lemn foc specia foioase.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 3 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 2,65 mc lemn foc specia foioase în valoare de 625 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.
De asemenea, întrucât conducătorul auto nu avea asupra sa certificatul de înmatriculare, iar în urma verificărilor în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că pentru autoutilitara în cauză a fost suspendată înmatricularea din data de 15.11.2021, pentru netranscriere la termen, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform art. 147 pct. 1 și art. 11 alin.(4) din OUG 195/2002.


La 15.07.2023, ora 15.05, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Urbană Burdujeni, au oprit pentru control pe strada Calea Burdujeni, o autoutilitară care transporta cherestea de esență rășinoase.
S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volanul acesteia se afla un bărbat de 26 ani, din com. Mănăstirea Humorului. În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că transportă cantitatea de 4,306 mc cherestea de esență rășinoase pentru care nu deține documente specifice de tranport conform legislației în vigoare privind circulația materialelor lemnoase.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „a” pct. 2 din Legea 171/2010, iar cantitatea de 4,306 mc cherestea de esență rășinoase, în valoare de 3.983 lei, a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie Ocolului Silvic Adâncata.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La 15.07.2023, în jurul orei 23.30, un tânăr de 19 ani, din mun. Fălticeni, în timp ce conducea autoturismul pe str. Sucevei din mun. Fălticeni, din direcția Roman către Suceava, a intrat în coliziune laterală cu autoturismul condus de către o femeie de 44 ani, din com. Iaslovăț, din com. Iaslovăț.
În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a unui alt tânăr de 19 ani, din com. Frătăuții Noi, pasager pe bancheta din spate a autoturismului condus de către femeia de 44 ani.
Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, în ambele cazuri și li s-au prelevat probe biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.

{inAds}

La 16.07.2023, în jurul orei 03.00, un bărbat de 24 ani, cetăţean ucrainean, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe DN 29 în loc. Plopeni, din direcția mun. Suceava către oraş Salcea, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, după care a acroşat podul ce asigură calea de acces către un imobil, fiind proiectat pe cupolă în urma coliziunii.
Echipajul SMURD ajuns la faţa locului a constatat decesul șoferului.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „ucidere din culpă”.


Dosare penale la regimul rutier

La 15.07.2023, în jurul orei 14.40, pe raza comunei Putna, pe drumul comunal din localitatea Gura Putnei, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, au oprit pentru control autoturismul cu număr de înmatriculare provizoriu, condus de către un bărbat de 29 ani, din comuna Putna. În urma interogării în bazele de date a autoturismului după numărul de înmatriculare și seria de șasiu s-a stabilit faptul că valabilitatea înmatriculării provizorie a expirat din 31.10.2022, astfel, în momentul de față vehiculul fiind neînmatriculat.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest marca Drager din dotarea Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, rezultatul testării fiind de 0,09 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit procesul verbal de constatare a contravenției conf. art. 102, alin. 3, lit. a) din OUG 195/2002.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,conducerea unui vehicul neînmatriculat”.

{inAds}

La 15.07.2023, ora 21.00, polițiștii echipajului de serviciu din cadrul Poliției orașului Salcea – Postul de Poliție Dumbrăveni, aflându-se în cadrul planului de acțiune Blocada pe raza comunei Siminicea, au observat circulând un moped al cărui conducător a mărit viteza la vederea echipajului de poliție.
S-a procedat la urmărirea acestuia, folosindu-se semnalele acustice și luminoase, ocazie cu care la intersecția cu strada Principală, conducătorul mopedului a fost blocat în trafic. După legitimarea conducătorului mopedului s-a constatat faptul că acesta este un bărbat de 35 ani, din com. Siminicea, care nu deține permis de conducere pentru nicio categorie. Numărul aplicat pe moped aparține unui atelaj hipo, iar mopedul nu este înscris în circulație
Întrucât bărbatul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, constatându-se că avea o valoare de 0,75 ‰ mg/l alcool în aerul expirat motiv pentru care a fost condus la Secția UPU a Spitalului Județean Suceava în vederea prelevării probelor biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „conducere sub influenţa băuturilor alcoolice”, „punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat și cu număr fals”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
Mai nouă Mai veche