Asociația Bucovina Curată: Gheorge Flutur vrea distrugerea sătenilor care au declanșat ancheta DNA care l-ar fi trimis în pușcărie în „Dosarul Mestecăniș”

Aristide Maxim Samuilă
Pentru majoritatea românilor, Crăciunul este cea mai bună perioadă a anului. Pentru sătenii din Valea Putnei care s-au împotrivit construirii și deschiderii gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș, înseamnă calvar, suferință, umilință și batjocură din partea Președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta continuă atacul asupra acestora și a societății civile făcându-i buni de plată pe sătenii a căror plângere penală a dus la deschiderea de către Direcția Națională Anticorupție a dosarului penal nr. 71/P/2019, ce l-ar fi putut trimite la pușcărie. Dosarul privește suspiciunea accesării în mod ilegal a fondurilor europene pentru construirea gropii de gunoi, precum și existența mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual în ceea ce privește construcția gropii de gunoi din vârful muntelui Mestecăniș.

În urmă cu câteva zile, în 12 decembrie 2023, completul de judecată a secției civile a Tribunalului Suceava dispus „suspendarea judecării cauzei până la pronunţarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărârii preliminare în cauza C-252/22, la sesizarea Curţii de Apel Târgu Mureş-Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în dosar nr. 3655/117/2018. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării cursului judecării procesului. (...).” Acțiunea prin intermediul căreia președintele Consiliului Județean cere cheltuieli de judecată în valoare de 203.254,16 lei de la sătenii care au blocat prin mai multe acțiuni în instanță deschiderea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, are nr. dosar 548/86/2022 și se judecă la Tribunalul Suceava încă din 2022 (https://portal-justitie.ro/dosar/?dosar=548/86/2022*&institutie=TribunalulSUCEAVA).

Asociația Bucovina Curată consideră că, în astfel de momente, sătenilor din Valea Putnei și nouă, activiștilor de mediu și societății civile în general, nu ne-a rămas decât să sperăm că instanțele Uniunii Europene vor proteja cetățenii de abuzurile instituțiilor și autorităților statului român.
{inAds}
„De-a lungul celor 15 ani de imense sacrificii personale, profesionale și financiare, alături de comunitatea locală și apropiați, am luptat pentru a ne fi respectat dreptul la viața într-un mediu înconjurător curat, protejat, sigur și sănătos. Trăim un real coșmar și mă rog lui Dumnezeu să mă întărească pe durata atacurilor din partea celor care vor să mă distrugă fizic, psihic și financiar. Vom face apel la organismele internaționale și mass-media pentru a opri hărțuirea și asaltul împotriva noastră și a mijloacelor noastre de supraviețuire”, a declarat ing. Maxim, președintele Asociației crescătorilor de animale Bucovina Valea Putnei și vicepreședintele Asociației Bucovina Curată.

În paralel, o altă organizație - a cărei „ctitor” a fost tot președintele Consiliului Județean Suceava - Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor din Suceava a deschis o acțiune prin care pretinde din partea acelorași săteni din Valea Putnei suma de 56.049,43 lei pentru acoperirea cheltuielilor de judecată achitate din bani publici Societății civile de avocați Stoica & Asociații București. Pretențiile sunt solicitate prin dosarul nr. 3082/14/2022 (https://portal-justitie.ro/dosar/?dosar=3082/314/2022&institutie=JudecatoriaSUCEAVA) deschis la Judecătoria Suceava, care, la data de 2 noiembrie 2023, și-a declinat competența în favoarea judecătoriei Câmpulung Moldovenesc.

„Începând cu 2018, Consiliul Județean Suceava a cheltuit până în 15 decembrie 2023 aproape 150.000 de euro (705.000 lei) din banii publici ai sucevenilor pentru a angaja casa de avocatură a unui fost ministru al justiției (Valeriu Stoica) să apere în instanță ilegalitățile comise în cadrul proiectului de construirea a gropii de gunoi din Mestecăniș. Este aberant că o autoritate publică luptă cu bani publici împotriva propriilor cetățeni care, prin demersurile lor, au dorit să li se respecte dreptul la viață și sănătate. Locuitorii din zona montană a județului și sucevenii în general nu au girat pentru angajarea unor asemenea cheltuieli de către Consiliul Județean” - a transmis Marcel Sasu, originar din comuna Pojorâta, vicepreședinte al Asociației Bucovina Curată.

De asemenea, președintele consiliului județean și consiliul județean Suceava s-au constituit părți în dosarul nr. 1798/314/2022 privind o acțiune de atragere a răspunderii civile delictuale pentru reprezentantul sătenilor și societății civile, dl. ing. Maxim-Samuilă Aristide. Un asemenea demers este absurd deoarece toate demersurile administrative și plângerea penală a domnului Maxim au determinat Parchetul DNA să se autosesizeze, să înceapă cercetările penale - inclusiv asupra președintelui și consiliului județean Suceava - în dosarul penal nr. 71/P/2019. Ancheta DNA din acest dosar a vizat și alte instituții precum Direcția pentru Sănătate Publică Suceava, Sucursala Regională de Căi Ferate Iași, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Bacău, primarul și fostul primar, precum și a Consiliului Local al comunei Pojorâta.
(https://portal-justitie.ro/dosar/?dosar=1798/314/2022&institutie=JudecatoriaSUCEAVA)

„Reprezentanții aleși ai unor instituții publice vor cu orice preț să aducă la sapă de lemn un cetățean, un simplu om, care de peste 15 ani luptă pe cale administrativă și în justiție împotriva construirii gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș. Trăim într-o Românie în care Consiliul Județean Suceva și Președintele acestuia - reprezentanți aleși de cetățeni/suceveni - îi tratează pe simplii cetățeni, reprezentanții societății civile și activiștii de mediu ca pe niște infractori. Asta deoarece că domnul Maxim a convins opinia publică și instanțele de judecată că amplasarea gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș este o crimă împotriva naturii, a oamenilor, în special a locuitorilor din satul Valea Putnei. Într-o țară civilizată, cei responsabili cu amplasarea gropii de gunoi în vârful unui munte și autorii unor hărțuiri și intimidări a comunității locale ar fi sfârșit în pușcărie” - a încheiat Daniel Popescu, președintele Asociației Bucovina Curată.

Asociația Bucovina Curată
Mai nouă Mai veche