Candidatura lui Neculai Miron la președinția CJ Suceava din partea AUR, respinsă și de Tribunalul Suceava

Candidatura lui Neculai Miron la președinția CJ Suceava din partea AUR, respinsă și de Tribunalul Suceava
Tribunalul Suceava a respins, vineri, contestația depusă de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor față de respingerea candidaturii lui Neculai Miron pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava.

Candidatura lui Neculai Miron din partea AUR pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava a fost respinsă, miercuri, de Biroul Electoral Județean (BEJ) pe motiv că o persoană nu poate candida simultan pentru funcția de primar al unei localități și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, iar Neculai Miron își înregistrase anterior și candidatura pentru un nou mandat în funcția de primar al comunei Bosanci.

Decizia BEJ a fost contestată la Tribunalul Suceava, iar dosarul a fost repartizat judecătorului Ciprian Ștefan Logigan.
{inAds}
În ședința Tribunalului Suceava de vineri, Biroul Electoral Județean a fost reprezentat de juristul Teodor Matei, reprezentant al PNL în BEJ, iar Neculai Miron și Partidul AUR au fost reprezentați de avocatul Ovidiu Donțu, cel care la rândul lui reprezintă AUR în BEJ.

Teodor Matei a cerut instanței respingerea contestației, arâtând că legislația, jurispridența și deciziile CCR prevăd interdicția ca o persoană să candideze simultan pentru funcțiile de primar și președinte CJ.

Ovidiu Donțu a solicitat instanței admiterea contestației și înregistrarea candidaturii lui Neculai Miron, arătând că hotărârea BEJ a fost „o decizie politică de excludere a candidatului AUR” și că Neculai Miron nu a beneficiat de principiul contradictorialității. De asemenea, Donțu a afirmat că el consideră că legislația permite candidatura simultană pentru cele două funcții și că deciziile CCR privind respingerea excepțiilor de neconstituționalitate, cum a fost precedentul de la Târgu Mureș, nu se aplică erga omnes ci inter partes.

La rândul lui, procurorul de ședință Adrian Zaharia a susținut că hotărârea BEJ este legală și a apreciat că o persoană poate candida pentru o singură funcție, fie de primar, fie de președinte CJ, solicitând instanței respingerea contestației formulată de Partidul AUR.

Vineri după-amiază, judecătorul Ciprian Ștefan Logigan a hotărât să respingă ca nefondată contestaţia împotriva Hotărârii nr. 25/01.05.2024 emisă de Biroul electoral de circumscripţie judeţeană nr. 35 Suceava, astfel că este menținută decizia BEJ de respingere a candidaturii lui Neculai Miron.

Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 24 de ore de la pronunțare.

Mai nouă Mai veche