Cum să joci perechile mici la turneele de Texas Hold'em

 


Modul în care să joci perechile mici la turneele de Texas Hold'em reprezintă un subiect interesant de discuție. Par suficient de bune pentru a fi jucate, însă pe termen lung riști să pierzi bani cu ele dacă nu ești atent.

Înainte de a începe acest ghid despre cum se joacă perechile mici la poker, hai să clarificăm ce sunt acestea. Ele reprezintă orice pereche sub nouă. Poate părea ciudat, dar sunt puține cazurile în care între o pereche de 2-ari și una de 8-ari există vreo mare diferență. Perechile medii au șanse mai bune de câștig, iar ce este mai sus (perechi de dame, de popi și de ași) deja reprezintă o mână extraordinară de început.

Întreaga valoare a perechilor mici se bazează pe flop. După ce se trece de flop, dacă nu ești într-o poziție foarte bună, indicat este să dai check și să nu pariezi. Dacă nu ești încrezător în cărțile disponibile, e recomandat să amâni în mana respectivă până la turn sau river doar dacă toată lumea dă check și mai poți vedea o carte gratis. În cele mai multe cazuri, îți va fi foarte greu să câștigi o mână cu o pereche mică.

Uneori, să joci perechile mici din poziția inițială și cea mijlocie poate fi profitabil. Dar este greu să îți dai seama care sunt momentele în care să le joci și care să nu le joci.

https://www.youtube.com/watch?v=U4-AeA1kqyE

Ce șanse de câștig ai cu perechile mici împotriva a 7 jucători:

  • 2-2: 13%
  • 3-3: 14%
  • 4-4: 14%
  • 5-5: 14%
  • 6-6: 15%
  • 7-7: 16%
  • 8-8: 18%

Datele de mai sus îți arată clar cam ce așteptări ar trebui să ai în momentul în care ai o pereche mică. Chiar dacă procentul nu este tocmai mare, el indică totuși că ai o șansă ușoară să câștigi potul chiar și cu perechi mici.

Mai trebuie să ții cont că valoarea teoretică a acestor perechi scade în cazul în care pariezi și ești prins descoperit apoi. Să spunem că dai call și nu faci set pe flop, iar cărțile mari nu lipsesc din board. Este destul de clar că nu mai are niciun rost să plătești mai departe eventualele pariuri. Un pariu mare ori un reraise pe flop te va obliga să ajungi la ceea ce este decizia corectă, adică fold.

În schimb, dacă ești short-stack într-un turneu de texas holdem poker pe internet, nu ai prea multe alternative. Așa că fie mergi all-in, în special dacă ai 8-8 sau 7-7, fie renunți din start în cazul în care ești la bubble și consideri că ai totuși suficiente jetoane încât să intri în bani.

Să luăm și un alt exemplu. Să spunem că ai primit o pereche 5-5 și te întrebi cum ar trebui să o joci. În cazul în care sunt câțiva jucători în mână și nu trebuie să plătești prea mult, e indicat să ajungi la flop. Scenariul cel mai favorabil ar fi să prinzi un set, pentru că adversarilor le va fi destul de greu să anticipeze ce mână ai și vei putea câștiga o mulțime de jetoane, mai ales la o mână 5-5 vs. AK pe un board cu A-5-J, spre exemplu. Trebuie însă să recunoaștem că seturile sunt destul de greu de prins, dar și când o faci, îți este destul de greu să mai pierzi mâna.

"Dacă nu știi să joci așa cum trebuie perechile mici, atunci nu le juca deloc. Adevărul este că, în cazul în care foldezi mereu aceste perechi mici din early positions, nu pierzi prea multe. Este nevoie să ai un nivel foarte bun de joc (expert) pentru a face bani cu perechi mici din astfel de poziții. Iar asta înseamnă uneori să dai doar call, nu raise, cu excepția situației în care te afli la o masă cu adversari slabi, pe care îi domini", spunea legendarul jucător Doyle Brunson.

Din când în când poți să încerci și un bluf cu perechi mici, mai ales dacă ai la masă adversari pe care îi știi destul de bine. Însă soluția cea mai frecventă la care vei apela va fi renunțarea, mai ales dacă ești în fazele finale ale unui turneu, unde ți se întâmplă adesea să dai cel puțin peste un jucător cu stack impresionant care va face raise-uri constant.

Mai nouă Mai veche