Firmă din siajul pădurarului Căunei prinsă făcând contrabandă cu paltin creț, lemn scump și rar folosit pentru fabricarea viorilor

paltin creț
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea au efectuat o captură de material lemnos de esență foarte rară, utilizat de meșterii lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale de calitate, în special a viorilor de înaltă valoare.
Flerul polițiștilor dar și profesionalismul, au evidențiat și zădărnicit un alt segment infracțional în ceea ce privește activitatea ilicită în spectrul silvic, provocările permanente în acest domeniu impunând o prezență tot mai intensă a polițiștilor și o manieră proactivă de lucru, în sistem integrat, cu reprezentanții celorlate instituții și entități cu atribuții în domeniu.


La data de 30 ianuarie 2024, la ora 16:05, polițiștii Secției de Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DC 44 Voievodeasa și care a pătruns pe DN 17A din Sucevița, județul Suceava.

Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat faptul că șoferul Doru M. transporta materiale lemnoase, respectiv cantitatea de 2,404 metri cubi lemn, specia paltin de munte, în baza unui aviz.

Existând suspiciuni că materialele lemnoase au fost încărcate din alt loc decât cel menționat în avizul de însoțire, precum și cu privire la esența materialului lemnos, având în vedere modul de porționare, s-a procedat la efectuarea de verificări specifice, rezultând faptul că autoutilitara a început deplasarea din satul Voievodeasa, deplasându-se pe ruta DC 44 Voievodeasa, mai apoi pe DN 17A Sucevița, până în momentul în care a fost oprită pentru control.
{inAds}
Având în vedere aspectele constatate, autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a procedat la inventarierea masei lemnoase.

Cu această ocazie s-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 2,404 metri cubi lemn specia paltin.

Deși valoarea lemnului a fost evidențiată în baza avizului ca lemn foc, lemnul fiind tăiat scurt, în realitate valoarea reală a materialului lemnos transportat este de aproximativ 15.000-20.000 lei (4.000 de euro), iar, din datele obținute rezultă faptul că această esență rară de lemn se comercializează și cu sume de 2.000 euro metrul cub.

Lucrătorii silvici au menționat faptul că este vorba despre lemn de paltin creț, este o specie foarte rară de lemn și care nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preț supraevaluat, materialul fiind utilizat la confecționarea instrumentelor muzicale, în special a viorilor de înaltă calitate.

De asemenea, s-a constatat că emitentul SC Marmihaj Forest Volovăț SRL a emis avizul având ca punct de încărcare o rută diferită, însă materialele lemnoase au fost transportate din alt loc.

Pentru aceste motive, societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Având în vedere aceste aspecte, s-a dispus confiscarea cantității de lemn și predarea acesteia în custodia Ocolului Silvic Marginea.

Mai nouă Mai veche