Sucevean înșelat cu peste 8.000 de euro după ce a fost amăgit cu o prespusă investiție în societatea Romgaz

Sucevean înșelat cu peste 8.000 de euro după ce a fost amăgit cu o prespusă investiție în societatea Romgaz
La data de 14 decembrie 2023, Poliția municipiului Fălticeni a fost sesizată direct de către un bărbat din comuna Vadu Moldovei cu privire la faptul că începând cu data de 7 septembrie 2023 a fost înșelat de cu privire la o investiție către o societate energetică.

Fiind audiată, persoana vătămată a declarat faptul că în luna septembrie 2023 a văzut pe o rețea de socializare un anunț prin care se oferea oportunitatea investirii în societatea Romgaz. Astfel, la data de 7 septembrie 2023, persoana vătămată a apelat numărul de telefon din anunț, ocazie cu care a discutat cu o persoană ce s-a recomandat a fi din cadrul societății energetice.

În timpul discuției telefonice, persoana vătămată a acceptat să învestească suma de 1.250 lei, motiv pentru care i-a comunicat acelei persoane, telefonic, datele înscrise pe cardul bancar precum și cele de pe cartea de identitate.
{inAds}
În continuare, după ce i-a fost retrasă suma de 1.250 din contul bancar, persoana vătămată a fost contactată telefonic, de către o altă persoană, ce s-a recomandat a fi din partea societății energetice, acesta solicitându-i persoanei depunerea sumei de 2.500 lei la un ATM de monede virtuale, pentru a putea retrage câștigul inițial. Persoana vătămată s-a deplasat în mun. Suceava și a depus la ATM suma de 2.500 lei.

La data de 11 decembrie 2023, la solicitarea telefonică a unei alte persoane ce s-a recomandat reprezentant al societății energetice, persoana vătămată și-a deschis cont bancar separat, în cursul aceleiași zile fiind contactat telefonic de aceeași persoană ce i-a solicitat deschiderea contului, și permițând accesul acesteia la telefon, printr-o aplicație informatică.

La data de 14 decembrie 2023, cu ocazia deplasării la sucursala bancară unde și-a deschis contul, persoana vătămată a aflat faptul că la data de 11 decembrie 2023 a solicitat un credit în valoare de 37.800 lei.

Conform extrasului de cont, în contul persoanei vătămate a fost virată la data de 11 decembrie 2023 suma de 37.800 lei, la aceeași dată fiind și transferată aceeași cumă către alt cont.

Persoana vătămată mai precizează faptul că la data de 11 decembrie 2023, persoana care l-a contactat și s-a recomandat a fi reprezentant al societății energetice, i-a solicitat să efectueaze mai multe acțiuni, respectiv fotografierea cărții de identitate și o fotografie de tip selfie, în timp ce aceasta prin intermediul aplicației informatice efectua diferite acțiuni în telefonul persoanei vătămate.

A fost întocmit dosarul penal întocmit privind comiterea infracțiunilor de „înșelăciune”, faptă prev.și ped. de art. 244 alin. 1 din Codul Penal „acces ilegal la un sistem informatic”, faptă prev. și ped. de art. 360 alin. 1 și alin. 3 C.pen. și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”, faptă prev. și ped. de art. 250 alin. 1 C.pen din Codul Penal.


Cum se pune în practică o fraudă cu investiții?

Prin intermediul unor reclame și anunțuri promovate pe rețelele de socializare referitoare la servicii de investiții financiare, în care se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrități pentru a-i atrage pe oameni să investească în escrocheriile lor.

Se promit câștiguri imediate foarte mari prin ”cumpărarea de acțiuni” care vor ”genera dividende” de zeci de mii de lei ”direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori.

Victimele furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. Ulterior sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online.

Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă!

Insistăm tocmai pentru a preveni victimizarea persoanelor și în acest sens reamintim că educația financiară este primordială pentru protecție în cazul investițiilor financiare.

Mai multe detalii găsiți în următorul link: https://sigurantaonline.ro/fraudele-legate-de-investitii-financiare-investment-frauds/
Mai nouă Mai veche