Patron de gater din Vama reținut în arest de polițiștii din Bihor, după o sesizare făcută de Străjerii Pădurilor. Este anchetat și un consilier al Gărzii Forestiere

Un șofer din Suceava prins luna trecută pe DN 1, în Bihor, cu cherestea fără acte în autotren, a fost reţinut de poliţiştii Biroului Protecţia Fondului Forestier, după ce s-a descoperit că acesta era sub control judiciar şi e anchetat deja pentru afaceri ilegale cu lemne în cârdăşie cu un consilier al Gărzii Forestiere.

Ioan Solcan, de 31 de ani, din localitatea Vama, județul Suceava, a fost oprit la 31 ianuarie de un echipaj format din poliţişti din Tileagd şi un coleg de-ai lor de la Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din Oradea.

Solcan era la volanul unui autotren cu semiremorcă şi transporta 51,98 de metri cubi de cherestea de rășinoasă, însă documentele de transport fuseseră emise pentru 38,92 metri cubi de material lemnos, diferenţa de 13,06 metri cubi de cherestea de rășinoase, fiind, deci, fără proveniență legală.
{inAds}
Urmarea a fost că suceveanul s-a ales cu dosar penal pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documente specifice de transport.

Totodată, poliţiştii au dispus confiscarea materialului lemnos fără proveniență legală, în valoare de 15.000 de lei, precum și indisponibilizarea autotrenului cu semiremorcă cu care a fost efectuat transportul

Camion sub sechestru

Cercetările care au urmat au scos la iveală că Solcan era sub control judiciar, fiind anchetat, alături de nevastă, pentru complicitate la fals informatic de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Concret, cei doi soţi, care se ocupă cu exploatare forestieră şi au o firmă cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane lei pe 2022, au fost prinşi că, în cârdăşie cu un consilier al Gărzii Forestiere Suceava, au reuşit să facă mai multe transporturi de material lemnos către clienţi, fără ca acestea să fie înregistrate în aplicaţia SUMAL.

Cum funcţiona afacerea? 

Legea prevede ca, la fiecare transport, expeditorul să emită în aplicaţia SUMAL un aviz de însoţire a materialului lemnos. Solcan emitea, dar în momentul în care maşina ajungea la destinaţie, avizul nu mai era predat destinatarului, fiind anulat ulterior de complicele afaceristului din Garda Forestieră. Urmarea era că vânzarea materialului lemnos nu mai era înregistrată în contabilitatea firmei, apărând ca şi cum era, încă, în depozit.

Deşi inculpat deja şi plasat sub control judiciar, în perioada 14 decembrie 2023 - 11 februarie 2024, Solcan a fost prins cu o nouă afacere ilegală, în Bihor. Din acest motiv, marţi, poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bihor au dispus reţinerea lui pentru 24 de ore, iar camionul cu semiremorcă folosit la comiterea infracţiunii, în valoare de aproximativ 100.000 lei, a fost pus sub sechestru.

Cercetările în caz sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică - Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleșd.

A tamponat mașina lui Daniel Bodnar

Ioan Solcan a fost protagonistul unui incident și în anul 2020, atunci când a tamponat intenționat mașina în care se afla Daniel Bodnar, pe DN 17, la Frasin, din cauză că activistul de mediul reclamase un transport suspect de bușteni. 

Mai nouă Mai veche