Sute de metri cubi de material lemnos confiscat de polițiștii suceveni în cadrul Planului de Acțiune NORD

IPJ Suceava informează că polițiștii suceveni au confiscat sau indisponibilizat în cadrul acțiunilor desfășurate pe raza județului Suceava, în cadrul controalelor în trafic dar și în urma documentării activităților ilicite privind exploatarea lemnului, cantitatea de aproape 800 metri cubi material lemnos.

Astfel, în ultimele două zile, polițiștii Inspectoratelor de Poliție Suceava, Maramureș, Satu Mare și polițiști de frontieră, au fost angrenați în ample activități, în zona de nord a celor trei județe, pentru combaterea infracționalității, în special a celei silvice, tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și creșterea gradului de siguranță rutieră.

În cadrul activităților coordonate de Serviciul de Ordine Publică a fost verificat modul de respectare a prevederilor legale de către agenți economici care au ca obiect de activitate domeniul silvic. Au fost efectuate verificări atât în ceea ce privește depozitarea, prelucrarea, sortarea și comercializarea materialului lemnos, cât și transportul acestuia.

De asemenea, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, polițiștii implicați în aceste activități pe anumite tronsoane de drum au oprit pentru verificări 537 de vehicule. Neregulile constatate au fost sancționate prin aplicarea a 439 de sancțiuni contravenționale a căror valoarea a depășit 178.000 de lei. Polițiștii au reținut 24 de permise de conducere.

În ceea ce privește problematica silvică, doar la nivelul județului Suceava, echipele de polițiști au controlat peste 50 de transporturi de material lemnos și au efectuat verificări la agenți economici de profil și în partidele de explotare din fondul forestier, confiscând sau indisponibilizând cca. 800 metri cubi material lemnos în valoare de cca. 130.000 lei.
{inAds}

Având în vedere informațiile deținute, la nivelul Postului de Poliție Dorna Candrenilor s-a înregistrat dosarul penal, privind săvârșirea infracţiunilor de ,,folosirea dispozitivului special de marcat fără drept”, faptă prev. de art. 107', alin.1 din Legea 46/2008 modificată, și ”tulburare de posesie” faptă prev. de art. 256 alin.1 Cod penal, constând în aceea că pe parcursul anului precedent, un bărbat din comuna Dorna Candrenilor a indus în eroare organele silvice, care au marcat mai mulți arbori într-o pădure, situată pe raza comunei Dorna Candrenilor, jud. Suceava.
În continuarea cercetărilor din dosarul de urmărire penală, la data de 14.03.2024, în cadrul Planului de acțiune NORD pentru prevenirea și combaterea criminalității în domeniul silvic, la frontiera de nord, polițiștii Postului de Poliţie Dorna Candrenilor, s-au deplasat în pădurea Cantonul silvic 5 Ascuțita, Obștea Negrișoara, împreună cu organele silvice din cadrul Ocolului Silvic Dorna, stabilind că în cursul anului 2023, Ocolul Silvic a constituit partida de produse accidentale în Cantonul Silvic 5 Ascuțita, Obștea Negrișoara, întocmindu-se actul de punere în valoare. La marcarea arborilor a fost folosit dispozitivul special de marcat rotund, ocazie cu care pe o suprafaţă de 2 hectare, au fost marcaţi 497 arbori cu un volum de 722,78 m3.
Locul în care s-a constituit partida, respectiv în Cantonul Silvic 5 Ascuțita, Obștea Negrișoara, face obiectul dosarului penal în care o persoană vătămată din comuna Șaru Dornei, jud. Suceava, a sesizat faptul că pădurea îi aparține mamei sale, fiind revendicată de către aceasta conform Legii 18/1991.
Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că un bărbat din comuna Dorna Candrenilor a obținut de la președintele Asociației Obștea Negrișoara, o cerere de marcare pe numele său, inducând astfel în eroare lucrătorii silvici care au marcat arborii de pe suprafața a două hectare, după ce au fost doborâți de fenomene naturale. De asemenea, persoana în cauză urma să obțină și o Autorizație de exploatare, în vederea exploatării și valorificării masei lemnoase menționată anterior.
Prin Ordonanţa din 14.03.2024, lucrătorii de poliţie judiciară au dispus indisponibilizarea cantităţii de 722,78 m3, lemn rotund provenit din marcarea ilegală unui număr de 497 arbori.
Materialul lemnos reținut în cantitate de 722,78 m3, are o valoare de 115.644 lei, iar acesta a fost predat în custodie pădurarului titular de canton din cadrul Ocolului Silvic Dorna Candrenilor.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Postului de Poliţie Dorna Candrenilor.


Tot la data de 14.03.2024, ora 17.30, polițiștii Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei, aflându-se în serviciul de patrulare și controlul circulației de material lemnos în cadrul Planului de acțiune Nord, s-au sesizat despre faptul că pe raza localității Ciocănești s-a efectuat un transport ilegal de material lemnos cu o autoutilitară.
Pe raza comunei Ciocănești, sat Ciocănești, județul Suceava, lângă o cale de acces, au fost identificate două stive de material lemnos esență molid cu lungimi și grosimi diferite (secțiuni și vârfuri).
La fața locului a fost identificat un bărbat care a declarat faptul că materialul lemnos a fost cumpărat de el de la o altă persoană, în sensul că la începutul lunii februarie 2024, i-a fost adusă prima stivă, iar în cursul zilei de 14.03.2024 a fost adusă cea de-a doua stivă cu o autoutilitară, pentru care a plătit suma de 2.500 lei și nu cunoaște dacă transportatorul a emis avize de însoțire pentru materialul lemnos.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0 a autoutilitarei indicate, ocazie cu care s-a constatat că în cursul zilei de 14.03.2024 nu a fost emis aviz de însoțire pentru nicio cantitate de material lemnos.
A fost solicitat sprijinul lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Iacobeni, care au inventariat cele două stive de lemn, prima având volumul de 5,0796 mc lemn foc, iar a doua 3,997 mc, fiind date în custodia personalului silvic în depozitul Humorul din cadrul O.S. Iacobeni.
Întrucât cele două stive au fost transportate în două transporturi distincte, fără aviz de însoțire, conducătorul auto implicat a fost sancționat contravențional.
În cauză, s-a dispus confiscarea cantității totale de 9,075 mc lemn foc rășinoase, cu o valoare de 1.561 lei.


La data de 15.03.2024, în baza Planului de acțiune „Nord„ polițiștii SPR 4 Gălănești au oprit pentru control autoutilitara care circula pe DJ 178 F din com. Frătăuții Vechi și transporta material lemnos. Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul autoutilitara era condusă de un bărbat de 36 ani, domiciliat în oraș Vicovu de Sus, iar acesta nu a putut prezenta aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Transportul a fost condus la sediul O.S Marginea unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar din cadrul acestui ocol pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că transporta cantitatea de 0.98 m.c. lemn foc salcie în valoare totală de 181 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Marginea.
De asemenea, în jurul orelor 13.45, pe raza com. Putna, a fost oprită pentru control autoutilitara condusă de către un bărbat de 27 ani, din com. Putna, care transporta cantitatea de 1,75 mc buștean gater molid și care nu a putut prezenta aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat. Materialul lemnos în valoare de 833 de lei a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Putna.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 Modificată.


În continuare, în jurul orei 17.40, polițiștii au identificat o autoutilitară condusă de către un bărbat de 32 ani, din com. Vicovu de Jos.
S-a stabilit faptul că a transportat cantitatea de 2,48 mc foc fag. Autoutilitara a fost condusă la sediul O.S Marginea unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar din cadrul acestui ocol pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 2.48 m.c. lemn foc fag în valoare totală de 657 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Marginea.


La data de 15.03.2024, ora 08.00, polițiștii SPR 4 Gălănești, executând control rutier pe material lemnos, conform Planului de acțiune NORD pe linie de silvicultură, au oprit pentru control pe raza com. Putna, autoutilitara condusă de un bărbat de 50 ani, din com. Putna, ce transporta material lemnos, în speță buștean gater molid, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos trasnportat nu este însoțit de avizul de însoțire conform reglementărilor legale.
S-a procedat la verificarea în baza de date SUMAL 2 și s-a constatat că autovehiculul cu nu apare ca fiind înregistrat.
Transportul a fost condus la Atelierul de Prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic din cadrul acestui ocol, în vederea iventarierii.
În urma inventarierii efectuate de către reprezentanții O.S. Putna, s-a constatat faptul că șoferul trasporta cantitatea de 8,40 mc buștean gater molid în valoare totală de 3.998 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin.2 lit. a, pct. 3 din Legea 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie O.S. Putna.


La data de 14.03.2024, ora 08:50, polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Straja, județ Suceava, au oprit pentru control autoutilitara condusă de către un bărbat domiciliat în comuna Frătăuții Noi, județ Suceava.
Acesta a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL Control, iar în urma interogării a rezultat faptul că pentru autoutilitară, la momentul controlului nu există niciun aviz emis pentru materialul lemnos transportat.
S-a procedat la conducerea acestuia la sediul C.S. Fălcăuţi în vederea inventarierii materialului lemnos.
Organele silvice din cadrul O.S. Falcău au procedat la inventarierea materialului lemnos, stabilind că șoferul a transportat cu autoutilitara menționată, cantitatea de 4,04 m3 material lemnos, respectiv 3,14 mc lemn foc răşinoase și 0,9 mc lemn rotund rășinoase.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantității de 4,04 m3 material lemnos în valoare de 784 lei, cantitatea de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Falcău.
Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010.


La data de 14.03.2024, în jurul orelor 11.45, echipajul de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu ocazia desfășurării acțiunii pe linie silvică „NORD” a identificat și oprit regulamentar pentru control, autoutilitara care se deplasa pe DN17A de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, condusă de către un bărbat din com. Putna, jud. Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, precum și avizul de însoțire a materialului lemnos transportat pentru cantitatea de 3.52 mc. cherestea tivită specia molid.
În urma interogării aplicației SUMAL 2.0, și existând suspiciuni cu privire la canitatea de cherestea transportată, autoutilitara în cauză a fost condusă către depozitul de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, ocazie cu care în urma inventarierii materialelor lemnoase de către lucrătorii silvici din cadrul Ocolul Silvic Marginea, a rezultat cantitatea de 6.30 mc cherestea tivită specia molid, rezultând că în autoutilitară se afla un plus de 2.78 mc cherestea tivită specia molid față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire a materialului lemnos.
Având în vedere aceste aspecte, s-a dispus confiscarea cantității de 2.78 mc cherestea tivită specia molid în valoare de 2.490 lei și predarea acestea în custodia Ocolului Silvic Marginea.
Pentru acest motive, șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. 2, lit. b pct. 1 din Legea nr. 171/2010.


La 14.03.2024, lucrătorii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, executând control rutier pe material lemnos, conform planului de acțiune pe linie de silvicultură NORD, au oprit pentru control pe DJ178C Bilca, pe raza comunei Bilca, jud.Suceava, autoutilitara condusă de un bărbat din comuna Brodina, jud.Suceava, ce transporta material lemnos, în speță lemn foc fag, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos trasnportat nu este însoțit de avizul de însoțire conform reglementărilor legale.
În acest sens, transportul a fost condus la Atelierul de Prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic din cadrul acestui ocol, în vederea iventarierii.
În urma inventarierii efectuate de către reprezentanții O.S. Putna, s-a constatat faptul că șoferul trasporta cantitatea de 1,54 mc lemn foc fag în valoare totală de 408 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin.2 lit. a, pct. 1 din Legea 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie O.S. Putna.
Mai nouă Mai veche