Un tânăr care își plimba iubita cu mașina a fugit de poliție, dar s-a răsturnat în pârâul Putnișoara. Polițiștii i-au salvat din mașina inundată și au constatat că șoferul consumase alcool

Sâmbătă, 15 iulie 2023, la ora 23.15, polițiștii Secției de Poliție Rurală Gălănești, în timp ce acționau în comuna Putna, au observat un autoturism de teren care circula sinuos și cu viteză de deplasare mărită din direcția Sihăstria Putnei către centrul comunei Putna.

Polițiștii au procedat la efectuarea de semnale regulamentare de oprire, acustice și luminoase a autoturismului în cauză, observând faptul că autovehiculul este marca Mitsubishi Shogun, înmatriculat în Marea Britanie, de culoare albastru, însă conducătorul acestuia nu s-a conformat și a mărit viteza de deplasare. 

Polițiștii au pornit în urmărirea autoturismului pe o distanță de aproximativ 500 de metri, iar la un moment dat conducătorul auto a virat la dreapta pe un drum neclasificat, iar după aproximativ cinci metri, într-o pantă, a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat în râul „Putnișoara” din localitate.

Întrucât autoturismul se inunda la interior, polițiștii au intervenit în cel mai scurt timp pentru a oferi ajutor conducătorului auto. Astfel, au fost extrași în condiții de siguranță și evacuați conducătorul autoturismului, Andrei G., de 26 de ani, și Mălina F., de 23 de ani, din comuna Putna, pasager în autoturism. În habitaclul autoturismului nu au fost identificate alte persoane. Conducătorul auto și pasagera nu prezentau leziuni sau urme vizibile de violență și au refuzat să solicite intervenția unui echipaj medical care să le acorde îngrijiri medicale.

{inAds}

În urma verificării în bazele de date ale Poliției Române, a rezultat faptul că tânărul este posesor al permisului de conducere valabil pentru categoriile „AM, B1, B, C1, C”. Verificând starea autoturismului Mitsubishi Shogun, înmatriculat în Marea Britanie, a rezultat faptul că acesta are inspecția tehnică periodică și polița de asigurare RCA valabile.

Întrucât emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.30 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum total de 2.755 lei, dispunându-se ca măsură complementară suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe o perioadă de 120 de zile începând cu data de 15 iulie 2023, fiindu-i reținut permisul de conducere. În acest sens, s-a eliberat dovada înlocuitoare, fără drept de circulație.

{inAds}

IPJ Suceava: Nu vă puneți viața în pericol! Opriți la semnalul regulamentar al polițisului!

Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.

Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.

Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi.

Din fericire, în situația prezentată, șoferul și pasagerul au fost păziți de destin, dar a avut și norocul intervenției prompte a polițiștilor din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești. Prin intervenția lor profesionistă au salvat viața unor oameni care, sperăm că au înțeles pentru viitor să conștientizeze și să respecte legea.
Mai nouă Mai veche