1.300 de mame vulnerabile din Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău vor primi Cutia Bebelușului, oferită de Asociația SAMAS

Asociaţia SAMAS lansează programul Cutia Bebeluşului, dedicat mamelor și bebelușilor, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere. În perioada 2023-2024, 1.300 de mame din județele Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău, vor primi câte o Cutie a Bebelușului și 305 cadre medicale vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală.

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul Cutia Bebelușului a fost introdus pentru prima dată în România de către Asociația SAMAS, în anul 2018. Programul are ca scop reducerea mortalității infantile și presupune: sprijin material pentru familii vulnerabile, creșterea numărului de vizite medicale în perioada sarcinii și după naștere, informare despre soluțiile terapeutice în situații de risc, măsurile corecte de îngrijire a bebelușilor, prezentarea beneficiilor alăptării și ale unei alimentații corecte, precum și promovarea activității și implicării personalului medical în comunitate.

Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele 3 luni de viaţă când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. Mai multe detalii despre ce conţine cutia bebeluşului găsiţi aici.

Primele 200 de cutii sunt pregătite pentru a fi expediate către mamele și bebelușii lor din comunitățile vulnerabile din primele 17 localități cuprinse în program.

„Dincolo de bucuria de a-și ține nou-născutul în brațe, vine emoția din privirea proaspetelor mame care primesc Cutia Bebelușului. Acest moment al devenirii, din femeie în mamă, este înălțător și, în același timp, copleșitor. Fiecare copil are nevoie de iubire, hrană, îngrijire, sănătate și de un mediu sigur în care să crească. Dar nu toate mamele pot oferi aceste lucruri micuților lor, din prima zi. Datorită acestui parteneriat cu Fundația OMV Petrom, mamele și bebelușii lor vor primi un sprijin financiar și educațional prin Cutia Bebelușului - împreună din prima zi”, spune Eli Roman, președinte Asociația SAMAS.

„Pentru Cutia Bebelușului ne-am inspirat dintr-un model probat și consacrat în timp care și-a dovedit eficiența în a reduce rata mortalității infantile. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate și va asigura nou-născuților un start mai bun în viață, din punct de vedere al sănătății și al siguranței”, declară Ana Maria Mihăescu, președinta Fundației OMV Petrom.

Date statistice:

România se menține pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuți vii (aproape dublă față de media Uniunii Europene), cauza principală fiind nașterile premature. În plus, 1 din 10 mame este minoră, iar 41,7% dintre copiii de la noi se nasc și trăiesc în sărăcie.
Mai nouă Mai veche