Judecătoria Suceava a anulat candidatura lui Mircea Belțic la Primăria Salcea. Motivul invocat de instanță

Judecătoria Suceava a anulat candidatura lui Mircea Belțic la Primăria Salcea. Motivul invocat de instanță
Judecătoria Suceava a anulat, joi, candidatura independentă a lui Mircea Belțic pentru funcția de primar al orașului Salcea. Susținut de PMP, PSD și AUR, Mircea Belțic și-a înregistrat candidatura ca independent pentru funcția de primar al orașului Salcea, dar se află și pe primul loc pe lista pentru consilieri locali ai Partidului Mișcarea Populară.

Candidatura lui Mircea Belțic a fost acceptată prin Hotărârea nr. 42/2024 a Biroului Electoral de Circumscripție Salcea, iar lista PMP de candidați pentru Consiliul Local a fost acceptată prin Hotărârea nr. 43.

Candidatura a fost contestată la Judecătoria Suceava de Elisei Neagu, care a arătat că Mircea Belțic și-a depus candidatura la funcţia de primar al orașului Salcea ca independent, deși acesta este membru al formațiunii politice Partidul Mișcarea Populară, și se află pe primul loc pe lista de candidați a partidului pentru Consiliul Local. De asemenea, Elisei Neagu a mai arătat că lista de semnături de susținere conţine unele deficiente cu privire la susţinătorii acestuia şi că pe niciuna dintre listele anexate nu este trecută menţiunea că Mircea Belțic este candidat independent.
{inAds}

În fața instanței, Mircea Belțic a recunoscut că este membru al Partidului Mișcarea Populară.

Judecătoarea Oana Mihaela Moroșanu a constatat că Mircea Belțic a candidat concomitent în calitate de independent pentru funcţia de primar al oraşului Salcea şi în calitate de membru PMP pentru funcţia de consilier local, încălcând prevederile art. 7 alin. 7 coroborate cu art. 47 alin. 1 din Legea 115/2015, care prevede că acele candidaturi depuse atât pe liste, cât şi ca independent sunt nule de drept.

Cu privire la listele de susținători, s-a constatat că aceasta cuprinde 553 de susţinători, dar că pe nici una dintre listele de susţinători nu este menţionat că Mircea Belțic candidează ca independent, deşi această menţiune este obligatorie potrivit modelui aprobat prin Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente. De asemenea, s-a constatat că 60 de semnături sunt incomplete, fără menţionarea domiciliului complet al susținătorilor.

Prin urmare, instanța a dispus anularea candidaturii lui Mircea Belțic pentru funcția de primar al orașului Salcea. Decizia poate fi atacată cu apel la Tribunalul Suceava.
Mai nouă Mai veche