Buletin de presă, 5 martie 2024 - IPJ Suceava

Transport ilegal de material lemnos identificat de polițiștii Secției de Poliție Pojorâta

La 04.03.2024, ora 17.50, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, în timp ce desfășurau activități de control pe DJ 175 Fundu Moldovei, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos din fondul forestier național, au oprit pentru control autoutilitara condusă de către un bărbat de 36 ani, din com. Sadova, care a prezentat pentru control documentele solicitate, stabilind că sunt în termenul de valabilitate.
În continuarea activității, s-a procedat la verificarea în aplicația S.U.M.A.L 2.0, reieșind că există un aviz în tranzit pentru cantitatea de 7.33 mc lemn rotund rășinoase. Întrucât încărcătura a creat suspiciuni cu privire la diferența de material lemnos existentă pe autoutilitara și cea înscrisă în aviz de însoțire, aceasta a fost condusă la Atelierul de Producție Sadova, unde materialul lemnos a fost inventariat, reieșind cantitatea de 15,70 mc, respectiv un volum de 8,37 mc în plus față de aviz.
Având în vedere aspectele constatate, cantitatea de 8,37 mc în valoare de 3.984 lemn rotund rășinoase (gater) a fost confiscată, iar societatea transportatoare a fost sancționată contravențional.
Totodată, a fost aplicată sancțiune contravențională și pentru încărcarea în aplicația specifică a unor fotografii neconforme a încărcăturii de material lemnos.
{inAds}

Material lemnos în valoare de peste 130.000 lei confiscat în urma unor controale la agenți economici din domeniul silvic

În perioada 29.02.2024 – 01.03.2024, polițiștii Biroului de Investigare a Criminalității din Mediul de Afaceri din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava, în colaborare cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a delictelor silvice și a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos.
Astfel a fost desfășurat un control la o unitate economică având ca profil depozitarea și comercializarea materialului lemnos, pentru neregulile identificate fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 lei la Legea 171/2010.
De asemenea, s-a dispus confiscarea valorică a 33,13 mc. material lemnos (lemn rotund rășinoase, molid) în valoare de 8.580 lei.


De asemenea, în perioada 29.02.2024-04.03.2024, echipa formată din polițiștii Serviciului Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu reprezentanți din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la o societate comercială, cu punctul de lucru în sat Ciprian Porumbescu, com Ciprian Porumbescu și la o altă societate cu punctul de lucru în orașul Gura Humorului.
Cu ocazia verificărilor efectuate la societatea cu punctul de lucru în sat Ciprian Porumbescu, com Ciprian Porumbescu, s-a constatat faptul că în depozitul societății este depozitată cantitatea de 1,63 mc cherestea de esență rășinoase fără proveniență legală, respectiv în depozitul societății nu a fost identificată cantitatea de 50.526 mc cherestea rășinoase.
Având în vedere cele constatate, s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în cuantum de 15.000 lei iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a materialului lemnos, în valoare de 46.731 lei.
Cu ocazia verificărilor efectuate la unitatea cu punctul de lucru în orașul Gura Humorului, jud. Suceava s-a constatat faptul că în depozitul societății este depozitată cantitatea de 87,8 mc cherestea de esență rășinoase fără fără proveniență legală, respectiv 8.6 mc lemn rotund rășinoase.
Având în vedere cele constatate, s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în cuantum de 15.000 lei iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a materialului lemnos, în valoare de 78.668 lei și confiscarea valorică în valoare de 2.227 lei.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 04.03.2024, în jurul orei 08:35, un tânăr de 21 ani din com. Vatra Moldoviței, jud. Suceava a condus autoturismul pe VO2P și ulterior pe banda de accelerare spre DN2, având direcția de mers dinspre VO2P spre mun. Suceava (cartier Ițcani) și a intrat în coliziune frontală cu autoturismul condus de către un bărbat de 68 ani din mun. Suceava, ce se deplasa dinspre mun. Suceava spre loc. Pătrăuți.
Ca urmare a impactului, conducătorii celor două autoturisme, precum și doi pasageri din mașinile conduse de către aceștia au suferit leziuni ușoare.
Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, iar ulterior, acestora li s-au prelevat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prevăzută de art. 196 alin. (2), (3) și (4) din Codul Penal.


La 04.03.2024, ora 16.55, un bărbat de 49 ani, din com. Crucea, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe D.J. 175A din comuna Crucea, sat Chiril, din direcţia Transrarău către Crucea, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă, pe sensul său de mers.
În urma impactului, a rezultat rănirea ușoară a biciclistului care a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Municipal Vatra Dornei.
Biciclistul nu a fost testat cu aparatul etilotest din cauza rănilor din zona feței și a stării vădite de ebrietate. Acestuia i s-au recoltat o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,vătămarea corporală din culpă”.


La 04.03.2024, în jurul orei 19.15, un bărbat de 40 ani, din sat/com. Ciprian Porumbescu, în timp ce conducea autovehiculul pe DN 178, dinspre loc Ilișești, jud. Suceava, spre loc Drăgoiești, a intrat în coliziune fața-spate cu un atelaj hipo condus de un tânăr de 21 ani, din sat/com. Ciprian Porumbescu.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a trei persoane, respectiv conducătorul atelajului hipo și a doi pasageri ai acestuia.
Atăt conducătorul atelajului cât și conducătorul auto au fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool în aerul expirat pentru fiecare dintre ei, după care s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei la Spitalul Judeţean Suceava.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.
Mai nouă Mai veche