Soți care au obligat o persoană cu handicap să cerșească în mai multe orașe din țară, arestați preventiv pentru 30 de zile

Soți care au obligat o persoană cu handicap să cerșească în mai multe orașe din țară, arestați preventiv pentru 30 de zile
La data de 7 noiembrie 2023, polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava, au documentat activitatea infracțională a trei persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, exploatarea cerșetoriei, complicitate la infracțiunile de trafic de persoane și exploatarea cerșetoriei și instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Din cercetări a reieșit că, în perioada aprilie 2015 - octombrie 2023, doi dintre bănuiți, soții Ioan Iftimia și Elena Iftimia, ar fi recrutat o persoană vătămată majoră și, profitând de starea acesteia de vădită vulnerabilitate cauzată de afecțiunile fizice și psihice, precum și de lipsa mijloacelor de subzistență, ar fi adăpostit-o în diferite imobile.

{inAds}
De asemenea, ar fi transportat-o în mai multe localități din județele Botoșani, Cluj, Suceava și Vaslui, unde ar fi determinat-o, prin constrângere, să apeleze în mod repetat la mila publicului, pentru a cere ajutor material, însușindu-și sumele de bani rezultate din această activitate ilicită.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că, în perioada august-octombrie 2023, cei doi bănuiți ar fi fost sprijiniți în activitatea infracțională de o altă persoană bănuită, care, la solicitarea lor, ar fi supravegheat-o pe victimă și ar fi condus-o în locuri aglomerate, pentru a obține venituri mari din practicarea cerșetoriei.

Totodată, în sarcina primei persoane bănuite s-a reținut săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă, constând în faptul că i-ar fi solicitat unui martor să nu declare adevărul în legătură cu exploatarea persoanei vătămate.

La data de 7 noiembrie 2023, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea celor trei persoane bănuite, pentru 24 de ore.

La data de 8 noiembrie 2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava, a dispus arestarea preventivă celor doi bănuiți (soți) pentru care a fost formulată propunerea, iar față de cea de-a treia persoană bănuită, a fost dispusă măsura controlului judiciar de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Mai nouă Mai veche