Spargere ca-n filme la Vatra Moldoviței. Cum a procedat suspectul ca să scape de polițiști și cum l-au identicat anchetatorii

IPJ Suceava informează că polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Vama – Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc au reușit printr-o colaborare foarte bună și prin utilizarea tuturor canalelor de cooperare polițienească să probeze activitatea infracțională și să rețină pe un bărbat bănuit de comiterea unui furt cu un prejudiciu de aproximativ 40.000 lei, înainte ca acesta să părăsească țara prin punctul de trecere a frontierei. Prejudiciul a fost recuperat parțial iar față de persoana bănuită de comiterea faptei s-a dispus reținerea și încarcerarea în arestul IPJ Suceava.

La data de 29 ianuarie 2024, la ora 07:30, Secția de Poliție Rurală Vama a fost sesizată prin 112 de către o femeie din comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava, cu privire la faptul că în perioada 28 ianuarie 2024, ora 19:30 - 29 ianuarie 2024, ora 07.00, persoane necunoscute, prin forțarea ușii de acces în imobil, au pătruns în incinta locuinței sale de unde au sustras sumele de 25.000 lei, 2.700 EUR și 200 USD.

În regim de urgență s-a constituit o echipă operativă din cadrul Secției de Poliție Rurală Vama pentru investigarea și documentarea cauzei și cercetarea criminalistică a locului faptei, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
{inAds}
În urma exploatării materialulul probator criminalistic și prin coroborare cu datele obținute investigativ în cadrul activităților de cercetare penală, desfășurate în sistem integrat cu polițiști judiciariști de la nivelul mai multor structuri de poliție din cadrul IPJ Suceava, s-a stabilit că persoana bănuită de comiterea faptei este Ionuț I., de 42 de ani, din municipiul Fălticeni, rudă prin alianță cu persoana vătămată, locuind ocazional în imobilul acesteia.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Vama, cu sprijinul Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc, în cooperare cu alte subunități (Poliția Orașului Gura Humorului, Poliția Orașului Frasin, Poliția Municipiului Vatra Dornei, Poliția Municipiului Fălticeni) au efectuat cercetări în cauză, stabilind faptul că la data de 28 ianuarie 2024, bărbatul s-a deplasat în mai multe localități de pe raza județului pentru a-și crea un alibi, după care, pe un traseu pe care a încercat să evite camerele de supraveghere montate în spațiile publice, s-a deplasat în comuna Vatra Moldoviței, la locuința părții vătămate, a pătruns în interior și a sustras sumele de bani reclamate. După comiterea faptei, pe același traseu pe care a venit, pe un drum lăturalnic, a părăsit comuna Vatra Moldoviței.

Obținând date de interes operativ cu privire la faptul că bărbatul obișnuiește să se deplsaseze des în străinătate, s-a procedat în regim de urgență la darea în consemn la frontieră abărbatului de 42 de ani, astfel încât în noaptea de 30 ianuarie 2024 polițiștii au fost informați de către polițiștii din Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2 cu privire la faptul că acesta a fost identificat în timp ce încerca să părăsească țara.

A fost emis mandat de aducere și s-a constituit o echipă operativă pentru conducerea bărbatului bănuit de comiterea furtului la sediul Secției de Poliție Rurală Vama în vederea audierii.

Totodată, polițiștii au efectuat un control amănunțit al vehiculului cu care se deplasa bărbatul, identificând în carcasa filtrului de aer suma de 4.650 euro (despre care există suspiciunea că provine din comiterea infracțiunii). Totodată, în autovehicul și asupra bărbatului au fost identificate mai multe chitanțe și înscrisuri care au fost ridicate ca mijloace de probă. De asemenea, s-a indisponibilizat suma de bani în vederea recuperării prejudiciului, fiind dispusă și indisponiblizarea vehiculului.

După audierea bărbatului de 42 de ani și administrarea materialului probator, s-a dispus față de acesta măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

Cercetările sunt continuate de Secția de Poliție Rurală Vama, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc dosarul urmând a fi soluționat procedural.
Mai nouă Mai veche