Atenție la prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea bicicliștilor, motocicliștilor și conducătorilor de mopede

Deși din punct de vedere calendaristic ne aflăm încă în sezonul de iarnă, temeraturile crescute de afară îi îndemnă pe motocliciști și bicicliști să utilizeze tot mai desc aceste mijloace de deplasare.

Din păcate însă, în ultimele zile, pe raza județului s-au produs mai multe evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor, conducătorilor de mopede sau a motocicliștilor. Lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool sau substanțe interzise fac ca circulația cu motocicleta bicicleta sau mopedul să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii.

În aceste condiții trebuie acordată o atenție sporită acestei categorii de participanți la trafic, iar la rândul lor motocicliștii, mopediștii și bicicliștii trebuie să respecte cu strictețe regulile rutiere.
{inAds}

La data de 16.02.2024, în jurul orelor 16:00, un tânăr de 18 ani, din com./sat Pătrăuți, conducea motocicleta pe str. Aurel Vlaicu din mun. Suceava, având direcția de deplasare dinspre mun. Suceava către loc. Pătrăuți.
Astfel, după un sector de drum în curbă, acesta a pierdut controlul asupra direcției de deplasare intrând în coliziune cu autoutilitara condusă de către un bărbat de 22 ani, din com. Adâncata, sat Călugăreni.
În urma impactului au rezultat incendierea motocicletei, avarierea celor două vehicule, precum și vătămarea corporală a motociclistului.
Conducătorul auto a fost testat la faţa locului cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar ulterior la sediul Spitalului Județean Suceava i s-a recoltat o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Conducătorul motocicletei a fost testat la sediul Spitalului Județean Suceava cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,28 mg/l alcool pur în sânge, iar ulterior i s-au recoltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Totodată, fiind efectuate verificări în bazele de date ale Poliției Române, s-a constatat faptul că motociclistul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă” și „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.


În cursul nopții de 16/17.02.2024, polițiștii au dispus imobilizarea unei motociclete și întocmirea unui dosar penal pentru un tânăr bănuit că a condus motocicleta sub influența substanțelor interzise și fără permis.

La data de 17.02.2024, în jurul orei 01.20, polițiștii Secției de Poliție Burdujeni, în timp ce se aflau pe raza cartierului Burdujeni, pe strada Calea Unirii, au observat un motociclu care se deplasa pe str. Calea Unirii, spre Burdujeni Sat, a cărui plăcuță de înmatriculare nu se observa.
S-a procedat la oprirea motociclului și i s-a solicitat conducătorului motociclului să prezinte atât documentele personale cât și ale motocicletei.
Acesta a prezentat cartea sa de identitate, menționând faptul că restul documentelor se afla acasă.
Conducătorul motociclului a fost identificat ca fiind un tânăr în vârstă de 22 ani, din orașul Gura Humorului, fără forme legale în mun. Suceava, iar în urma interogării bazelor de date specifice s-a constatat faptul că figurează cu dreptul de a conduce suspendat, permis de conducere reținut.
De asemenea, motociclul în cauză figurează cu I.T.P-ul expirat și nu are o poliță RCA valabilă, motiv pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto conf. OUG 195/2002 și respectiv Lg.132/2017, iar ca măsura complementară s-a dispus reținerea plăcuței de înmatriculare și imobilizarea vehiculului.
Persoana în cauză a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul afișând o concentrație de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Totodată, au fost solicitați lucătorii din cadrul Biroului Rutier Suceava în vederea testării acestuia cu aparatul de detectare a substanțelor interzise. În urma testării au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, tânărul de 22 ani fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere” și „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive”, cercetările fiind continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier.


ATENȚIE CRESCUTĂ LA TRAFICUL RUTIER PE DOUĂ ROȚI!

Vremea frumoasă și apropierea vacanței școlare (26.02. – 03.03.2024) aduce mai des bicicliști, mopediști și utilizatori de trotinete pe drumurile publice. De asemenea, zilele frumoase constituie un îndemn pentru pasionații de motociclism să iasă la drum.

Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, polițiștii suceveni transmit:

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

- Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

- Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

- Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

- Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

- Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.


Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:

Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.

- Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.

- Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.

- Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.

- Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.

- Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.

- Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.

- Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.


Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE:

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetățeni are un trend ascendent.

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:

- Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

- Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.

-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (660 – 825 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (990 – 1.320 de lei).

Poliţiştii suceveni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.
Mai nouă Mai veche