Corespondența lui Neculai Miron cu Biroul Electoral Central despre candidatura simultană la primărie și președinția CJ. Ce a întrebat candidatul AUR și cum a răspuns BEC

Primarul comunei Bosanci, Neculai Miron, desemnat și candidat al Partidului Alianța pentru Unirea Românilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava a întrebat Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 9 iunie 2024 dacă poate candida simulatan pentru funcția de primar și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

Ulterior, candidatura lui Neculai Miron a fost respinsă prin decizii succesive al Biroului Electoral Județean Suceava, Tribunalului Suceava și Curții de Apel Suceava.

Conform documentelor publicate pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, la 23 aprilie 2024, Neculai Miron a transmis o adresă în care întreabă dacă poate candida simultan pentru cele două funcții.
{inAds}
„Vă rog să îmi confirmați urgent dacă pot candida în același timp în cadrul alegerilor din 9 iunie 2024, la funcția de Primar cât și pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean”, se arată în adresa semnată de Neculai Miron.

Biroul Electoral Central răspunde prin adresa 739C din 25 aprilie 2024.

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră formulată prin e-mail la data de 23.04.2024 și înregistrată la Biroul Electoral Central (BEC) cu nr. 739C/BEC2024/23.04.2024, vă comunicăm că în conformitate cu prevederile art. 7 din OUG 21/08.03.2024, la alegerile din 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2024, cu modificările și completările ulterioare.
Menționăm în plus că în conformitate cu prevederile art. 7 alin (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, o persoană poate candida în același timp pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al consiliului județean”
, se arată în adresa BEC.

La 26 aprilie, Neculai Miron revine cu o altă adresă în care cere un răspuns concret.

„Mulțumesc pentru răspuns, dar aș vrea un răspuns concret, da sau nu?”, a solicitat Miron.

Inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 30 aprilie, solicitarea de completare formulată de Neculai Miron nu figurează pe pagina de internet a Biroului Electoral Central cu un răspuns din partea instituției.

Candidatura lui Neculai Miron din partea Partidului Alianța pentru Unirea Românilor a fost respinsă succesiv de Biroul Electoral Județean Suceava, Tribunalul Suceava și Curtea de Apel Suceava care au considerat nelegală candidatura simultană pentru funcțiile de primar și președinte al Consiliului Județean. 

Adresa prin care Neculai Miron întreabă BEC dacă poate candida simultan pentru funcțiile de primar și președinte CJ:
Adresa prin care Neculai Miron întreabă BEC dacă poate candida simultan pentru funcțiile de primar și președinte CJ
Răspunsul Biroului Electoral Central:
Răspunsul Biroului Electoral Central
Adresa prin care Neculai Miron solicită completarea răspunsului formulat de BEC:
Adresa prin care Neculai Miron solicită completarea răspunsului formulat de BEC
Mai nouă Mai veche