Buletin de presă, 26 noiembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 26 noiembrie 2023 - IPJ Suceava
Șofer băut și fără permis imobilizat de către un polițist aflat în timpul liber

La data de 25.11.2023, ora 21:30, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti au fost sesizați telefonic cu privire la faptul că pe raza satului Dolheștii Mari, comuna Dolhești, jud Suceava s-a produs un accident soldat cu pagube materiale, iar conducătorul auto pare sub influența băuturilor alcoolice.
Din cercetările efectuate, s-a constatat faptul că la data de 25.11.2023, în jurul orei 21.15, un bărbat din sat Basarabi comuna Preutești jud Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe DC sat Dolheștii Mari, com Dolhești, jud Suceava a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat într-un cap de pod de pe partea stângă a părții carosabile.
{inAds}
Conducătorul auto a efectuat mai multe manevre pentru a ieși cu autoturismul din șanț, împrejurare în care a fost observat de către un polițist din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, care se afla în timpul liber în zonă. Polițistul a realizat faptul că șoferul se află în mod vizibil sub influența băuturilor alcoolice și că reprezintă o amenințare pentru siguranța rutieră, astfel încât a procedat imediat la interceptarea și imobilizarea acestuia, anunțând lucrătorii de poliție de serviciu din cadrul SPR 12 Preutești.
Procedându-se la controlul documentelor s-a constatat că șoferul este un bărbat din sat Basarabi, comuna Preutești. Totodată, cu ocazia verificării in bazele de date ale s-a constatat că bărbatul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilometru. rezultatul fiind de 1.29 MG/L alcool pur în aerul expirat, iar ulterior acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe faptă prev şi ped de art. 336 alin. 1 din Cod Penal și conducerea unui vehicul fără permis de conducere faptă prev şi ped de art. 336 alin. 1 din Cod Penal.


Prevenirea violenței în familie – Prioritate a polițiștilor suceveni. Solicită ordinul provizoriu de protecție!

La data de 25.11.2023, în jurul orei 18:12, polițiștii din cadrul Poliției Comunale Șcheia au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie cu privire la faptul că a fost agresată de fostul soț.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că apelanta și agresorul au avut o relație de căsătorie pe o perioadă de aproximativ 15 ani, aceștia locuind împreună în sat/com Șcheia, jud. Suceava.
Din cauza neînțelegerilor și a conflictelor constante, cei doi au inițiat un proces de divorț care se află în desfășurare, în prezent bărbatul locuind fără forme legale pe raza municipiului Suceava.
La data de 25.11.2023, în jurul orei 18:00, bărbatul s-a deplasat la locuința sa din sat/com. Șcheia, jud. Suceava, iar între acesta și apelantă a izbucnit un conflict generat de o serie de neînțelegeri cu privire la procesul de divorț, bărbatul lovind-o pe soția sa.
În urma evenimentului, femeia nu a solicitat intervenția unui echipaj de ambulanță.
În continuare, polițiștii au completat formularul de evaluare a riscului, ocazie cu care s-a constatat faptul că există risc iminent, motiv pentru care s-a procedat la emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
În cauză, sesizarea a fost înregistrată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Violență în familie” faptă prev. de art. 199 alin (1) rap. La art. 193 alin. (1), din Codul penal.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 26.11.2023, în jurul orei 01:54, un bărbat de 23 ani a condus autoturismul pe DN 2E, în afara localității Solca, având direcția de deplasare către satul Clit, com. Arbore. În autoturism, în calitate de pasager pe bancheta din partea dreaptă față se afla un alt bărbat de 23 ani din com. Arbore, sat Clit, jud. Suceava.
Ajungând după un sector de drum în curbă, șoferul a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit carosabilul prin partea dreaptă față de direcția sa de mers, intrând în coliziune cu un indicator rutier și cu un stâlp.
Ca urmare a impactului a rezultat avarierea autoturismului, cât și vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto și a pasagerului.
Ca urmare a testării cu aparatul etilometru a conducătorului auto s-a stabilit faptul că acesta avea o alcoolemie de 0,92 mg/L alcool în aerul expirat, fapt pentru care i-au fost prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă” și „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, fapte prev. şi ped. art. 196 alin. (2) și (4) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) și art. 336 alin. (1), cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul Penal.


Dosare penale la regimul rutier – NU consumați alcool sau droguri și vă urcați la volan!

La data de 25.11.2023, ora 12:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Suceava, au oprit pentru control, pe str. Ana Ipătescu din mun. Suceava, un autoturism ce se deplasa sinuos.
La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat în vârstă de 33 de ani, cu domiciliul în mun. Suceava, jud. Suceava. S-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, la sediul Poliției Municipiului Suceava, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, iar în urma testării au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută de art. 336 alin. (1), (2) din Codul penal, ce urmează a fi soluționat procedural de lucrătorii Biroului Rutier Suceava.


Atenție la modificările legislative - Legea numărul 213/2023!

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.


Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
  • Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
  • Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
  • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
  • Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
  • Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
  • Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
  • Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
Mai nouă Mai veche