FOTO Tăiere ilegală de arbori depistată în flagrant într-o pădure din Sucevița. Wolă și căruță indisponibilizate de polițiști

Tăiere ilegală de arbori depistată în flagrant, într-o pădure din Sucevița. Wolă și căruță indisponibilizate de polițiști
Inspectoratul de Poliție Județean Suceava informează că polițiștii suceveni au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos, dar și verificările în fondul forestier, fiind indisponibilizat un TAF - utiliaj tip Volă utilizat la exploatarea și tăierea ilegală de material lemnos. Au fost aplicate amenzi și au fost confiscați peste 30 metri cubi de cherestea și material lemos în valoare de cca. 15.000 lei.

La data de 8 februarie 2024, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au obținut o informație cu privire la faptul că în fondul forestier al Ocolul Silvic Marginea, o persoană care a tăiat și sustras doi arbori.
În urma deplasării cu operativitate la fața locului și a cercetărilor efectuate a rezultat că în fondul forestier, în parcela U.A, 72 A, U.P. II Bercheza, pe raza comunei Sucevița, un bărbat a tăiat și sustras doi arbori, aceștia fiind transportați cu un utilaj de manipulare a lemnului, într-o căruță, care se afla la fața locului.
S-a procedat la legitimarea persoanei în cauză, rezultând că acesta este un bărbat domiciliat în comuna Vatra Moldoviței, satul Ciumârna, județul Suceava. Acesta se afla lângă o căruță care era încărcată cu bușteni specia rășinoase, el menționând că materialul lemnos provine de la doi arbori din specia rășinoase, pe care anterior i-a tăiat și ulterior i-a transportat.
{inAds}
În proximitatea acestei căruțe a fost identificat un motofierăstrău, două topoare, un lanț metalic, o canistră din plastic și o centură de fixare a mărfii.
Cu privire la aceste bunuri, bărbatul a declarat că îi aparțin și că acestea au fost utilizate la tăierea, cioplirea, respectiv la manipularea materialelor lemnoase.
Tot în zonă a fost identificat și un utilaj de tip volă, ce avea în cupă șase bucăți de lemn, cu o lungime de 40 cm, bărbatul menționând că acestea fac parte din arborii pe care anterior i-a tăiat.
Ca urmare a inventarierii masei lemnoase s-a constatat că cei doi arbori au împreună un volum total de 3.518 mc și au o valoare de 2.090 lei, depășind de 10.7 ori prețul unui mc de masă lemnoasă pe picior la data săvârșirii faptei.
Întreaga masă lemnoasă a confiscată și a fost predată în custodie Ocolului Silvic Marginea – Direcția Silvică Suceava.
Cu privire la împrejurările identificării în fondul forestier, bărbatul a declarat că în data de 8 februarie 2024, în jurul orelor 11.00, a luat vola fratelui său din zona Pasului Palma, fără acordul acestuia, a legat de aceasta o căruță și s-a deplasat în fondul forestier administrat de către Ocolul Silvic Marginea, pentru a sustrage arbori.
Polițiștii au dispus ca bunurile folosite la săvârșirea faptelor respectiv utilajul de tip volă, atelajul hipo, motofierăstrăul, cele două topoare, centura de fixare a mărfii și o canistra de aproximativ 10 litri de benzină, să fie ridicate pe bază de ordonanță, deoarece constituie probe în procesul penal.
În cauză a fost întocmit dosar penal urmând a se efectua cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori”, și „furt de arbori”.
Tăiere ilegală de arbori depistată în flagrant, într-o pădure din Sucevița
Tăiere ilegală de arbori depistată în flagrant, într-o pădure din Sucevița
Tăiere ilegală de arbori depistată în flagrant, într-o pădure din Sucevița
Tăiere ilegală de arbori depistată în flagrant, într-o pădure din Sucevița

De asemenea, tot la data de 08.02.2024, ora 13:30, patrula din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii dispuse de către IPJ Suceava, pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, a oprit pentru control pe DN 17A de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din orașul Cajvana, jud. Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale vehiculului.
Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat faptul că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc specia rășinoase, esență molid, fără a deține documente specifice de transport.
Având în vedere aspectele constatate, autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a procedat la inventarierea masei lemnoase.
Cu această ocazie, s-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 5,12 mc lemn de foc specia rășinoase, esență molid în valoare de 880 lei.
Pentru aceste motive, șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea nr. 171/2010.
Având în vedere aceste aspecte, s-a dispus confiscarea cantității de 5,12 mc lemn de foc specia rășinoase, esență molid, în valoare de 880 lei, și la predarea acesteia în custodia Ocolului Silvic Marginea.


Tot la data de 08.02.2024, ora 07:00, patrula din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii dispuse de către IPJ Suceava, pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, a oprit pentru control pe str.Industrială de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din com. Voitinel, jud. Suceava, care a prezentat pentru control documentele și cele ale vehiculului.
Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat faptul că susnumitul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn rotund buștean gater, fără a deține documente specifice de transport.
Având în vedere aspectele constatate, autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a procedat la inventarierea masei lemnoase.
Cu această ocazie, s-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 5,37 mc lemn rotund buștean gater în valoare de 2.556 lei.
Pentru aceste motive, șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea nr. 171/2010.
Având în vedere aceste aspecte, s-a dispus confiscarea cantității de 5,37 mc lemn rotund buștean gater cât și la predarea acesteia în custodia Ocolului Silvic Marginea.


La 07.02.2024, orele 15.50, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Burla, desfășurând activități în cadrul acțiunii BLOCADA au oprit pentru control pe DN 2E raza Oraș Vicovu de Sus, loc. Bivolărie, jud. Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din com. Putna, jud. Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale vehiculului.
Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că aceasta încărcată cu materiale lemnoase. Cu privire la documentele pentru materialele lemnoase transportate, șoferul a prezentat pe dispozitivul mobil un aviz de însoțire, pentru cantitatea de 6,24 mc lemn de foc specia rășinoase.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la volumul materialelor lemnoase cât și la modalitatea de inventariere efectuată de către emitentul avizului, s-a procedat la conducerea autoutilitarei la Depozitul de confiscări APL Putna, de pe raza Ocolului Silvic Putna, în vederea inventarierii de către personalul silvic.
În urma inventarierii materialelor lemnoase, a rezultat cantitatea de 3,26 mc lemn rotund bușteni pentru gater specia molid, cu diametrul la capatul subțire mai mare sau egal de 24 cm, în condițiile în care emitentul avizului a efectuat un cubaj tehnic la inventariere, deși conform prevederilor legale avea obligația de a inventaria fiecare bucată de material lemnos în parte, astfel constatându-se că materialele lemnoase în cauză nu au proveniență legală. Totodată, emitentul avizului a încris în aviz cantitatea de 6,24 mc lemn de foc specia rășinoase, însă cu ocazia inventarierii a rezultat că această cantitate nu există încărcată în mijlocul de transport.
Având în vedere cele constatate, s-a procedat la confiscarea fizică și predarea în custodie lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Putna, a cantității de 3,26 mc lemn rotund bușteni gater specia molid, în valoare de 1.505 lei, precum și confiscarea valorică a cantității de 6,24 mc lemn de foc rășinoase, în valoare de 1.073 (conform O.M.M. 72/2024).
Șoferul a fost sancționat contravențional, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. c) din Legea 171/2010 raportat la art. 12, alin. (1) lit. m) din HG 497/2020 și conform prevederilor art. 19, alin. (2) lit. d) pct. 1 din Legea 171/2010.


La data de 08.02.2024, orele 08.20, echipajul de poliție din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, fiind în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe Drumul Județan 175, pe raza com. Fundu Moldovei, sat Botuș, jud. Suceava, a oprit pentru control autoutilitara condusă de către un bărbat din com. Mănăstrirea Humorului, jud. Suceava, care transporta material lemnos - cherestea tivită.
Fiind interogată baza de date SUMAL 2.0, a reieșit că pentru autoutilitară și încărcătura de cherestea nu a fost emis aviz electronic de însoțire.
S-a procedat la conducerea autoutilitarei la Ocolul Silvic Breaza, unde după inventarierea materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 4,40 mc cherestea tivită nedimensionată, în valoare de 3.942 lei care a fost confiscată și dată în custodia unui lucrător silvic.
Șoferul a fost sancționat contravențional conf. Legii 171/2010 și s-a confiscat cantitatea de 4,40 mc. cherestea tivită.


La data de 08.02.2024, ora 12:30, patrula din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, executa serviciul de patrulare pe DN29A pe raza localității Zvoriștea, comuna Zvoriștea, județul Suceava pe direcția de mers Zvoriștea - Adâncata, având în vedere planul de acțiune pe linie de de silvicultură al Serviciului Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, și a procedat la oprirea unei autoutilitare care transporta material lemnos.
După ce s-au legitimat și declinat calitatea, polițiștii au solicitat conducătorului auto înmânarea documentelor personale și cele ale vehicului în vederea efectuării controlului. Cu această ocazie s-a stabilit că șoferul este un bărbat domiciliat în localitatea Frătăuții Noi, comuna Frătăuții Noi, județul Suceava, acesta înmânând o fotocopie a certificatului de înmatriculare și polița RCA valabilă, precizând faptul că nu deține asupra sa permisul de conducere și actul de identitate.
Întrebat cu privire la legalitatea transportului de material lemnos, șoferul a precizat verbal că nu deține documentele legale de proveniență și transport. Drept urmare, lucrătorii de poliție au procedat la verificarea autoutilitarei în SUMAL 2.0 constatând că nu au fost emise documente legale de proveniență și transport. În continuare i s-a adus la cunoștința șoferului că se va lua măsura sancționării contravenționale, iar ca măsură complementară se va dispune confiscarea materialului lemnos transportat ilicit.
Acesta a fost condus la sediul Ocolului Silvic Adâncata unde a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin. 2 lit b din Legea 171/2010 prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției silvice, dispunându-se în același timp confiscarea cantității de 2,94 mc cherestea rășinoase) în valoare de 2.719 lei.
Totodată, șoferul a fost sancționat contravențional și conform OUG 195/2002.
Mai nouă Mai veche