Urmăriri în trafic cu focuri de armă după șoferi beți și drogați, în weekend, pe drumurile din județul Suceava

Urmăriri în trafic cu focuri de armă după șoferi beți și drogați, în weekend, pe drumurile din județul Suceava
IPJ Suceava informează că în acest weekend polițiștii s-au confruntat cu mai multe situații în care șoferii cărora le-au fost efectuate semnale regulamentare de oprire au ignorat nu doar regulile de circulație rutieră neconformându-se, dar au pus în pericol prin comportamentul necugetat propria viață și sănătate dar și integritatea altor persoane, pasageri, participanți la trafic, oameni ai legii.

Polițiștii atrag încă o dată atenția supra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața.
IPJ Suceava reiterează că polițiștii vor da dovadă în continuare de fermitate și vom acționa în permanență cu utilizarea mijloacelor din dotare și respectarea strictă a legislației și procedurilor pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și tragerea la răspundere a celor care pun în perocol propria siguranță dar și a celorlalți participanți la trafic.
Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.
Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.
Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi. De asemenea, în condițiile apropierii sezonului rece, în special pe timpul nopții, suprafața carosabilă poate genera o aderență scăzută, viteza excesivă ducând la un risc rutier crescut.

Doar în ultimele 24 de ore, polițiștii au fost nevoiți să utilizeze armamentul din dotare asupra celor care nu au oprit la semnalul regulamentar, să inițieze activități de interceptare și urmărire în trafic și să rețină în arest șoferi băuți, fără permis, saub influența substanțelor interzise.
Toate procedurile polițiștilor au fost efectuate gradual, cu analiza obiectivă permanentă a riscurilor implicate în ceea ce privește integritatea celor urmăriți dar și priopria siguranță și a celorlalți participanți la trafic.


Motociclist urmărit pe traseul Burdujeni - Hănțești

La data de 14.10.2023, orele 16.30, polițiștii Secției de Poliție Burdujeni – Poliția Municipiului Suceava, în timp ce desfășurau activități specifice pe raza de competență, au efectuat semnat regulamentar de oprire a unui motociclu, care se deplasa pe strada Calea Unirii, in apropierea intersecției cu strada Gheorghe Doja, pe direcția cartier Burdujeni-comuna Adâncata.

Întrucât conducătorul auto a refuzat să oprească la semnalul regulamentar, echipajul de poliție a pornit în urmărirea acestuia, ajungând până pe raza comunei Hânțești, județul Suceava. Aici, pe o porțiune de carosabil cu pietriș, pe fondul neadaptării la condițiile de drum, conducătorul mopedului a pierdut controlul, a derapat și a ieșit în decor pe un câmp lateral, suferind vătămări ușoare.

Chiar dacă bărbatul nu prezenta răni vizibile, imediat polițiștii au solicitat un echipaj medical. Totodată, din primele verificări efectuate, s-a stabilit că, persoana care a condus motociclul este un bărbat de 30 ani, din sat/com. Valea Lupului, județul Iași, care nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. De asemenea, s-a constatat că motociclul nu este înmatriculat, numerele montate fiind expirate.

Bărbatul de 30 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Precizăm că în urma evenimentului, conducătorul motociclului a suferit doar leziuni ușoare care în urma evaluării medicale nu au impus internare.

În continuarea cercetărilor efectuate în dosarul penal, organele de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Suceava, Biroul Rutier au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore, a bărbatului de 30 de ani cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. de art. 335 alin.(1) din Codul penal, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prev. de art. 334 alin.(1) din Codul penal și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prev. de art. 334 alin.(2) din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.(2) din Codul penal.

Totodată, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale și pentru comiterea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, prev de art 196 alin 2,3 C.P. și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev de art 336, alin 2 C.P.

Bărbatul a fost încarcerat la Centrul de Reținere și Arest Preventivă al I.P.J. Suceava .


O mașină urmărită de poliție a derapat și s-a oprit pe un câmp, la Remezău

La data de 14.10.2023, ora 00.20, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau serviciul de patrulare pe raza comunei Vicovu de Jos, au efectuat semnale regulamentare de oprire luminoase și sonore unui autoturism ce se deplasa pe drumul public comunal Remezău.

Conducătorul autoturismului nu a respectat semnalele de oprire continuându-și deplasarea cu viteză mărită, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia pe o distanță de aproximativ 1 kilometru până într-o zonă unde acesta a derapat, iar apoi s-a oprit cu mașina pe un câmp.

În autoturism au fost identificate trei persoane de sex masculin, acestea fiind imobilizate, încătușate și transportate la autospeciala de poliție, iar apoi la sediul Postului de Poliție Vicovu de Jos.

S-a stabilit că cel care a condus autoturismul și nu a oprit la semnalele regulamentare ale polițiștilor, este un tânăr de 18 ani, din com. Bilca, iar acesta nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest și aparatul drugtest, ambele testări fiind negative.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,conducere fără permis”.


Focuri de armă în timpul unei urmări pe drumul Dornești - Măneuți

La 14.10.2023, ora 04.30, polițiștii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți, în timp ce executau activități de patrulare și supraveghere a traficului rutier pe str. Calea Bucovinei, au efectuat semnal regulamentar de oprire prin punerea în funcțiune a semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei de poliție unui autoturism, însă conducătorul auto nu s-a conformat și a mărit viteza de deplasare.

Patrula de poliție a pornit în urmărirea autovehiculului care și-a continuat deplasarea în viteză pe str. Calea Bucovinei către comuna Dornești, iar în momentul în care autoturismul a ieșit din oraș, pentru a nu se pune în pericol sănătatea altor persoane, unul dintre agenții de poliție, după efectuarea somațiilor prin sistemul acustic al autospecialei, a executat cu pistolul din dotare, 3 focuri de armă, 2 de averisment în plan vertical și unul în direcția pneurilor, din autospeciala de poliție aflată în mers în urmărire.

Focurile de armă au fost executate într-o zonă izolată, agricolă pe un drum neamenajat ce face legătura dintre comunele Dornești și Frătăuții Noi, satul Măneuți, însă vehiculul urmărit și-a continuat deplasarea în viteză mare, existând riscul părăsirii părții carosabile cu consecințe grave pentru șofer și eventualii pasageri. În condițiile în care nu s-a putut evalua cu exactitate dacă în autoturism se află mai multe persoane, existând posibilitatea rănirii pasagerilor, polițiștii au evaluat obiectiv situația și nu au executat alte focuri de armă.

S-a conmtinuat în să patrularea în zonă cu efective sporite și în urma verificarilor efectuate autoturismul a fost identificat oprit pe raza localității Badeuti.

De asemenea, a fost identificat și bărbatul care a condus vehiculul, respectiv un tânăr de 22 ani din localitatea Bădeuți, care nu posedă permis de conducere. Acesta a recunoscut că a condus autoturismul și a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Totodată în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În cauză lucrătorii de poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvărșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fara permis de conducere” faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1) din Codul Penal. și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.(2) din Codul Penal.


Minor beat care a furat o mașină, blocat în trafic la Poieni Solca

Duminică dimineață, la data de 15.10.2023, ora 01.40, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Solca și Poliției Orașului Milișăuți, aflați în serviciul de patrulare pe raza com Poieni Solca, au efectuat semnalul regulamentar de oprire folosind sistemul de luminos și acustic al autospecialei de poliție, unui autoturism care însă, nu a oprit continuându-și deplasarea în viteză.

Imediat echipajul de poliție a plevat în urmărirea autoturismului, care a continuat deplasarea pe raza comunei Poieni Solca către comuna Botoșana, fiind interceptat în cele din urmă interceptat și blocat pe strada Cuza Vodă, unde șoferul a coborât din mașina pentru a fugi, însă a fost prins și imobilizat de către polițiști.

Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui tânăr în vârstă de 17 ani, din oraș Solca, jud. Suceava, care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie, iar autoturismul condus de acesta, a fost luat de la o altă persoană din orașul Solca, fără știrea acesteia.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcootest, rezultând o alcolemie de 0,47 mg/l, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde i s-au recoltat două probe biologice, în vederea stabilirii alcolemiei.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de ” furt în scop de folosință” , „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” , „Conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, fapte prev. și ped. de art. 230, alin.1, art. 335, alin.1 , art. 336, alin.1 și art. 255, alin. 1 din Codul Penal, toate cu aplicarea art. 38, alin. 1 din Codul Penal.

Polițiștii reinterează un apel către toți participanții la trafic, în special către cei predispuși la încălcarea legislației: Respectați legea! Nu vă puneți în pericol sănătatea, viața și libertatea!
Mai nouă Mai veche