VIDEO Un preot a încercat să oprească o înmormântare penticostală, la Gura Solcii. Polițiștii i-au întocmit dosar penal

Duminică, 21 ianuarie 2024, în jurul orei 12:00, polițiștii Secției de Poliție Rurală Bălcăuți au fost sesizați prin 112 de către un bărbat de 51 de ani, preot ortodox la Biserica Înălțarea Sfintei Cruci din localitatea Gura Solcii, cu privire la un incident apărut pe parcursul unei procesiuni de înmormântare.

S-a stabilit că în cursul acestei zile, la cimitirul comun din localitatea Gura Solcii, unde sunt înhumați cetățenii de toate confesiunile, urma sa fie înmormântat un bărbat de confesiune ortodoxă, toate celelalte rude ale acestuia fiind de confesiune penticostală.

Anterior, rudele bărbatului au solicitat preotului paroh sa permită slujba de înmormântare după rit penticostal și au achitat taxele pentru locul de veci și celelalte taxe specifice, preotul ortodox fiind de acord cu întreaga procesiune.
{inAds}
Cu toate acestea, în cursul zilei de duminică, atunci când cortegiul funerar s-a pus în mișcare, preotul ortodox s-a alăturat și el, iar când s-a ajuns la poarta cimitirului preotul s-a poziționat intenționat la sol pentru a nu permite accesul dricului funerar.

Polițiștii au intervenit gradual și condescendent, mediind conflictul iscat, reușind îndepărtarea fără incidente a persoanei care obstrucționa accesul vehiculului mortuar.

Ulterior, polițiștii au rămas în zona desfășurând activități de monitorizare în vederea prevenirii oricăror incidente, ceremonialul funerar derulându-se fără alte probleme.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „împiedicarea exercitării libertății religioase”, prevăzută de art. 381, alin. 1 din Codul Penal, urmând a se dispune procedural prin unitatea de parchet competentă.

Mai nouă Mai veche