FOTO Razie în barurile și discotecile din Suceava

Poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Suceava de la structurile de investigaţii criminale, ordine publică, poliție rutieră, biroul universitar, secţiile de poliţie rurală şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au asigurat organziat în noapte de 17/18.02.2024 o acțiune de amploare pentru creșterea gradului de siguranță publică în zona și incinta barurilor și discotecilor. La acțiune au participat și lucrători de jandarmi din cadrul IJJ Suceava și polițiști locali, precum și reprezentanți ISU Suceava.

De asemenea, au fost efectuate verificări la casele de pariuri sportive şi la sălile de jocuri de noroc.

Totodată, polițiștii rutieri au organizat filtre pe căile de acces către zona barurilor și discotecilor pentru identificarea celor care consumă alcool și se urcă la volan punând în pericol siguranța traficului rutier.
{inAds}

Astfel, în noaptea de 17/18.02.2024, între orele 20.00 - 02.00, la nivelul Poliției Municipiului Suceava a fost inițiată și organizată o acțiune, în sistem integrat, pe raza de responsabilitate în mediul urban, pe linia prevenirii și combaterii faptelor comise cu violență, precum și a actelor de tulburare a ordinii și liniștii publice în proximitatea și în incinta sălilor de jocuri de noroc, magazinelor cu program non stop, barurilor și cluburilor și implicit generarea unui sentiment de siguranță în segmentul stradal.

La acțiunea organizată au participat 9 polițiști din cadrul Biroului Ordine Publică, 2 polițiști din cadrul Compartimentului Conductori Câini, 3 polițiști din cadrul Biroului pentru Centru Universitar, 2 polițiști din cadrul Biroului Rutier, 3 polițiști din cadrul Biroului Investigații Criminale și 8 polițiști din cadrul secțiilor de poliție rurale arondate, fiind angrenați 4 lucrători din cadrul Poliției Locale Suceava, 6 jandarmi din cadrul I.J.J. Suceava – Detașamentul Mobil și 2 lucrători din cadrul I.S.U. Suceava, care au acționat în zonele stabilite în echipe mixte cu autospeciale din dotare.

În cadrul acţiunii organizate și desfășurate s-a urmărit, în principal, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, în special a celor cu violenţă, ce se comit de regulă în proximiatea și în incinta sălilor de jocuri de noroc, magazinelor cu program non stop, barurilor și cluburilor; identificarea persoanelor care comercializează sau consumă substanţe cu efect halucinogen şi luarea măsurilor legale împotriva acestora; supravegherea persoanelor predispuse la fapte antisociale şi care în aceasta perioadă pot întreprinde acţiuni menite să tulbure ordinea şi liniştea publică; depistarea persoanelor urmărite şi a celor care se sustrag executării pedepselor; sancţionarea celor care încalcă prevederile legale.

În cadrul acțiunii au fost verificate 16 obiective și au fost legitimate peste 150 de persoane.

Au fost verificați agenții de pază de la obiective și au fost controlate 52 de autivehicule.

Au fost organizate 8 filtre rutiere și s-a disupus reținerea unui permis de conducere și a 4 certificate de înmatriculare, fiind testați cu aparatele etilotest/ drugtest 37 de șoferi.

A fost constatată în flagrant o infracțiune, respectiv portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, faptă prev. și ped. de art. 372, alin. 1, lit. C, CP.

Au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale în valoare de 6830 lei și s-a dispus măsura complementară de suspendare a activității unui club de pe raza municipiului Suceava.


Exemple semnificative:

În data de 17.02.2024, ora 21:20, un echipaj mixt a identificat în incinta unei săli de jocuri de pe str. B-dul George Enescu din mun. Suceava, pe un bărbat de 47 ani din mun. Brăila, jud. Brăila, având un comportament suspect.
S-a procedat la efectuarea unui control corporal asupra sa, ocazie cu care a fost identificat un spray cu efect iritant-lacrimogen, precum şi alte obiecte personale. S-a procedat la conducerea bărbatului la sediul Poliției Mun. Suceava unde a fost întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante sub aspectul comiterii infracţiunii de „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” faptă prev. de art. 372, alin. 1, lit. c din Codul penal.


De asemenea, în noaptea de 17/18.02.2024, în urma controlului efectuat de către echipajele mixte (poliție – pompieri – poliție locala – jandarmi) la un club din zona centrală a municipiului Suceava s-a constatat faptul că unitatea desfășoară acte de comerț fără a deține autorizație de funcționare în acord cu prevederile imperative ale O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, drept pentru care s-a procedat sancționarea contravențională aplicând amendă în valoare de 2.200 lei și măsura complementară de suspendare a activității comerciale a clubului.

Poliţiştii atrag însă atenţia asupra faptului că acest climat de normalitate socială trebuie gestionat în primul rând de cei care participă la discotecile organizate,un comportament responsabil şi civilizat putând duce la prevenirea unor situaţii conflictuale care să degenereze în acte de violenţă.

Totodată, este necesară o implicare activă şi permanentă a personalului specializat în pază şi protecţie angajat la nivelul cluburilor şi discotecilor pentru a putea detensiona şi preveni orice situaţie de risc.

De asemenea, polițiștii avertizează cu privire la pericolele generate în plan juridic și personal de consumul de substanțe interzise.

Consumul de droguri poate avea un impact asupra vieţii tale sub toate aspectele:
  • Relaţiile cu prietenii şi familia – prietenii şi familia vor sta în calea consumului de droguri şi relaţia cu ei se va deteriora;
  • Siguranţa – în momentul în care eşti sub efectul drogurilor sau în momentul procurării dozei eşti pus în situaţii în care siguranţa îţi este ameninţată şi esti predispus să ţi se întâmple lucruri foarte rele;
  • Presiunea financiară – cheltuieşti din ce în ce mai mulţi bani pentru a procura droguri şi nu mai faci faţă cheltuielilor zilnice. Te-ai gandit câţi bani ai putea economisi dacă nu ai consuma?;
  • Dependenţa – vei simţi că nu poţi funcţiona fără droguri şi vei folosi timp şi energie să faci rost de ele.
  • Violenţa – vei face lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi făcut altfel. Poţi deveni violent sau poţi deveni o victimă a violenţei;
  • Depresia – poţi intra într-o stare de depresie după consum ca efect direct al consumului sau din cauza lucrurilor pe care le-ai experimentat în timpul consumului;
  • Accidente – când te afli sub influenţa drogurilor poţi face lucruri care te pot răni sau îţi pot provoca accidente.
Astfel de acţiuni care necesită un efort uman şi logistic sporit din partea IPJ Suceava vor continua, poliţiştii atrăgând atenţia asupra faptului că manifestă toleranţă zero faţă de orice comportament antisocial de tip violent.
Mai nouă Mai veche