FOTO Concerte în Elveția, Italia, Franța și Germania susținute de Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina” Suceava

Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina” din Suceava a susținut, în perioada 30 noiembrie - 10 decembrie, turneul aniversar dedicat celor 120 ani de tradiție în arta corală. Acesta a purtat denumirea de „Winter TOUR 2023” și a cuprins 12 concerte: 5 concerte în Elveția, 6 în Italia și Franța și un concert în Germania.

Printre orașele în care muzicienii au concertat putem regăsi destinații precum: Genova, Settimo Torinese, Oettingen in Bayern, Mulhouse, Lyon, Montreux, Dijon, Neuchâtel, Lausanne, Luzern, Zürich.

De altfel, turneul reprezentă deja o tradiție și se află la ce-a de-a XI-a ediție. Iată, o nouă dovadă a faptului că o entitate culturală autohtonă poate avea succes peste hotare prin câteva ingrediente de bază: seriozitate, profesionalism, pasiune, jertfă și, în primul rând, o bună organizare - corala având la bază auto-finanțarea.

Concertul din data de 2 decembrie a adunat aproape 1000 de spectatori. Cu ocazia serbării Zilei Naționale, coriștii suceveni au susținut în incinta Palatului Ducal Genovez un concert extraordinar în fața unui public italiano-român, apreciind cu aplauze răsunătoare repertoriul muzical interpretat de artiști.

Publicul prezent a fost de o diversitate multiculturală deoarece au fost aproximatix 50% vorbitori de limba română și 50% alte limbi străine. Repertoriul a fost unul variat, care a indus românilor dorul de casă, și a stârnit curiozitatea gazdelor. Colinde, cântece de Crăciun, surprize muzicale, refrene cunoscute au fost interpretate, precum: ,,O, holy night", ,Tu scendi dalle stelle", ,,Coroană de trandafiri", ,,Noel, c'est ľamour" sau ,,Petit Papa Noeľ", ,,Galbenă Gutuie", toate acestea dând frâu liber emoțiilor pure și lacrimilor spectatorilor.

Dirijorul coralei a fost Alexandru Semeniuc, premiat în mai multe rânduri în arta dirijoratului și a compoziției corale. Dintre soliștii vocali și instrumentiști ai acestui turneu îi putem menționa pe: Adriana-Ioana Iacob, Celina Brigitta Mateeș, Elena Șvedchi, Alexandra Magazin, Mirela Niță. Beniamin Moraru, Eduard Benedic, Gabriel Năstasa, Robert Damian.

După succesul istoric din iulie 2023, din cadrul Jocurilor Corale Mondiale din Coreea de Sud, Corala „Ciprian Porumbescu” a oferit în luna noiembrie a acestui an și un concert vocal-simfonic aniversar memorabil, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de tradiție în arta corală, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, alături de Orchestra Operei Brașov.

Reamintim faptul că pe data de 28 noiembrie, sucevenii au susținut un concert de excepție cu ocazia inaugurării Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, unde au interpretat prelucrări folclorice și cântece patriotice.

De acest turneu, dar și de partea organizatorică, în general, s-a ocupat, de la reînființare până în prezent (2012-2023), managerul Coralei „Ciprian Porumbescu”, Ionuț-Vichentie Ilisoi.

Anul 2024 va veni cu noi proiecte și mai îndrăznețe pentru ansamblul coral sucevean.

Sucevenii vor încheia Winter Tour 2023 cu un concert acasă, în Suceava, duminică, la ora 17:00, în sala de festivități a Gării Burdujeni din Suceava.
Mai nouă Mai veche