Buletin de presă, 12 noiembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 12 noiembrie 2023 - IPJ Suceava
Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 11.11.2023, ora 12.10, polițiștii Secției Nr.13 Poliție Rurală Bălcăuți au fost sesizați prin apel SNUAU 112 de către un bărbat din comuna Grănicești, sat Dumbrava, județul Suceava, despre faptul că a căzut de pe bicicletă.
La data de 11.11.2023, în jurul orei 12.05, bărbatul în vârstă de 49 ani, se deplasa pe DC neclasificat acoperit cu piatră cubică, de pe raza satului Călinești-Vasilache, com. Dărmănești, jud. Suceava, pe bicicletă, către domiciliul său din sat Dumbrava, comuna Grănicești, județul Suceava, iar la un moment dat din cauza carosabilului umed, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă a sensului de mers, lovindu-se la membrele inferioare.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției Nr.13 Poliție Rurală Bălcăuți cu privire la săvârșirea infracțiunii de ,,vătămare corporală din culpă” prev. și ped, de art. 196 alin. (1) Cod Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural.

{inAds}
La data de 11.11.2023, ora 18.40, polițiștii Secției Nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat din comuna Zamostea, jud.Suceava, despre faptul că fiul său a căzut de pe bicicletă pe DJ 291A Zamostea, fracturându-și membrul inferior drept.
În baza celor sesizate lucrătorii de poliție s-au deplasat la fața locului, constatând că la data de 11.11.2023, în jurul orei 18.20, un bărbat de 32 ani, se deplasa pe DJ 291 A de pe raza satului Zamostea, pe bicicleta pe care o deține, către domiciliul său din satul Lunca, comuna Zamostea, iar la un moment dat persoana în cauză s-a dezechilibrat și a căzut în șanțul de pe partea dreaptă a sensului de mers, lovindu-se în zona membrului inferior drept.
În urma accidentului numitul Cramarciuc Alexandru a fost preluat și transportat de un echipaj din cadrul SAJ Suceava la Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde a fost internat.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Siret sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,vătămare corporală din culpă” faptă prev. de art. 196 alin. (1) Cod Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural.


Material lemnos confiscat de polițiști

La data de 10.11.2023, în jurul orei 09:14, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Vicovu de Sus, au oprit pentru control o autoutilitară ce se deplasa pe DJ176, pe raza comunei Brodina, jud. Suceava și transporta material lemnos.
Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat, acesta prezentând documentele personale și ale autotutilitarei, stabilind că este un bărbat de 49 ani domiciliat în comuna Brodina, județul Suceava.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL Control, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară, la momentul controlului, exista emis un aviz de însoțire a materialului lemnos transportat.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la diferența dintre volumul transportat pe autoutilitară și cel înscris în avizul de însoțire, s-a procedat la conducerea acestuia la Ocolul Brodina.
Organele silvice din cadrul OS Brodina au procedat la inventarierea materialului lemnos, stabilind că șoferul a transportat cu autoutilitara menționată, cantitatea de 15,11 mc, cu 1,50 mc în plus față de cea trecută în avizul de însoțire.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantității de 1,50 mc lemn rotund rășinoase în valoare de 765 lei, cantitatea de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Brodina.
Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010.


Dosar penal la regimul rutier

La data de 10.11.2023, orele 23:25, polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, aflându-se în planul acțiunii „BLITZ„ pe raza mun. Fălticeni, str. Mihai Eminescu, jud. Suceava, au oprit pentru control autoturismul ce se deplasa pe direcția str. Mihai Eminesc către str. Buciumeni, la volanul căruia se afla o persoană de sex masculin.
Conducătorul auto de 18 ani domiciliat în com./sat Baia, str. Măcieșului, jud. Suceava, a prezentat pentru control, cartea de identitate, certificatul de înmatriculare cât și asigurarea obligatorie pentru auto în cauză toate fiind valabile.
S-a procedat la verificarea acestuia în bazele de date, ocazie cu care s-a constatat faptul că șoferul nu figurează cu permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
S-a procedat la testarea cu aparatul alcooltest a șoferului, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru sâvârşirea infracţiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 1 Cod Penal, ce va fi soluţionat procedural de către lucrătorii din cadrul Poliției Mun. Fălticeni.


Ordin provizoriu de protecție emis de către polițiști

La data de 11.11.2023, ora 14:08 polițiștii Poliţiei Oraşului Cajvana și Poliției Orașului Milișăuți au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie în vârstă de 38 ani, despre faptul că soțul ei se află în stare de ebrietate și este agresiv.
În urma deplasării la fața locului și a verificărilor efectuate s-a constatat că femeia locuiește fără forme legale în orașul Milișăuți, împreună cu soțul său Moraru Gabriel în vârstă de 53 ani și cu cei 3 copii minori ai acestora.
La data de 11.11.2023, în jurul orei 14:05, apelanta a avut o discuție în contradictoriu cu soțul său, pe fondul căreia, acesta i-a adresat amenințări cu acte de violență, de natură să-i provoace o stare de temere.
Ulterior, femeia a sesizat prin S.N.U.A.U. 112 cele întâmplate, ocazie cu care soțul său i-a distrus telefonul mobil în valoare de 1000 lei.
A fost întocmit formularul de evaluare a riscului ocazie cu care a reieșit că există risc iminent fiind emis ordinul de protecție provizoriu care a fost înmânat persoanelor prezente.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „Amenințare” faptă prevăzută și pedepsită de art. 206 alin. (1) din Codul penal și „Distrugere”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 253 alin. (1) din Codul penal, cercetările fiind continuate de lucrătorii Poliţiei Oraşului Milișăuți sub supravegherea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Rădăuţi.


Ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, de către polițiști, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile.

Acesta conține o serie de măsuri, dintre care:
  • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;
  • reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;
  • obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei.

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Ieșirea dintr-o relație violentă nu este ușoară. Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba dacă este iertat și sprijinit de familie. De cele mai multe, recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația în care a ajuns familia.

Indiferent de ce strategie de control aplică abuzatorul, victima trebuie să știe că are dreptul la o viață demnă, că există instituții și organizații neguvernamentale care o pot ajuta să rezolve criza. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, centre de formare pentru specializarea într-o profesie, servicii juridice și de îngrijire a copiilor.

Unde poate apela o persoană care se consideră victimă a violenței în familie?

Atunci când victima se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa:
  • Serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent.
  • Unității de de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului.
  • Unității de primiri urgențe sau Serviciului de Medicină Legală – în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgențe pentru a fi evaluată/tratată, după caz.
  • Furnizorilor de servicii sociale – direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului care se regăsesc în fiecare reședință de județ/direcțiile de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații nonguvernamentale. Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații.
  • Call center-ului 0800 500 333 cu program continuu, 24h/24h, 7 zile din 7, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.
Mai nouă Mai veche