Arhiepiscopia Sucevei despre scandalul de la Gura Solcii: Preotul a alunecat în fața dricului

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a venit cu o altă versiune asupra celor întâmplate la înmormântarea cu scandal din localitatea Gura Solcii, comuna Grănicești, județul Suceava, acolo unde un preot ortodox s-a întins pe jos în fața cortegiului funerar, în încercarea de a-i împiedica pe oameni să ajungă în cimitir cu dricul.

Rudele decedatului, care era de confesiune ortodoxă, au organizat o ceremonie de înhumare pe rit penticostal. În timp ce superiorii preotului au negat că preotul s-a întins intenționat pe jos ca să oprească înmormântarea, polițiștii au deschis dosar penal.

Potrivit polițiștilor, preotul s-a întins intenționat pe jos, în fața cimitirului din localitatea Gura Solcii, în momentul în care cortegiul funerar a ajuns la poartă. În jurul lui s-au adunat cei care însoțeau dricul, iar situația a fost la un pas să degenereze.

Spiritele s-au încins și rudele celui decedat s-au revoltat.
{inAds}
„Pentru detensionarea situaţiei poliţiştii au intervenit gradual şi condescendent, reuşind medierea între părţile implicate şi asigurarea cadrului pentru desfășurarea procesiunii religioase”, au precizat reprezentanții IPJ Suceava.

Pe ultimul drum era condus un bărbat de confesiune ortodoxă, cu rude de religie penticostală. Potrivit poliției, familia omului s-a înţeles cu preotul paroh pentru o ceremonie pe rit penticostal şi a plătit taxele necesare către biserică. Însă preotul ortodox s-ar fi răzgândit în ultima clipă și a încercat să oprească ceremonia în maniera amintită.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a venit luni, 22 ianuarie 2024, cu o cu totul altă versiune asupra celor întâmplate.

„Bătrânelul care a murit a dorit să fie înmormântat ortodox, iar părintele a hotărât să facă înmormântarea pe cheltuiala parohiei, așa cum și-a dorit defunctul. Însă familia majoritar de confesiune penticostală și-a dorit să-l înmormânteze după ritul cultului penticostal și atunci a pornit divergența aceasta”, a precizat Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Potrivit acestuia, preotul nu ar fi intenționat să oprească înmormântarea, ci ar fi alunecat.

„Părintele a alunecat și a căzut și de-acolo a pornit toată reacția care s-a putut vedea și în filmări. Nu și-a dorit să protesteze, pur și simplu a alunecat și de-acolo a pornit și reacția lumii. Iar părintele a făcut o criză din cauza situației, a făcut o criză, nu știu deocamdată să vă spun mai multe”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, citat de ProTv.

Poliţiştii au deschis dosar penal pe numele preotului pentru împiedicarea exercitării libertăţii religioase. 

Mai nouă Mai veche