Buletin de presă, 8 octombrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 8 octombrie 2023 - IPJ Suceava
Dosare penale pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive și conducere fără permis după un eveniment în care un șofer a transportat 9 persoane într-un singur vehicul

La data de 07.10.2023, ora 01:46 polițiștii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că la intrare în localitatea Prisaca Dornei, comuna Vama, jud. Suceava se află un autoturism răsturnat în afara părții carosabile.
La fața locului, a fost identificat un autoturism răsturnat pe partea dreaptă în afara părții carosabile, sensul de mers Mun. Câmpulung Moldovenesc către Vama, fără a fi identificat conducătorul auto sau pasageri, însă din informațiile obținute de către polițiști s-a stabilit că femeia care a condus vehiculul și persoanele care se aflau în mașină au plecat de la fața locului cu un alt autoturism, înmatriculat într-un stat străin.
Polițiștii au organizat în regim de urgență filtre rutiere, iar pe drumul județean DJ 176 Frumosu, au reușit depistat în trafic un autoturismului înmatriculat în străinătate, fapt pentru care s-a procedat la oprirea regulamentară a acestuia folosindu-se semnalele luminoase și acustice ale autospecialei din dotare.
Procedându-se la efectuarea verificărilor, s-a constata faptul că la volanul autoturismului se afla un bărbat de 39 de ani din Mun. Rădăuți, jud. Suceava.
Din primele verificări efectuate, s-a constatat faptul că în interiorul autovehicului se aflau un nr. 9 persoane (6 adulți și 3 minori), unul dintre majori fiind și conducătorul autoturismului răsturnat în localitatea Prisaca Dornei, respectiv o tânără de 19 ani din Mun. Suceava, jud. Suceava.
Polițiștii au procedat la testarea ambilor conducători cu aparatul etilotest rezultatele fiind negative.
La fața locului au fost solicitați lucrătorii din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc, care au procedat la testarea ambilor conducători în vederea identificării prezenței în organism a substanțelor psihoactive, iar în urma testării au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive pentru șoefrul de 39 de ani, acesta fiind condus la spitalul municipam Câmpulung Moldovenesc pentru prelevare probe biologice. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Întrucât existat suspiciunea că tânăra de 19 ani nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, s-a procedat la verificare acesteia în bazele de date ale poliție, ocazie cu care s-a constatat faptul că aceasta nu deține permis de conducere pentru vreo categorie.
Având în vedere cele mai sus constatate, polițiștii au întocmit două dosare penale unul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335, alin. (1) Cod penal înregistrat și ,,Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 335, alin. (2) Cod penal.
Față de șoferul de 39 ani a fost luată și măsura sancționării contravenționale conform O.U.G. 195/2002, întrucât în urma verificărilor, s-a constatat faptul că acesta transporta în autoturism mai multe persoane decât numărul de locuri stabilit, iar autovehiculul nu avea dotările prevăzute de lege.


Încă un trasport ilegal de material lemnos identificat de polițiști

La data de 07.10.2023, ora 15.30, în timp ce executau activități de serviciu pe raza comunei Frătăuții Noi, lucrătorii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au oprit pentru control o autoutilitară care circula pe Drumul comunal Frătăuții Noi (Sasca) și transporta material lemnos, respectiv lemn gater molid și lemn foc molid. Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că autoutilitara este condusă deun bărbat domiciliat în comuna/satul Frătăuții Noi, județul Suceava și că acesta nu posedă aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Din acest motiv transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic din cadrul acestui Ocol Silvic pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul a transportat fără aviz de însoțire cantitatea de 4.46 m.c material lemnos, reprezentând 2.54 m.c. lemn gater molid și 1.92 lemn foc molid, în valoare totală de 1.591 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 Modificată iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 07.10.2023, în jurul orei 19:18, polițiștii din cadrul SPR 9 Șcheia au fost sesizați direct de către un participant la trafic cu privire la faptul că o persoană este căzută de pe bicicletă, pe DN 17.
În urma verificărilor efectuate, s-au stabilit că un bărbat s-a deplasat cu bicicleta pe DN 17, din direcția Trei Movile-Șcheia, spre domiciliu plecând de la stâna sa, iar din cauza stării de ebrietate în care se afla, s-a dezechilibrat și a căzut de pe bicicletă pe drumul betonat, autoaccidentându-se în zona feței.
La fața locului a intervenit un echipaj medical de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, care i-a acordat biciclistului îngrijiri medicale, fiind transportat la spital pentru investigații suplimentare.
Biciclistul a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o alcoolemie de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, declarând verbal că nu a fost victima niciunei infracțiuni.
Cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în sumă de 1.740 lei, conform art. 14 lit.d din Hg 1391/2006 și art. 161 alin 1 lit.e din HG 1391/2006.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. de art. 196 alin. (1) din Codul penal.
Mai nouă Mai veche