Patru transporturi ilegale de lemn confiscate de polițiștii suceveni într-o singură zi

În cursul acestei săptămâni polițiștii au intensificat activitățile de verificare și control atât la nivelul unităților economice de profil, cât și în ceea ce privește transportul materialului lemnos pe drumurile publice.
Doar în cursul zilei de luni, 6 noiembrie, au fost identificate patru transporturi ilicite și s-au confiscat peste 10 metri cubi de material lemnos, aplicându-se totodată sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 171/2010.


La data de 6 noiembrie 2023, ora 13.50, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce efectuau activități de patrulare și control trafic rutier pe DC Putna, de pe raza comunei Putna, județul Suceava, au efectuat semnale regulamentare de oprire unei autoutilitare, șoferul acesteia conformându-se și oprind pe partea dreaptă a părții carosabile.
Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că autoutilitara este condusă de un bărbat din comuna Bilca, județul Suceava și că acesta transporta o cantitate de lemn sub formă de buștean fără aviz de însoțire a materialului lemnos.
{inAds}
Din acest motiv, acesta a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic, pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie, s-a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea totală de 2,99 mc, în valoare totală de 1.136 lei.
Cantitatea de material lemnos a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Putna conform procesului-verbal de reținere în vederea stabilirii provenienței/confiscării și dării în custodie a bunurilor reținute/confiscate.
Conducătorul auto a fost sancționat conform procesului verbal de constatare a contravenției silvice conf. art. 19 din Legea 171/2010.


S-au continuat verificările și cu privire la faptul că un ansamblu format din autoutilitara și o remorcă ce a transportat material lemnos din direcția Moldovița către Vama, având o cantitate mai mare de material lemnos decât cel prevăzut în avize.
La data de 06.11.2023, la Depozitul de Bușteni Dragoșa – Ocolul Silvic Vama, s-a procedat la inventarierea cu exactitate a cantității de material lemnos la Depozitul de Bușteni Dragoșa – Ocolul Silvic Vama transportat iar în urma inventarierii, a rezultat o diferență de volum de 0,91 mc, transportată în plus față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire.
S-a procedat la sancționarea contravențională a șoferului conform art.19, alin.2, lit. b) din Legea171/2010 și la confiscarea a cantității de 0,91 mc.


Tot la data de 06.11.2023, ora 11:04, polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului, jud. Suceava, au identificat și oprit pentru control ansamblul care se deplasa pe DN 17 pe raza comuna Păltinoasa, județul Suceava, din direcția Gura Humorului către Fălticeni.
Cu ocazia primelor verificărilor efectutate s-a constatat faptul că autoutilitara transporta cantitatea de 17,507 m3 lemn rotund, pentru care deţinea avizul de însoţire, iar remorca transporta cantitatea de 26,207 m3 lemn rotund, pentru care deținea aviz.
Autoutilitara împreună cu remorca au fost însoțite la Depozitul Podu Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, unde în urma verificărilor efectuate cu privire la transportul de material lemnos efectuat cu autoutilitara și remorca, existau suspiciuni în ceea ce privește volumul materialului lemnos transportat, motiv pentru care s-a solicitat intervenția lucrătorilor din cadrul Gărzii Forestiere Suceava.
În urma inventarierii materialului lemnos transportat cu ansamblul format din autoutilitara și remorca a rezultat o diferență de 4,5 m.c în ceea ce privește cantitatea pe specie, de molid și brad, menționate în cele două avize, față de cele constatate faptul la fața locului, motiv pentru care s-a dispus confiscarea cantității de 4.5 m.c. lemn rotund rășinoase, cu o valoare de 2.311 lei și sancționarea contravențională a conducătorului auto conform Lg 171/2010.


De asemenea, la data de 06.11.2023, orele 14.35, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița, au identificat pe DN 17A raza comunei Sucevița, județul Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Hodac, județul Mureș, care a prezentat pentru control documentele, precizând că nu deține aviz de însoțire pentru cantitatea de materiale lemnoase transportată.
S-a procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0, rezultând că, la data și ora efectuării interogării, pentru mijlocul de transport nu figurează emis aviz de însoțire.
Având în vedere aspectele constatate, s-a procedat la conducerea autoutilitarei la Depozitul Floca de pe raza Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii materialului lemnos de către personalul silvic.
În urma inventarierii materialelor lemnoase, a rezultat cantitatea de 2,36 mc lemn de foc paltin de munte în valoare de 547 lei, astfel procedându-se la confiscarea cantității de materiale lemnoase și predarea în custodie lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Șoferul a fost sancționat contravențional, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 1 din Legea 171/2010 M.
Mai nouă Mai veche