Tăiere ilegală de arbori depistată în flagrant, la Șcheia. Două persoane amendate și lemn confiscat

Tăiere ilegală de arbori, în Șcheia. Două persoane amendat și lemn confiscat
Marți, 7 noiembrie 2023, la ora 14.42, polițiștii Secției de Poliție Rurală Șcheia au fost sesizați prin 112 cu privire la faptul că mai multe persoane taie copaci de pe un canal de pe strada Șcheianu, din comuna Șcheia.

La fața locului a fost identificat Mihai B., de 46 de ani, din comuna Șcheia, care tăia cu ajutorul unui fierăstrau mecanic mai multe salcii de pe partea dreaptă a unui canal. Bărbatul a relatat verbal că în aceeași zi a fost contactat de Maria B., care l-a rugat să o ajute să taie mai multe sălcii de pe un teren pe care îl are concesionat de la Primăria comunei Șcheia, iar în baza solicitării acesta s-a deplasat în jurul orei 14.00 pe strada Șcheianu, la terenul indicat de Maria B., și a început să taie sălciile indicate de aceasta.

{inAds}
În apropierea canalului a fost identificată autoutilitarea Ford care era încărcată cu material lemnos. Lângă autoutilitară a fost identificat Vasile B., de 26 de ani, din comuna Șcheia, care a relatat verbal că el este conducătorul autoutilitarei și el a încărcat lemnul pe care Mihai B. l-a tăiat la solicitarea Mariei B.

La fața locului a ajuns și Maria B. care a relatat verbal că din anul 2009 are luat în concesiune de la Primăria comunei Șcheia o suprafață de teren de 150 de metri pătrați, până în canalul care desparte proprietatea sa de strada Șcheianu din comuna Șcheia, teren pe care soțul său a plantat mai multe sălcii, iar marți i-a solicitat lui Mihai B. să taie respectivele răchite.

Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat că au fost tăiați cinci arbori de specie salcie, arbori care nu au fost marcați în prealabil de un ocol silvic. Materialul lemnos rezultat din urma tăirii ilegale a fost identificat în autoutilitara Ford.

S-a luat legătura cu reprezentantul din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, care s-a prezentat la fața locului, ocazie cu care a stabilit că zona din care au fost tăiate răchite face parte din vegeatația forestieră din afara fondului forestier național. Totodată acesta a măsurat cantitatea de material lemnos tăiată, ocazie cu care s-a constat că acesta avea un volum de 3,1 metri cubi.

I s-a adus la cunoștință lui Mihai B. că urmează să fie sancționat contravențional pentru tăirea fără drept de arbori din afara fondului forestier național, iar materialul lemnos urmează să fie confiscat.

Vasile B., în calitate de conducător al autoutilitarei Ford în care era încarcat materialul lemnos, a refuzat transportul acestuia la Ocolul Silvic Pătrăuți și a descărcat cantitatea de lemn în canalul de unde a fost tăiat. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 lei pentru refuzul transportului materialului lemnos reținut în vedrea confiscării.

Mihai B. a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 lei pentru tăierea fără drept de arbori din afara fondului forestier național, iar cantitatea de material lemnos de 3,1 metri cubi, în valoare de 460 lei, a fost confiscată și dată în custodie Ocolului Silvic Pătrăuți.
Mai nouă Mai veche