Buletin de presă, 21 martie 2024 - IPJ Suceava

Poliție Salcea
Noi transporturi ilegale de material lemnos interceptate de polițiști și lemn confiscat în urma controalelor pe linie silvică

La data de 19.03.2024, orele 19:35, polițiștii SPR 4 Vama, în timp ce desfășurau activități de control pe D.J. 176 Vatra Moldviței, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos din fondul forestier național, au oprit ansamblul de vehicule format dintr-o autoutilitară cu semiremorcă.
La volanul autoutilitarei a fost identificat un bărbat de 33 ani, din com. Vama, care a prezentat pentru control documentele solicitate, stabilind că sunt în termenul de valabilitate.
În continuarea activității s-a procedat la verificarea în aplicația S.U.M.A.L 2.0, reieșind că autoutilitara transporta cantitatea de 18,5829 mc lemn rotund specia molid și brad, iar remorca transporta cantitatea de 27,4864 mc lemn rotund specia molid și brad.
Întrucât încărcătura a creat suspiciuni cu privire la diferența de material lemnos existentă pe capul tractor și remorca și cea înscrisă în cele doua avize de însoțire, ansamblul a fost condus la Depozitul de Bușteni Dragoșa.
{inAds}
În cursul zilei de 20.03.2024, cu ocazia cubării de către lucrătorii din cadrul O.S. Vama a încărcăturii de material lemnos, s-a constatat că pentru autotutilitară există avizul pentru cantitatea de 18,5829m3 lemn rotund, specia rășinoase (molid și brad ). În urma cubării a reieșit o cantitate totală de 20,193m3 lemn rotund , specia rășinoase (molid și brad), respectiv o diferență de 1,610 m3 în plus față de cantitatea menționată în aviz.
De asemenea, pentru remorcă există avizul pentru cantitatea de 27,4868m3 lemn rotund, specia rășinoase (molid și brad), însă în urma cubării a reieșit o cantitate totală de 30,301m3 lemn rotund, specia rășinoase (molid și brad), respectiv o diferență de 2,814m3 în plus față de cantitatea menționată în aviz.
Având în vedere faptul că ansamblul auto a transportat o cantitate totală de 4,424m3 (1,610 m3+2,814m3) în plus față de cantitatea menționată în avize, polițiștii au procedat la sancționarea unității economice transportatoare în baza art. 19, alin. 2, lit.b, pct 1 din Legea 171/2010 cu suma de 2.000 lei, iar cantitatea de lemn rotund rezultată în plus a fost confiscată.


De asemenea, în baza informațiilor deținute polilițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Suceava, au efectuat un control la o unitate economică cu sediul în loc. Borșa, jud. Maramureș – punct de lucru în com. Cârlibaba, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava.
La punctul de lucru al societății s-a procedat la inventarierea stocurilor faptice, verificarea documentelor și a avizelor de intrări-ieșiri.
În urma interogării aplicației SUMAL 2.0, a imaginilor atașate cât și a datelor menționate în avize s-a constat faptul că operatorul economic a emis un număr de 26 avize însoțire material lemnos din altă locație față de cea raportată îm SUMAL 2.0/, situație în care materialele lemnoase care sunt încărcate din altă locație decât cea raportată în SUMAL 2.0/ înscrisă în avizul de însoțire a materialelor lemnoase sunt considerate fără proveniență, legală, motiv pentru care societatea în cauză a fost sancționată contravențional conform art.19 alin 1 lit d din Lg. 171/2010 și ca măsură coplementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 377,74 m.c lemn rotund rășinoase în valoare de 102.745 lei.
Totodată în timpul verificărilor s-a constatat faptul că societatea a procedat la primirea unui aviz de material lemnos, fotografiile atașate avizului nefiind efectuate direct asupra mijlocului de transport, fiind realizate asupra altor dispozitive electronice sau a altor medii, motiv pentru care societatea a fost sancționată contravențional conform art.19 alin 1 lit b din Lg. 171/2010 și s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 15,23 m.c lemn rotund rășinoase în valoare de 3.944 lei
Societatea în cauză a fost sancționată contravențional și cu 2 sancțiuni în cuantum de 30.000 lei conform art. 19, alin. 1, lit. D și alin. 1, lit B, din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 392,97 m.c. material lemnos rășinoase în valoare de 106.688 lei.


La 20.03.2024, ora 11.30, polițiștii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, fiind în executarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul comunal 35 din comuna Grămeşti, județul Suceava, au depistat o autoutilitară care transporta material lemnos.
Conducătorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui bărbat din comuna Havârna, județul Botoșani, care a prezentat pentru control documentele personale și asigurarea obligatorie RCA, menționând faptul că a uitat la domiciliu certificatul de înmatriculare al autoutilitarei.
Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.650 lei pentru faptul că nu a avut asupra sa certificatul de înmatriculare al mașinii și celelalte documente.
Pentru materialul lemnos transportat, conducătorul autoutilitarei a declarat faptul că nu deține documente de proveniență și nici aviz de însoțire pentru acesta. A fost interogată aplicația SUMAL Control, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că pentru autoutilitară nu a fost emis aviz de însoțire.
În aceste condiții, transportul a fost condus la sediul O.S. Adâncata, unde materialul lemnos a fost inventariat, constatându-se că în vehicul se afla cantitatea de 1.274 mc material lemnos rășinoase din specia molid, în valoare de 155 lei.
Având în vedere cele constatare, s-a luat măsura sancționării contravenționale a șoferului conform art. 19 alin. 2, lit. A), pct. 1 din Legea 171/2010 și s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a cantității de 1,274 material lemnos molid, în valoare de 155 lei, în acest sens întocmindu-se procesul-verbal de constatre a contravenției cu amenda 2.000 lei.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 20.03.2024, în jurul orei 12:30, o femeie a condus autoturismul pe DN 2H, în interiorul orașului Milișăuți, având direcția de deplasare către mun. Suceava și a intrat în coliziune cu autoturismul condus de către un bărbat, având direcția de deplasare dinspre mun. Suceava către mun. Rădăuți.
Ca urmare a impactului a rezultat avarierea celor două vehiculule, cât și vătămarea corporală ușoară din culpă a bărbatului care conducea cel de-al doilea vehicul.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care li s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.


Nu consumați alcool sau droguri și vă urcați la volan!

La data de 20.03.2024 în jurul orei 15:50, polițiștii din cadrul Pol. Mun. Rădăuți au oprit pentru control pe strada Volovățului din mun. Rădăuți, autoturismul condus de către un localnic.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, ocazie cu care s-a constatat că rezultatul testului a indicat o valoare de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat
Având în vedere acest aspect, șoferul fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru recoltarea probelor de sânge, fiindu-i recoltate două probe de sânge, aspect cu care acesta a fost de acord.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche