Asociația Rădăuțiul Civic a dezvoltat o metodă simplă de a calcula câți bani pierdem așteptând să vină apa caldă

Asociația Rădăuțiul Civic lansează o nouă inițiativă menită să atragă atenția consumatorilor asupra cheltuielilor suplimentare care apar în așteptarea apei calde. Mai exact , este vorba de un instrument de evaluare detaliată a costurilor asociate așteptării apei calde în locuințele branșate la sistemul centralizat de încălzire a apei din Rădăuți. Prin intermediul unui calculator online, asociația își propune să ofere o perspectivă precisă asupra sumelor cheltuite în această așteptare, subliniind impactul financiar al problemei. Acest demers se încadrează în acțiunile asociației de a informa comunitatea asupra aspectelor financiare care afectează viața cotidiană.

„Prin intermediul acestui instrument ne dorim să oferim cetățenilor o metodă simplă pentru a înțelege mai bine cheltuielile care apar în furnizarea unor servicii publice. Testele realizate de noi indică faptul că aceste intervale de timp au un efect semnificativ asupra costului lunar pentru apa caldă. Astfel, fiecare moment de așteptare contribuie la o cheltuială considerabilă pe termen lung și considerăm că este nevoie de o discuție deschisă despre calitatea serviciilor. Serviciile comunitare de utilități publice au anumite standarde la care trebuie să fie prestate, fiind supervizate de ANRSC, o instituție care face parte din administrația centrală”, menționează președintele asociației, Luca Ciubotaru.

Vă invităm să participați la acest experiment simplu, care oferă o viziune clară asupra costurilor implicate. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de un vas gradat, un cronometru, răbdare și calculatorul online care poate fi accesat la: https://www.radautiulcivic.ro/cati-bani-pierzi-pana-vine-apa-calda/

În ceea ce privește pașii pe care ar trebui să îi urmați, aceștia vizează măsurarea debitului de apă caldă, calcularea timpului de așteptare și estimarea costurilor asociate pierderii de apă. Aceștia sunt trei la număr: Pasul 1 - Măsurarea Debitului, Pasul 2 - Măsurarea Timpului până la Încălzirea Apei, iar Pasul 3 - Estimarea Costurilor pentru Apa Pierdută (vezi infografic).

Asociația Rădăuțiul Civic
Asociația Rădăuțiul Civic a dezvoltat o metodă simplă de a calcula câți bani pierdem așteptând să vină apa caldă
Mai nouă Mai veche