Buletin de presă, 11 decembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 11 decembrie 2023 - IPJ Suceava
Identificat la volan sub influența substanțelor interzise

La data de 10.12.2023, în jurul orei 12:05, un echipaj de poliție din cadrul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei – Compartimentul Rutier, în timp ce se afla pe D.N. 17 din comuna Iacobeni, județul Suceava, acționând în baza planului de acțiune pe cauze generatoare, a oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat din comuna Ciocănești, județul Suceava.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală potrivit art. 336 alin. (2) din Codul penal, iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.
{inAds}

Dosar penal la regimul rutier – Nu consumați alcool și droguri când vă urcați la volan!

La data de 10.12.2023, în timp ce efectuau activități de supraveghere a traficului rutier pe strada Calea Bucovinei din mun. Rădăuți, jud. Suceava, polițiștii au fost sesizați despre faptul că pe str. Calea Bucovinei, în afara părții carosabile, se află staționat un autoturism, având motorul în funcțiune, iar la volanul autoturismului se află o persoana de sex masculin.
La insistențele organelor de poliție, persoana în cauză a deblocat autoturismul, aceasta fiind legitimată în persoana unui bărbat cu domiciliul în com. Frătăuții Vechi, sat Măneuți, jud. Suceava. Totodată s-a constatat că acesta posedă permis de conducere valabil.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică și existând suspiciuni cu privire la faptul că acesta ar fi condus autoturismul respectiv pe străzile din mun. Rădăuți, a fost testat cu aparatul etilometru, rezultând o alcoolemiei de 0,70 mg/l alcool în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți, unde, cu consimțământul său, i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal, ce va fi soluționat procedural de lucrătorii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți – Compartimentul Rutier.


Atenție la modificările legislative - Legea numărul 213/2023!

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
 • nu deținea permis de conducere;
 • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
 • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
 • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
 • Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
 • Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
 • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
 • Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
 • Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
 • Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
 • Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
Mai nouă Mai veche