Razii și filtre în tot județul în căutarea șoferilor beți sau drogați la volan

Și în acest weekend, polițiștii din cadrul IPJ Suceava desfășoară o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea are atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare. Activitățile sunt asociate Acțiunii Blocada și au ca scop creșterea gradului de siguranță publică la nivelul județului Suceava.
Acțiunea se desfășoară pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.
În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri sunt utilizate toate aparatele etilotest, etilometru și DrugTest Drager din dotarea IPJ Suceava.
Până la acest moment, peste 600 de șoferi au fost testați în cadrul acțiunii.

Din păcate, și în aceste zile au fost identificați mai mulți șoferi care au consumat alcool sau droguri și s-au urcat la volan, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanțelor interzise”.


Indentificați la volan fără permis și după ce a consumat cannabis și alte substanțe interzise

La data de 30.06.2023, ora 15.04, polițiștii rutieri din cadrul Poliția mun. Suceava au obținut informații despre faptul că str. Grigore Alexandru Ghica din mun. Suceava, o persoană de sex masculin aflată sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice și conduce autoturismul.
Polițiștii au identificat în trafic conducătorul autoturismului, respectiv un tânăr de 24 ani, din mun. Suceava.
S-a procedat la testarea sa cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Totodată, s-a procedat la testarea sa cu aparatul drugtest, acesta indicând pentru substanța ,,CANNABIS (THC-5)” POZITIV.
Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou“ Suceava, unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii substanțelor prezente în organism.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influența alcoolului sau altor substanțe”.

{inAds}

La data de 30.06.2023, în jurul orei 03:11, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier – Poliția mun. C-lung Moldovenesc, în timp ce executau serviciul de monitorizare, supraveghere și control al traficului rutier, pe str. General Praporgescu de pe raza mun. C-lung Moldovenesc, jud. Suceava, au constatat identificat pe un șofer de 26 de ani, din mun. Câmpulung Moldovenesv, în timp ce conducea autoturismul. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior acestuia i s-a solicitat să efectueze un test cu aparatul drugtes, iar rezultatul acestei testări a arătat faptul că șoferul prezintă în organism substanța psihoactivă METAMFETAMINĂ. Având în vedere aceste aspecte șoferul a fost condus la sediul Spitalului mun. C-lung Moldovenesc unde i-au fost prelevate mostre biologice.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 2 din Codul Penal.


Șoferi identificați la volan sub influența alcoolului

La data de 30.06.2023, ora 16.11, polițiștii rutieri din cadrul Poliției mun. Suceava au oprit autoturismul condus de către un bărbat de 61 ani, din mun. Suceava.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilometru Drager, rezultatul afişat fiind 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substante”.

{inAds}

La data de 30.06.2023, ora 15.30, polițiștii din cadrul SPR 2 Ipotești, pe raza localității Corocăiești, comuna Verești, au procedat la oprirea în trafic a unei autoutilitare care circula pe str. Pinilor din localitate, condusă de către un bărbat de 44 ani, din com. Verești.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest, rezultând fiind de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au prelevat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului”.



Reținuți în arestul IPJ Suceava după ce au condus băuți, 
sub influența drogurilor și fără permis un autoturism neînmatriculat, 
punând în pericol și sănătatea și viața unui minor

La data de 29.06.2023, în jurul orelor 20:50, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 10 Gura Humorului, au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe raza comunei Capu Câmpului, jud. Suceava o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice conduce un autoturism.

Astfel, în baza sesizării, s-au efectuat activități de patrulare pe raza comunei, ocazie cu care pe drumul comunal a fost depisat în trafic un autoturismul condus de către un bărbat domiciliat în satul/comuna Capu Câmpului, județul Suceava, însoțit de către prietenul său de 21 de ani, pasager în partea dreapta față care îl avea în brațe pe fiul șoferului, respectiv un minor în vârstă de 4 ani.

Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest, rezultând o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Întrucât se impunea conducere șoferului la Spitalul Orășenesc Gura Humorului în vederea prelevării de mostre biologice, conducătorul auto i-a solicitat prietenului său de 21 de ani, să rămână cu fiul său minor la autoturism, până în momentul când fratele său urma să vină după după cei doi pentru a-i transporta la locuința sa de pe raza satului Brăiești, com. Cornu Luncii.

{inAds}

Ulterior, șoferul a fost condus la Spitalul Orășenesc Gura Humorului în vederea prelevării de mostre biologice, ocazie cu care i-au fost recoltate două probe biologice de sânge. De asemenea conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drug Test rezultatul fiind pozitiv la ”Amfetamină”, fiindu-i recoltate monstre biologice în vederea stabilirii substantelor psihoactive.

S-a procedat la efectuarea de verificări în baza de date, ocazie cu care s-a constatat faptul că cel în cauză nu este deținător de permis de conducere pentru vreo categorie auto.

Întrucât în cauză existau suspiciuni cu privire la valabilitatea nr. de înmatriculare provizoriu, s-a procedat la verificarea în baza de date, stabilindu-se că autoturismul figura neînmatriculat.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ,,punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat” faptă pev. și ped. de art. 334, alin. (1) din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 335, aliniatul (1) din Codul Penal, ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 336, aliniatul (1) și aliniatul (2) din Codul Penal.


Ulterior, în jurul orelor 2206, lucrătorii Secției de Poliție Rurală nr. 10 Gura Humorului, au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un autoturism a lovit gardul curții unei case din satul/com Capu Câmpului.

În fața imobilului de pe raza comunei Capu Campului, a fost identificat un autoturism fără a avea montate plăcuțele cu numere de înmatriculare.

S-a stabilit faptul că autoturismul a fost condus de către tânărul de 21 de ani, prietenul bărbatului care fusese anterior identificat de polițiști la volan. Tânărul de 21 ani emana la rândul său halenă alcoolică, prezentând totodată un comportament necorespunzător față de organele de poliție, acesta fiind încătușat și condus la sediul poliției în vederea luării măsurilor legale.

{inAds}

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o alcoolemie de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul fiind condus la Spitalul Orășenesc Gura Humorului în vederea prelevării de mostre biologice.

S-a procedat la efectuarea de verificări în bazele de date, constatatându-se că nici tânărul de 21 ani nu este deținător de permis de conducere pentru vreo categorie auto.

De asemenea, s-a stabilit că autoturismul figura neînmatriculat, reținându-se și fapta de punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat” faptă pev. și ped. de art. 334, alin. (1) din Codul Penal.
Totodată, tânărul de 21 ani nu a primit încuviințarea prietenului său de a conduce autoturismul, fiindu-i înmânate cheile în scopul de a aștepta în mașină până la sosirea fratelui acestuia.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ,,punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat” faptă pev. și ped. de art. 334, alin. (1) din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 335, aliniatul (1) din Codul Penal, ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prevăzută și pedepsită de articolul 336, aliniatul (1) din Codul Penal și ,,furt în scop de folosință”, faptă pev. și ped. de art. 230, alin. (1) din Codul Penal .
La 30.06.2023 s-au continuat cercetările priivnd infracțiunile rutiere constatate pe raza com. Capu Câmpului pe data de 29.06.2023 . La 30.06.2023, s-a dispus continuarea urmăririi penale față de cei doi suspecți, dispunându-se față de amândoi măsura reținerii pentru 24 ore.

{inAds}

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

FĂRĂ ALCOOL ȘI DROGURI LA VOLAN DRUMURILE SUNT MAI SIGURE!
Mai nouă Mai veche