Candidați și susținători amendați de IPJ Suceava pentru că au continuat campania electorală prin postări pe Facebook și afișe pe garduri

Candidați și susținători amendați de IPJ Suceava pentru că au continuat campania electorală prin postări pe Facebook și afișe pe garduri
Duminică, 9 iunie 2024, la ora 10:17, echipa de cercetare a evenimentelor/incidentelor în context electoral a fost sesizată prin 112 cu privire faptul că un bărbat din comuna Brodina, candidat la Primăria comunei Brodina, își continuă campania electorală prin intermediul rețelelor de socializare.
Echipa de cercetare a evenimentelor/incidentelor electorale a luat legătura cu apelantul care pus la dispoziția polițiștilor un print-screen de pe un cont de rețea socială, conținând îndemnuri la vot.
A fost identificat titularul contului care a care șters respectiva postare. Acesta a precizat fapul că a postat materialul respectiv în mediul online fără să-și dea seama că săvarșește o contravenție.
Bărbatul a fost sancționat contravențional cu conform prevederilor art. 108, lit. ș) din Legea 115/2015.

{inAds}
Tot duminică, la ora 11:30, Poliția Municipiului Fălticeni s-a sesizat din oficiu cu privire la o situație de continuare campaniei electorale în mediul virtual, mai exact pe o platforma de socializare.
Astfel, în jurul orei 22:00 din seara de sâmbătă, pe o platformă de socializare doi bărbați folosind conturile titulare, au efectuat postări publice prin intermediul cărora au continua campania electorală și îndemnat electoratul să-l voteze un anumit candidat pentru funcția de primar al unei comune din zona rurală arondaă municipiului Fălticeni.
Cei doi au fost sancționați contravențional în conformitate cu prevederile art. 108, lit, ș) Legea 115/2015.

Pentru corecta informare a publicului, având în vedere anumite informații apărute în spațiul public privind sancționarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe rețelele de socializare, facem următoarele precizări:
Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.
Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.


Duminică, 9 iunie 2024, ora 11:00 polițistul care asigură paza imobilului unde funcționează o secție de votare de pe raza comunei Udești a fost sesizat despre faptul că pe gardul unui imobil din apropierea secției este postat un afiș electoral.
Polițiștii deplasați pentru verificări au constatat faptul că proprietarul imobilului respectiv, a afișat în urmă cu o săptămână un afiș electoral pe gardul împrejmuitor al gospodăriei, însă ulterior a parcat un vehicul în fața imobilului și consideră că acesta este motivul pentru care acel afiș nu a mai fost observat și înlăturat.
Persoana a fost atenționată cu privire la respectarea normelor legale.


La data de 9 iunie 2024, ora 08:40 o femeie a sesizat Postul de Poliție Forăști cu privire la faptul că pe raza localității Oniceni, pe gardul unei proprietăți sunt aplicate afișe electorale.
La fața locului s-a deplasat echipa d ecercetare a incidentului electoral sesizat, stabilindu-se că proprietatea aparține unei femei de 88 ani din com. Forăști, sat Oniceni, fiind identificate 2 afișe electorale, care au fost eliminate. Din discuțiile purtate cu femeia, aceasta a relatat că nu cunoștea că nu are voie să păstreze afișele după încheierea campaniei electorale, polițiștii prezentând legislația și fără a dispune măsuri de sancționare pecuniară.


La data de 9 iunie 2024, la ora 11.00, polițiștii Secției 12 Poliție Rurală Preutești au fost sesizați despre faptul că un bărbat transportă persoane la o secția de votare din satul Hreațca.
A fost instituit un filtru rutier în zonă, fiind oprit în trafic autoturismul condus de către bărbatul reclamat, pe DC sat Hreațca. La volan a fost identificat șoferul, acesta precizând faptul că în dimineața de duminică, a fost rugat de către tatăl său în vârstă de 84 ani care are probleme de sănătate și fratele acestuia să îi transporte, până la secția de votare.
Nu au fost constatate abateri sau încălcări ale legii.
Mai nouă Mai veche