Buletin de presă, 23 noiembrie 2023 - IPJ Suceava

Material lemnos confiscat de polițiști și vehicul imobilizat

La data de 22.11.2023, ora 17.00, în timp ce polițiștii din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului efectuau activități de patrulare pe raza de competență în cadrul raziei, au oprit pe DJ 177 C în localitatea Valea Moldovei, autoutilitara condusă de un bărbat de 50 ani, din sat/ com. Valea Moldovei, care transporta material lemnos, respectiv buștean de gater specia molid.
Cu ocazia controlului efectuat și a interogării în aplicația SUMAL 2.0 s-a constatat faptul că șoferul nu avea documente specifice de transport așa cum sunt stabilite de normele privind circulația materialelor lemnoase.
Având în vedere cele prezentate mai sus, autoutilitara a fost însoțită la Cantonul Silvic Izvor din cadrul OS Gura Humorului, unde s-a procedat la inventarierea de către organele silvice a materialului lemnos transportat, ocazie cu care s-a stabilit că cel în cauză transporta cantitatea de 7,23 m.c. lemn buștean de gater specia molid.
Șofreul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 4.000 lei, în conformitate cu prev. art. 19, alin. 2 lit. a) din Legea nr. 171/2010, iar cantitatea de 7,23 m.c. lemn buștean de gater specia molid a fost ridicată în vederea confiscării şi predată organelor silvice din cadrul OS Gura Humorului, fiind depusă la Cantonul Silvic Izvor, valoarea acesteia fiind de 4.222 lei.
Totodată, cu ocazia verificării documentelor autoutilitarei, s-a constatat faptul că nu erau valabile pentru anul în curs, nici inspecția tehnică periodică și nici asigurarea RCA obligatorie, fapt pentru care au fost reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare, conducătorul auto fiind sancționat conform OUG 195/2002, iar vehiculul imobilizat.

{inAds}
Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 22.11.2023, în jurul orei 17:30, un bărbat de 45 ani, din com. Todirești, a condus autoturismul pe DJ 209D, pe raza com. Șerbăuți, având direcția de deplasare dinspre Suceava către Siret. Ajuns în fața unui magazin aflat în partea dreaptă în sensul de mers, conducătorul autoturismului a intrat în coliziune cu un bărbat de 48 ani, din com. Șerbăuți, care conducea o bicicletă.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală gravă a biciclistului care a fost transportat cu ambulanța la UPU din cadrul Spitalului Județean Suceava, însă ulterior a decedat.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ fiindu-i recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei la Spitalul Siret.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „ucidere din culpă”.


Dosare penale la regimul rutier

La 22.11.2023, ora 17.48, Secția 4 de Poliție Rurală Gălănești a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul o persoană a văzut o mașină care este intrată într-un șanț pe raza comunei Voitinel.
La fața locului se aflau mai multe persoane, acestea indicând faptul că autoturismul în cauză a fost condus de către un bărbat de 36 ani, din comuna Voitinel.
Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. De asemenea, fiind interogate bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit că acesta nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „conducere fără permis” și conducerea unui vechicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La 22.11.2023, ora 22.15, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti, respectiv pe drumul comunal din sat Valea Bourei comuna Dolhești au oprit pentru control trafic autoturismul condus de un bărbat de 20 ani, din comuna Forăști.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0.53 MG/L alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului”.


Atenție la modificările legislative - Legea numărul 213/2023!

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
  • Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
  • Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
  • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
  • Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
  • Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
  • Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
  • Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

Mai nouă Mai veche