Buletin de presă, 9 decembrie 2023 - IPJ Suceava

Cherestea confiscată și sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea legislației silvice

La data de 07.12.2023, ora 15:35, polițiștii SPR 11 Pojorâta, au oprit pentru control pe DN 17, pe raza com. Pojorâta, Pasul Mestecăniș, ansamblul de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă ce se deplasa pe direcția de mers Pojorâta–Vatra Dornei.
În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că ansamblul de vehicule era condus de un bărbat de 32 ani, domiciliat în com. Fundu Moldovei și transporta material lemnos, respectiv cherestea tivită.
În urma interogării aplicației Sumal 2.0, s-a constatat că pentru ansamblul de vehicule a fost emis avizul pentru cantitatea de 48,244 mc.
În urma verificării cantității înscrise în avizul electronic cu cea încărcată pe ansamblul de vehicule, a fotografiilor efectuate în aplicația SUMAL 2.0, s-a constatat că există suspiciuni că încărcătura este mai mare.
Ansamblul de vehicule a fost condus la sediul O.S Pojorâta – Atelierul de Producție Sadova, unde s-a constatat că transportă cherestea tivită de diferite dimensiuni și a fost sigilat și indisponibilizat.
Ulterior, la data de 08.12.2023, în prezența lucrătorilor silvici din cadrul O.S Pojorâta, a reprezentanților din cadrul I.S.C.T.R, a conducătorului auto și a administratorului firmei, s-a procedat la inventarierea materialului lemnos (cherestea tivită), rezultând cantitatea de 2,133 mc cherestea tivită, în plus față de cea înscrisă în avizul electronic, după aplicarea toleranței legale.
S-a procedat la sancționarea contravențională a persoanei juridice și la confiscarea fizică a cantității de 2,133 mc cherestea tivită.
De asemenea, s-a aplicat conducătorului auto și o sancțiune în valoare de 2.000 lei, conform art. 61 alin.(1) lit. k din O.G 43/1997.


Bărbat reținut în arestul IPJ Suceava pentru încălcarea ordinului de protecție

Polițiștii Postului de Poliție Fântâna Mare, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat care în perioada 18 aprilie 2023 – 18 octombrie 2023, la diferite intervale de timp a încălcat obligațiile ce au fost stabilite prin sentințele civilă privind un ordin de protecție, respectiv de a păstra o distanță de minim 100 de metri față de o femeie și de a păstra o distanță de minim 100 de metri față de locuința acesteia.
La data 06.12.2023, oraganele de cercetare penală din cadrul Postului de Poliție Fântâna Mare au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva bărbatului pentru săvârșirea infracțiunii de ”încălcarea măsurilor stabilite prin ordinul de protecție”, în formă continuată prev. de art 47, alin.1 din Legea 217/2003, cu aplic. art. 35, alin.1 din Cod Penal.
La data de 08.12.2023, prin ordonanța emisă de organul de cercetare penală din cadrul Postului de Poliție Fântâna Mare, s-a dispus reținerea bărbatului acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Suceava.


Bărbat bănuit de furturi din buzunare reținut de polițiști

Polițiștii judiciariști din cadrul Poliției Municipiului Suceava au continuat cercetările privind evenimentul din data de 21.11.2023, cu privire la furtul reclamat de o femeie care a sesizat faptul că la aceeași dată, în intervalul orar 09.11-09.30, persoane necunoscute i-au sustras un telefon mobil, pe care îl avea în buzunarul gecii, în timp ce aceasta călătorea cu autobuzul pe raza Mun. Suceava.
În urma administrării probatoriului, persoana bănuită de comiterea furtului a fost identificată ca fiind un bărbat în vârstă de 42 ani din mun. Dorohoi, jud. Botoșani.
În baza probatoriului administrat s-a dispus continuarea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1, art. 229, alin. 1, lit. a cu aplicarea art. 41, alin. 1 din Codul Penal.
La data de 08.12.2023, în baza unui mandat de aducere și a unor investigații operative, bărbatul a fost identificat pe raza Mun. Suceava, acesta fiind condus la sediul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Investigații Criminale și audiat în cauză.
Ulterior, după administrarea materialului probator, față de bărbatul de 42 de ani s-a luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 ore, fiind introdus în CRAP al I.P.J. Suceava.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de „furt calificat”, faptă prev. și ped. de art. 228 alin. 1, art. 229, alin. 1, lit. a din Codul Penal cu aplicarea art. 41, alin. 1 din Codul Penal și urmează a fi soluționat procedural.

Poliţiştii recomandă încă o dată:
  • nu purtați portofelul in buzunarul din spate al pantalonilor;
  • nu purtati bani sau valori in buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile si cel mai des vizitate de catre hoti;
  • pastrati portofelul si banii in buzunarul interior si asigurati-l cu nasturi sau fermoar un buzunar bine asigurat – descurajeaza hotii;
  • daca transportati o suma importanta de bani, evitati locurile aglomerate si rugati o persoana de incredere sa va insoteasca;
  • mare atentie la persoanele pe care le vedeti des in preajma dumneavoastra in piata si magazine;
  • tineti geanta in fata, protejand-o cu mana;
  • acordati o mai mare atentie posetei decat plaselor de cumparaturi; siguranta posetei sa fie o grija permanenta pentru dumneavoastra; cand faceti diferite plati sau cumparaturi nu scoateti tot teancul de bani ci numai suma care trebuie;
  • daca stati la o coada priviti cu atentie celelalte persoane; daca simtiti ca asupra dumneavoastra se face pressing la coada in magazine sau ca cineva s-a instalat in fata dumneavoastra si v-a acoperit vederea, verificati imediat geanta si locul unde tineti portofelul;
  • urmariti cu atentie persoanele care transporta ca din intamplare obiecte de imbracaminte sau plase goale pe mana; un hot se foloseste de astfel de obiecte cand opereaza ca sa-si ascunda mana de privirile straine;
  • in spatii aglomerate (piete, gari, magazine) fiti mai vigilenti ca de obicei;
  • cand va aflati intr-un mijloc de transport in comun si va simtiti inconjurat, schimbati-va imediat locul;
  • aveti grija la folosirea cardurilor; exista riscul sa fiti urmarit si sa va fie sustrasa suma de bani;
  • retineti cat mai multe amanunte care ar putea conduce la identificarea si prinderea autorilor de catre politisti;
  • nu ezitati sa luati atitudine atunci cand sunteti martorul unei infractiuni; Apelați SNUAU 112!


Dosare penale la regimul rutier – Nu consumați alcool și droguri când vă urcați la volan!

La data de 08.12.2023, în jurul orei 18:50, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, în timp ce se afla pe strada Mihai Eminescu din municipiul Vatra Dornei, județul Suceava, acționând în baza planului de acțiune pe linia combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, a oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat din municipiul Vatra Dornei, județul Suceava.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, potrivit art. 336 alin. (2) din Codul penal, iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.
Solicităm ca evenimentul să nu fie dat publicităţii, excepție făcând doar infracțiunea prev. și ped. de art. 336 alin. (2) din Codul penal.


La data de 08.12.2023, în jurul orei 1815, echipajul din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, în timp ce efectuau serviciul de îndrumare, supraveghere şi control al traficului rutier, cu autospeciala de poliție, pe strada Calea Cernăuți din orașul Vicovu de Sus, jud. Suceava, a oprit pentru control un autoturism ce circula din direcția Straja către Vicovu de Jos, condus de către un bărbat de 50 ani, domiciliat în orașul Vicovu de Sus, județul Suceava.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior șoefrul fiind condus la Spitalul municipal Rădăuţi în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche