Tânăr fugar oprit de polițiști cu banda cu țepi, la Vicovu de Jos

bandă cu țepi IPJ Suceava
Polițiștii din cadrul Secției Rurale de Poliție Gălănești au utilizat dispozitivul de oprire forțată tip spike din doatre față de un șofer care a refuzat să oprească la semnalul regulamentar. Ulterior, șoferul a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de 6.000 lei și s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru 210 zile.

În seara de vineri, 5 ianuarie 2024, în jurul orei 23:15, un echipaj de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea acționa pe raza de competență pentru prevenirea accidentelor rutiere și faptelor antisociale. Echipajul de poliție a identificat în trafic un autoturism care se deplasa pe DN 2E, în viteză, pe direcția Marginea - Vicovu de Jos.

Polițiștii au efectuat semnal regulamentar de oprire și întrucât conducătorul auto nu s-a conformat s-a procedat la inițierea urmăririi vehiculului cu utilizarea semnalelor acustice și luminoase.
{inAds}
În paralel, polițiștii echipajului aflat în urmărire au solicitat prin stație sprijinul unui alt echipaj aflat în serviciu din cadrul Secției de Poliție Rurale Gălănești. Polițiștii aflați în urmărire au somat prin sistemul acustic șoferul să oprească, însă acesta a refuzat, sporind în mod constant viteza de deplasare și încercând să beneficieze de avantajul tehnic al motorizării vehiculului condus. Polițiștii au evaluat în mod obiectiv situația și nu au utilizat armamentul din dotare, întrucât din cauza vizibilității reduse nu se putea stabili o eventuală prezență în habitaclu și a unor alte persoane, eventual posibili minori. De asemenea, viteza excesivă cu care rula șoferul urmărit putea genera un risc rutier sporit atât pentru șofer cât și pentru alți participanți la trafic.

Polițiștii aflați în urmărire au ținut legătura în dinamică cu echipajul din cadrul Secției de Poliție Rurale Gălănești, transmițându-le în permanență traseul de deplasare și aspectele de interes operativ, stabilind formarea unui blocaj rutier pe raza comunei Vicovu de Jos, cu montarea dispozitivului baraj extensibil cu țepi tip „Spike” aflat în dotare.

În urma folosirii dispozitivului, autovehiculul urmărit a fost oprit, iar șoferul a fost extras din vehicul, imobilizat și încătușat.

S-a stabilit că în vehicul se afla doar șoferul, un bărbat de 23 de ani, domiciliat în comuna Straja, județul Suceava. Acesta nu a putut preciza în mod concret de ce nu a oprit la semnal polițiștilor.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002 cu o amenzi în valoare de aproximativ 6.000 de lei, iar pentru abaterile rutiere s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 210 zile.


„Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.

Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.

Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi.

Polițiștii reinterează un apel către toți participanții la trafic, în special către cei predispuși la încălcarea legislației: Respectați legea! Nu vă puneți în pericol sănătatea, viața și libertatea!”
, a transmis IPJ Suceava
Mai nouă Mai veche