Anchetatorii explică de ce nu au confiscat cele trei camioane prinse cu transporturi ilegale la centrala Bioenery Suceava

Anchetatorii explică de ce nu au confiscat cele trei camioane prinse cu transporturi ilegale la centrala Bioenery Suceava
La data de 25 ianuarie 2024, Dănuț Ghinghiloschi a sesizat telefonic prin 112 faptul că doua ansambluri auto transportă material lemnos fără proveniență legală. În momentul în care au fost oprite cele doua ansambluri auto, a fost identificat și un al treilea ansamblu auto.

Urmare a sesizării, polițiștii din cadrul Biriului Delicte Silvice - IPJ Suceava s-au deplasat la fața locului unde au procedat la indisponibilizarea ansamblurilor auto încărcate cu material lemnos.

S-a procedat la verificarea aspectelor sesizate de către apelant, ocazie cu care s-a stabilit faptul că toate cele trei ansambluri auto dețin avize de însoțire, însă care și-au pierdut proveniența întrucât la momentul emiterii avizului de însoțire șoferul ansamblului auto nu a efectuat fotografii asupra încărcăturii care urma să fie transportată, ci a efectuat o fotografie asupra altui dispozitiv electronic (telefon) pe care a introdus-o în aplicația SUMAL 2.0. În urma verificărilor s-a stabilit că fotografia era făcută pentru aceeași încărcătura la un depozit din Fetești, județul Ialomița).
{inAds}
Polițiștii au întocmit trei dosare penale, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzută și pedepsită de art. 68 alin. 2 ind. 1 din Legea 46/2008 a Codului silvic.

S-a prezentat cazuistica Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu privire la aspectele sesizate, după care în toate cele trei cauze penale s-a apreciat că atunci când se dispune luarea unei măsuri de confiscare, în cursul urmăririi penale, trebuie avute în vedere mai multe valori implicate în cauză, respectiv se impune o evaluare a prejudiciului produs prin infracțiune astfel încât valoarea bunurilor ce ar urma să fie confiscate se apreciază că ar trebui sa fie cât mai apropiată de valoarea prejudiciului pretins. Ori în cauza de față se apreciază că luarea măsurii confiscării ansamblurilor auto nu satisface cerința proporționalității, respectiv dat fiind faptul că în conținutul încărcăturii predomină bucăți ambalaj ladițe de dimensiuni mici, se consideră faptul că depozitarea acesteia este dificil de realizizat întru-un spațiu special destinat depozitării de materiale lemnoase administrat de Direcția Silvică Suceava. Practic pentru acele resturi de lemn nu exista loc special amenajat pentru a depozita materialul lemnos, nefiind individualizate ca piese de material lemnos

Astfel că în baza articolului 162 alin 5 CPP s-a procedat indispoznibilizarea și la lăsarea bunurilor în custodia unei societăți comerciale.

De asemenea, reprezentați Gărzii Forestiere Suceava au întocmit carnete de inventariere în care au consemnat faptul că ansamblurile auto nu erau încarcate cu resturi de lemn, ci au fost transportate deșeuri de lemn. Pentru a transporta deșeuri din lemn nu sunt necesare avizele de insoțire al materialului lemnos, ci pot fi transportate în baza avizelor de însoțire a mărfii.

Mai nouă Mai veche