Avalanșă de furturi și spargeri în județul Suceava. Cinci suspecți au fost arestați preventiv

Polițiștii judiciariști din Suceava, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc au intensificat activitățile investigative și de cercetare penală în perioada 26-30 octombrie 2023, fiind documentate mai multe cauze de furt cu prejudiciu însemnat și dispunându-se măsuri preventive privative de libertate față de persoanele bănuite de comiterea faptelor.
De asemenea, în urma acțiunilor au fost recuperate și sume de bani dar și multe obiecte și scule electrice sustrase.


Astfel, au fost continuate cercetările privind sesizarea formulată la data de 25 octombrie 2023 de către o femeie domiciliată în comuna Dornești, județul Suceava care a reclamat faptul că a fost spartă o locuință în comuna Frătăuții Noi, zona Vuliva, județul Suceava. În cadrul cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că din locuința părții vătămate, în care s-a pătruns în noaptea de 24/25.10.2023 prin distrugerea geamului, au fost sustrase și mai multe bunuri bijuterii și ceasuri, în valoare de aproximativ 2.000 euro.

În uma cercetărilor desfășurate, a întocmirii unui cerc de suspecți și investigațiilor efectuate, s-a stabilit identitatea persoanei bănuite de comiterea faptei, respectiv un bărbat din comuna Frătăuții Noi, județul Suceava.

Întrucât bărbatul este recidivist pentru comiterea unor infracțiuni de furt calificat, fiind eliberat din penitenciar la data de 16 octombrie 2023 după executarea unei condamnări de patru ani de închisoare, prin ordonanța organului de cercetare penală al poliției judiciare, s-a dispus reținerea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 24 de ore.

De asemenea, având în vedere conduita și perseverența infracțională, prin referatul organului de cercetare penală al poliției judiciare, s-a propus punerea în mișcare a acțiunii penale față de acesta pentru infracțiunea de ”furt calificat”, faptă prev și ped de art. 228 alin. (1), art. 229 alin. (1) lit. b), d) și e) și alin. 2 lit. b) din Codul Penal cu aplicarea art. 41 din Codul penal și luarea măsurii arestării preventive.

Pe timpul cercetărilor efectuate în cauză, bunurile sustrase, aparținând persoanei vătămate au fost recuperate și restituite proprietarului.

De asemenea, polițiștii judiciariști din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Operațiuni Speciale – Suceava au reușit depistarea în flagrant a trei bărbați după ce au pătruns prin efracție în casa unei persoane vătămate din comuna Ilișești, județul Suceava, și au sustras scule pentru construit, materiale de construcții, reflectoare și aparatură electrică, în valoare de 25.000 lei.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Poliției Municipiului Suceava pentru cercetări și luarea unor măsuri preventive.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat faptă, prev. și ped de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. b, c, d din Codul Penal, ce urmează a fi soluționat procedural de către lucrătorii BIC din cadrul Poliției municipiului Suceava.

Față de cei trei bărbați a fost luată măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, fiind ulterior prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Față de cei trei, judecătorul de drepturi a admis propunerea parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava și astfel a fost dispusă măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

În continuare se efectuează cercetări în vederea probării întregii activități infracționale și tragerii la răspundere penală a autorilor sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat faptă, prev. și ped de art. 228 alin. (1), art. 229 alin. (1) lit. b), c), d) din Codul Penal, ce urmează a fi soluționat procedural de către lucrătorii BIC din cadrul Poliției mun. Suceava.

Un alt bărbat bănuit de comiterea mai multor furturi a fost identificat de către polițiștii judiciariști din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc. Pentru probarea activității infracționale au fost puse în executare trei mandate de percheziție domiciliară la un suspect și alte două persoane bănuite că au achiziționat bunuri rezultate din comiterea faptelor.

În urma activităților desfășurate a fost dispusă măsura reținerii față de principalul suspect de 40 de ani domiciliat în mun. Câmpulung Moldovenesc, pentru comiterea infracțiunilor de: 
  • „furt calificat”, constând în aceea că în noaptea de 30 iunie 2023, interval orar 01:33:57-01:59:15, a intrat prin efracție în interiorul casei de locuit aflată în construcție, situată în municipiul Câmpulung Moldovenesc, loc din care a sustras un motofierăstrău și un aparat de sudură, bunuri în valoare totală de 1750 lei; 
  • „furt calificat”, constând în aceea că în noaptea de 08/09 iulie 2023, interval orar 23:45-00:32, a pătruns la subsolul unei anexe cu destinația de foișor aflată în construcție, loc din care a sustras un număr de trei acumulatoare, o filetantă, un flex cu acumulator, o stație de încărcare, toate de culoare alvastră, un flex mare pe curent, provocând un prejudiciu total de 4850 lei; 
  • „furt calificat”, constând în aceea că în intervalul 30 iunie 2023 – 03 iulie 2023, prin violare de domiciliu, a pătruns în anexa cu destinație de spațiu depozitare bunuri, aparținând persoanei vătămate din municipiul Câmpulung Moldovenesc, loc din care a sustras un motofierăstrău, un flex, o înfiletantă-rotopercutor, prejudiciul total fiind de 2000 lei.

Ulterior, în cauză a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale, bărbatul fiind prezentat Judecătoriei C-lung Moldovenesc care a emis mandatul de arestare preventivăpentru 30 de zile ce urmează a fi pus în executare.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii B.I.C. Câmpulung Moldovenesc.
Mai nouă Mai veche