Un călugăr de la schitul din Manolea l-a omorât în bătaie pe localnicul cu care a băut o noapte întreagă. Suspectul a fost arestat preventiv

La data de 14 ianuarie 2024, la orele 16:00, lucrătorii Secției de Poliție Rurală Vadu Moldovei au fost sesizați cu privire la faptul că la Spitalul Municipal Fălticeni a fost adus Florentin Rusu, de 58 de ani, din comuna Forăști, județul Suceava, care urmează să fie transferat la Spitalul Municipal Suceava fiind în comă de grad IV și cu stop respirator.

Având în vedere cele sesizate, echipa operativă a efectuat verificări pe raza satului Manolea, comuna Forăști, județul Suceava.

Din discuțiile purtate cu fratele victimei, a rezultat faptul că bărbatul, în data de 13 ianuarie 2024, a plecat de la adresa de domiciliu, împreună cu un alt frate, Vasile Rusu, la schitul din satul Manolea, unde au consumat băuturi alcoolice în exces împreună cu Iacob Stafie, călugar la acel schit.

La un moment dat, întrucât se simțea rău, Vasile Rusu, a plecat spre domiciliu lăsându-i pe aceștia la schit.
{inAds}
Din discuțiile purtate cu Iacob Stafie rezultă că în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2024 a consumat băuturi alcoolice împreună cu frații Rusu, lucru pe care obișnuiau să-l facă frecvent.

La un moment dat, în jurul orelor 03:30-04:00, Florentin Rusu ar fi mers la grajd, spunând fără motiv că vrea să dea drumul animalelor afară. Pe acest fond, între Florentin Rusu și Iacob Stafie a avut loc o discuție în contradictoriu, cei doi îmbrâncindu-se reciproc și căzând, iar ulterior Florentin Rusu s-a ridicat și a plecat spre casă. Odată ajuns în zona porții de acces în curtea schitului, în afara curții Florentin Rusu a căzut jos. Văzând că nu-l poate ridica, Iacob Stafie a mers și i-a anunțat membrii familiei.

În jurul orelor 05:00-05:30, unul dintre frații lui Florentin Rusu a mers cu mașina și l-a adus acasă. După ce a fost adus acasă, l-au schimbat de haine și văzând că nu își revine a solicitat intervenția unui echipaj de ambulanță.

Victima a fost preluată și transportată la Spitalul Municipal Fălticeni, iar de aici la Spitalul Județean Suceava, având diagnosticul „traumatism cranio-cerebral cu pierderea stării de cunoștință, comă de gradul IV profundă, stop cardio-respirator resuscitat”.

La data de 14 ianuarie 2024, la ora 22.30, a survenit decesul lui Florentin Rusu.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „ucidere din culpă”. Totodată, s-a procedat la informarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, existând suspiciunea de comitere a unei infracțiuni de suprimare a vieții.

A fost schimbată încadrarea juridică din uciderea din culpă în infracțiunea de omor.

A fost pusă în mișcare acțiunea penală privind pe inculpatul Iacob Stafie, de 73 de ani, cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor, constând în aceea că în seara zilei de 13 ianuarie 2024, pe fondul consumului de alcool și a unui conflict spontan, fiind şi sub influența băuturilor alcoolice, a exercitat cu intenție acte de violențe fizice asupra lui Florentin Rusu, aplicându-i mai multe lovituri, provocându-i leziuni care au condus ulterior la deces.

După administrarea probatoriului, procurorul de caz a luat măsura reținerii inculpatului Iacob Stafie, pe o durată de 24 ore.

Cercetările în cauză sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Inculpatul a fost prezentant judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava, care a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Mai nouă Mai veche