Buletin de presă, 15 decembrie 2023 - IPJ Suceava

9 percheziții efectuate de polițiștii rutieri într-un dosar penal privind activități ilicite de autorizare și sistematizare rutieră

La data de 14.12.2023, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Suceava, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, a polițiștilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Suceava și jandarmilor din cadrul I.J.J. Suceava, au pus în executare 9 mandate de percheziție emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Suceava, la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale de pe raza mun. Suceava și comunelor Mitocu Dragomirnei și Ipotești.
Cu ocazia activităților desfășurate au fost ridicate mai multe înscrisuri, dispozitive electronice și medii de stocare care vor fi examinate în condiții procesuale și vor completa probatoriul administrat în cauză.
Perchezițiile au vizat documentarea activității de autorizare, edificare, recepție, întabulare și vânzare, cu referire la un imobil construit pe raza mun. Suceava unde există indicii rezonabile că nu au fost respectate condițiile de avizare impuse de poliția rutieră potrivit legislației incidente și există deficiențe în activitățile ulterioare privind recepția la terminarea lucrărilor și eliberarea unor înscrisuri de către autorități publice cu implicare în domeniul autorizării și controlului calității în construcții.
În cauză se efectueză cercetări de către organele de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Suceava, Biroul Rutier, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, față de 14 persoane fizice, sub aspectul comiterii infracțiunilor de fals intelectual în formă continuară, faptă prev. şi ped. de art. 321 alin.(1) din Codul penal cu aplicare art. 35 alin.(1) din Codul penal, complicitate la fals intelectual în formă continuară, faptă prev. şi ped. de art. 48 alin.(1) din Codul penal raportat la art. 321 alin.(1) din Codul penal cu aplicare art. 35 alin.(1) din Codul penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prev. şi ped. de art. 322 alin.(1) din Codul penal cu aplicare art. 35 alin.(1) din Codul penal, uz de fals în formă continuată, faptă prev. şi ped. de art. 323 din Codul Penal, cu aplicare art. 35 alin.(1) din Codul penal.


Șofer identificat sub influența substanțelor interzise

La data de 15.12.2023, în jurul orelor 0210, polițiștii echipajului din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce acţionau în cadrul unei acţiuni pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc autovehicule fiind sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, pe str. Ciprian Porumbescu, din or. Gura Humorului, au oprit pentru control autoturismul volanul căruia a fost identificat un tânăr de 23 de ani, din orașul Gura Humorului, jud. Suceava
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”, ce va fi soluționat procedural.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 14.12.2023, ora 17.05, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112, cu privire la faptul că pe raza com. Volovăț a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton.
Din primele verificări s-a constatat că un bărbat s-a angajat în traversarea DJ 209K, de pe raza com.Volovăț, printr-un loc nepermis, moment în care a fost surprins și acroșat de autoturismul condus de către un alt bărbat dinspre centrul com. Volovăț spre centura mun Rădăuți.
În urma accidentului pietonul a suferit leziuni, acesta fiind transportat la Spitalul Municipal Rădăuți .
Conducătorul auto, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, acesta a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Pietonul a fost testat alcoolscop, rezultatul fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


La data de 14.12.2023, ora 19:57, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112, cu privire la faptul că pe raza com. Horodnic de Sus a avut loc un accident rutier soldat cu decesul unui pieton.
Având în vedere sesizarea, la nivelul Poliției Mun. Rădăuți, s-a constituit echipa operativă, care s-a deplasat la fațalocului stabilind faptul că un bărbat din comuna Horodnic de Sus, județul Suceava, a condus autoturismul pe DC 45, pe raza comunei Horodnic de Sus, județul Suceava, având direcția de deplasare dinspre comuna Voitinel, către municipiul Rădăuți și a lovit un pieton care se deplasa pe partea dreapta a drumului comunal, împingând o roabă.
În urma impactului a rezultat și decesul pietonului, identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 59 de ani, domiciliat în comuna/satul Șendriceni, județul Botoșani.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul testului indicând o concentrație de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, unde cu consimțământul său, i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
De asemenea, acesta a fost testat și cu aparatul drugtest, rezultatul fiind negativ.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.


La data de 15.12.2023, ora 02.30, Poliția Municipiului Fălticeni a fost sesizat prin intermediul SNUAU 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe raza com. Bunești, jud. Suceava, sat Petia.
În baza sesizării, la fața locului s-a deplasat echipa operativă din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Municipiului Fălticeni împreună cu tehnician criminalist și patrula de poliție de serviciu din cadrul S.P.R. 12 Preutești și s-a constatat că la data de 15.12.2023, ora 02.30, conducătorul auto de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul pe DC 1 din direcția Fălticeni către Uncești în afara localității Petia, com. Bunești, jud. Suceava, a pierdut controlul asupra autoturismului, părăsind partea carosabilă în partea dreaptă a direcției de mers, răsturnându-se de mai multe ori. În urma evenimentului rutier, conducătorul auto a fost găsit lângă autoturism, echipajul medical venit la fața locului constatând decesul acestuia.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Mai nouă Mai veche