16 zile de activism impotriva violenței asupra femeii

16 zile de activism impotriva violenței asupra femeii
În data de 24 noiembrie 2023, polițiștii suceveni au demarat Campania de prevenire a violenței domestice – VIOLENȚA INVIZIBILĂ – Recunoaște. Evită. Descurajează. Ajută!, marcând astfel Ziua internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor – 25 noiembrie și cele 16 zile de activism impotriva violenței asupra femeii (25 noiembrie – 10 decembrie).

În primele 10 luni ale anului 2023, polițiștii suceveni au emis 227 de ordine provizorii de protecție și au fost dispuse 298 de măsuri de protecție față de victimele agresiunii în familie.

De asemenea, polițiștii suceveni au intervenit în 3.330 de situații de violență domestică dintre care 1.136 in mediul urban și 1.194 in mediul rural.

Scopul campaniei este reprezentant de creşterea gradului de informare și conștientizare a cetățenilor suceveni cu privire la riscurile asociate violenței domestice, formele de manifestare ale acesteia așa cum sunt definite de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, precum și instrumentele legislative de protecție a victimelor.

Unde poate apela o persoană care se consideră victimă a violenței în familie?

Pașii de urmat pentru o victimă a violenței domestice:

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona:
  • în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei,
  • în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie locale,
  • în urma unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative),
  • în urma unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare,
  • din oficiu.

De asemenea, victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.

De asemenea, victima se poate adresa:
  • Unității de primiri urgențe sau serviciului de Medicină Legală – în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice – în vederea evaluării/tratării acesteia , după caz.
  • Furnizorilor de servicii sociale – direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului care se regăsesc la fiecare reședință de județ/ direcțiile de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații neguvernamentale. Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică sau alte informații.
  • Call – center- ului HELPLINE 0800 500 333 cu program continuu, 24h/24h, 7 zile din 7, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.

Ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, de către polițiști, pentru o perioadă de cel mult 5 zile. Aceasta conține o serie de măsuri, dintre care:
  • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;
  • reintegrarea victimei și/sau după caz a membrilor familiei în locuința comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe determinate față de victimă, fașă de membrii familiei acesteia ri față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau porice alt mijloc, cu victima;
  • obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Ordinul de protecție provizoriu va cuprinde și mențiunea că, încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Mai nouă Mai veche