Conferința de Educație Timpurie, la Școala Filadelfia Suceava

Conferința de Educație Timpurie, la Școala Filadelfia Suceava
Conferința de Educație Timpurie, eveniment dedicat educației timpurii pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar și primar ce activează în sistemul public, va fi organizată la Suceava, pentru al treilea an consecutiv.

Sâmbătă, 4 noiembrie, educatorii, învățătorii și profesorii din învățământul preșcolar și primar sunt invitați la Școala Filadelfia, începând cu ora 09.00.

Conferința va aborda tema „Dezvoltarea comunicării, limbajului și scrierii în educația timpurie”, o temă esențială pentru dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială în primii ani de viață.

Cadrele didactice ce vor fi prezente la Conferința de Educație Timpurie organizată la Suceava vor participa la workshop-uri complexe susținute de experți în educație preșcolară, din Marea Britanie și România.

Cel mai recent studiu național arată că 42% dintre elevii români suferă de analfabetism funcțional. Putem schimba aceste cifre alarmante dacă înțelegem că este nevoie de dezvoltarea unor abilități încă din primii ani de viață.

Lectura și scrisul, introduse prin metode adaptate vârstei, susțin curiozitatea și pasiunea de a învăța în anii de școală și ulterior acestora. Un pas important pentru prevenirea analfabetismul funcțional poate fi introducerea lecturii și a scrisului, prin metode optime, încă din primii ani de viață. Copilul este astfel sprijinit și dobândește abilități pentru a-și susține pasiunea de a descoperi și curiozitatea pe termen lung, cu impact real în viitorul său.

Experții în educație invitați vor aduce în prim plan pilonii care susțin construcția intelectuală a copiilor, ajutându-i să își exprime gândurile, sentimentele și să interacționeze cu lumea din jur.

Experții care vor fi prezenți la ediția de la Suceava sunt:

Valentina Secară - fondatoarea Conferinței de Educație Timpurie și a primei creșe private din România și promotor al conceptului de educație pentru copiii cu vârsta 0-3 ani. Valentina Secară a realizat stagii de pregătire, atât în România, cât și în Marea Britanie, pe diferite arii din domeniul pedagogic și al managementului educațional. Prin First7 – Parents & Educators Coaching, a susținut numeroase sesiuni de training pentru cadre didactice din învățămâtul preșcolar și primar, dar și webinarii pentru părinți, pe teme legate de îngrijirea și educația copilului mic, stimularea intelectuală, emoționala și fizică a acestuia.

Alexandra Chiorando - cu peste 20 de ani de experiență în predarea și conducerea de școli și creșe private din Marea Britanie. Alexandra Chiorando este ghidată în profesia sa de principiul conform căruia copiii vor prospera atunci când se simt ascultați și respectați. Abordarea sa asupra actului educațional este distractivă, practică și personalizată.

Chris Connaughton - s-a format ca actor și a lucrat în diverse teatre și centre de artă din Marea Britanie. A început să se implice în crearea de teatru pentru copii în colaborare cu CTC Theatre și a fondat Intext Performance pentru a scrie și produce propriile sale povești pentru tinerii spectatori. În prezent, prezintă peste 120 de reprezentații anual în școli.

„Există numeroase cercetări care demonstrează influența experiențelor timpurii de scriere și lectură asupra dezvoltării copilului. Așa numitele Early literacy activities au un impact real asupra dezvoltării cognitive, emoționale și sociale. Introduse încă din primii ani de viață, prin metode moderne, adaptate vârstei, lectura și scrisul ajută la dezvoltarea limbajului, la rezultate în anii de școală, la îmbunătățirea abilităților socio-emoționale.

Lectura, povestitul sau interpretarea unui rol din povestire în fața copilului îi sporesc acestuia, în timp, înțelegerea auditivă, vocabularul și conștientizarea fonologică. Îl ajută să își cultive gândirea critică, abilitățile analitice. Expunerea la lectură încă din primii ani le permite copiilor să înțeleagă diverse perspective și să dezvolte empatie, auto-reglare emoțională și răbdare. Iar cum fiecare copil are ritmul rău, este necesară o abordare holistică aici, prin care să fie respectate diferențele individuale, cu focus pe implicarea activă a celui mic.

Educatorii prezenți la această ediție vor avea ocazia să își însușească competențe și tehnici moderne în această direcție, prin care să îi susțină apoi pe copii, pentru ca ei să deschidă uși către o lume plină de cunoaștere și înțelegere”,
 a spus Valentina Secară, fondatoarea Conferinței de Educație Timpurie.

Cadrele didactice din sistemul public de învățământ se pot înscrie gratuit la Conferința de Educație Timpurie organizată la Suceava, accesând https://first7.ro/conferinte/conferinta-educatie-timpurie/editia2023/suceava/. Înscrierea angajaților din instituțiile private este posibilă printr-un e-mail la office@first7.ro.
Mai nouă Mai veche