Premii obținute de trei studente din Suceava la concursuri de traducere literară

Studenţii de la Facultatea de Litere şi Știinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava se află printre câştigătorii uneia dintre cele mai cunoscute manifestări ştiinţifice studenţeşti cu profil filologic din România, Colocviul Naţional Studenţesc „Mihai Eminescu”, ajuns la cea de-a XLIX-a ediție, care s-a desfăşurat la Iaşi, în perioada 17-20 mai 2023. 

La secțiunea de traduceri din acest an, premiul al III-lea a fost obținut de studenta Ruth Naomi Lupu, din anul al II-lea, de la specializarea limba și literatura engleză-limba și literatura spaniolă, pentru traducerea în limba spaniolă a poemului eminescian „Noi amândoi avem acelaşi dascăl” (sp. Tú y yo ambos gozamos de igual maestre). 

Menţiunea a fost câştigată de studenta Anca Diana Istrate, de la specializarea Conversie Limba și literatura spaniolă, anul al II-lea, care a tradus în limba spaniolă poezia „Cărţile” (sp. Los libros). La această secţiune, pe lângă traducerea propriu-zisă a uneia dintre cele trei poezii propuse de organizatori, o pondere considerabilă a avut-o argumentarea variantelor de traducere propuse.

Dar acestea nu sunt singurele premii obținute de studenţii Facultăţii de Litere şi Știinţe ale Comunicării. La sfârşitul lunii mai a anului în curs, au fost desemnaţi şi câştigătorii Concursul Național de Traducere „LA VOZ A TI DEBIDA”, ediția a V-a, organizat de Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al Universității din București, cu spriijinul Institutului Cervantes, Ambasadei Spaniei la București și al revistei Observator Cultural. La acest concurs s-a remarcat studenta Simona Rodica Vasîlciuc, din anul al III-lea, specializarea Limba și literatura franceză – Limba și literatura spaniolă. Aceasta a câştigat o Menţiune pentru traducerea din limba spaniolă în limba română a trei texte, două în versuri şi unul în proză: Juan José Arreola - fragment din El discípulo, 1963 (rom. Ucenicul); José Corredor-Matheos - poeziile No sabe el gorrión, din vol. No sabe el gorrión, 2004 (rom. Nu ştie vrăbiuţa) şi Escribir en otoño, din vol. Un pez que va por el jardín, 2007 (rom. Să scrii toamna, din volumul Un peşte care trece prin grădină).

Toate cele trei studente au fost coordonate de lector univ. dr. Alina-Viorela Prelipcean.
Ruth Naomi Lupu
Ruth Naomi Lupu
Anca Diana Istrate
Anca Diana Istrate
Simona Rodica Vasîlciuc
Simona Rodica Vasîlciuc
Mai nouă Mai veche