Noul decan al Institutului Teologic Ortodox din Massachusetts este un român originar din Suceava, absolvent de doctorat la Unversitatea Harvard

Preotul profesor Eugen Pentiuc a fost ales noul decan al Institutului Teologic Ortodox „Sfânta Cruce” din Brookline, Massachusetts.

Originar din județul Suceava, preotul Eugen Pentiuc (foto dreapta) este singurul cleric român cu teza de doctorat susținută la Universitatea Harvard din Statele Unite.

Mandatul în conducerea instituției de învățământ superior va începe la 1 ianuarie 2024.

Despre numirea în funcție a pr. Eugen, IPS Elpidofor, Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, a declarat că acest fapt „este o mărturie a expertizei sale academice excepţionale în domeniul studiului Vechiului Testament”.

„Activitatea sa devotată ca profesor a contribuit în mod semnificativ la îmbogăţirea comunităţii noastre academice, atrăgând o mulţime de studenţi şi membri ai facultăţii”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Elpidofor.

În parcursul academic, Preotul Eugen Pentiuc a absolvit mai multe instituții de învățământ superior, printre care și Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (licenţă 1975-1979 şi cursuri doctorale 1979-1983).

În perioada 1984 – 1988 a studiat la Şcoala Biblică şi Arheologică Franceză din Ierusalim, obținând ulterior diplomele de master (1996) şi doctorat în teologie (1997) în cadrul Universităţii Harvard. Un an mai târziu, în 1998 a devenit doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

La un an de la absolvirea Universității Harvard, Părintele Pentiuc se alătură corpului profesoral de la Institutul Teologic Ortodox „Sfânta Cruce”, iar în 2009 a devenit profesor titular.
Mai nouă Mai veche